left KEZDŐSZŐLÉSZ: Nyár azaz fröccs

hétfő, május 21, 2007

Nyár azaz fröccs


Fröccs, azaz szódavízzel higított bor. Az egyik legfrsissítőbb, legjobb árfekvésű és az alapanyagokat jól megválasztva az egyik legjobb nyári alkoholos nedű. Másik oldalról meg igazi hungarikum (vagy majdnem, ha a sógorokat is beleveszem). Szőlőben végzett munkákhoz meg mint már korábbi írásokban említettem kötelező.


Az első fröccs elkészítése mindig annak a belső döntésnek az eredménye nálam, hogy nyár van. Végérvényesen jön a meleg, ha meg mégsem akkor is. Vörösbor fogyasztás exponenciálisan csökken, természetes édes bor szinte nulla, száraz fehér asztali meg csúf kiskacsából igazi hattyúvá válik (persze nem mindegyik).

A fröccsöt úgy igazából lehet szeretni. Ha már jól megismerjük és megadjuk a módját tényleg úgy meg lehet szeretni, hogy nem is nyelünk mást szabadidőnkben egész nyáron. Mert ismerjük el, dög melegben azért az ember nem kortyolgatja csak úgy finoman a borokat mint télen a kandalló elött. Kortyolsz egyet és kiizzadsz kettőt. Nincs mit tagadni ezen, nyáron a borivás szükségszerűen is jobban összekapcsolódik a szomjoltással, ami meg ugye jobban már a mennyiségről szól. Mennyiség azonban paradox módon itt átcsaphat minőségbe, főleg ha betartjuk a legfontosabb szabályokat.

A jó fröccs titkai (szerintem):

  1. Csontszáraz, savakban erős picit fanyar de jó minőségű fehérbor (alapban Olaszrizling)

  2. Erős szénsavas szóda. Fontos mert nagy buborékok kellenek a jó fröccsbe ui. ez okozza a gyors felfrissülést, majd az enyhe bódulást. Legjobb a szikvízes embertől beszerezni, forrásvízből készült alapanyaggal (60 Ft/1,5 liter)

  3. Közel jéghideg alapanyagok, hogy kipárásodjon a pohár oldala (néha jégkocka sem szentségtörés)

  4. Legalább háromdecis pohár, de félliteres korsó ajánlott, mert a fröccs az már inkább mennyiségi kérdés


Néhány klasszikus recept:

- Hosszúlépés: 2 dl szódavíz + 1 dl bor
- Kisfröccs v. rövidlépés: l dl bor + l dl szódavíz
- Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
- Mafla: ½ liter bor + ua. szódavíz
- Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
- Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
- Kis házmester: 4 dl szódavíz + 1 dl bor
- Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Tanácsom, hogy senki ne fanyalogjon, kényeskedjen hanem próbálja ki ha még nem tette. Egy házmester például jó belépőnek tűnik.

6 Comments:

Névtelen said...

én már múlt 7végén betoltam pár szent györgy-hegyi rizlingből készült fröccsöt, hegyi-kerti munka közben zseniális itóka.

Spicc said...

Akkor bizony kötelező, minden más esetben pedig erősen forszírozandó. Munka közben egyébként ha piálni akarsz akkor csak fröccs, mert sörtől erősen tompul a munka inger.
Helyiek mesélik, hogy régen napszámba 2-3 liter csigerbort volt illő kalkulálni a napszámosoknak a szőlőbe. Ehhez nem járt víz, mert a víz drágább volt mint a bor. Micsoda idők!

Névtelen said...

Valami rejtélyes ok miatt nem tudok kommentezni a Nyakas Rajnai (06) alá. Magam is szemezgettem vele, de ahogy olvasom ki is fogom próbálni :)

Névtelen said...

Barátaim!
Perbálon a kereszteződésben a kedves italkimérésben az elmult vasárnap 2 kisfröccs 60 Ft-ba került! Ezzel versenyezzen bármely újvilági borzsonglőr!

Szőlősgazda said...

Tömbházmester: 3 házmester egyben.

Spicc said...

Szőlősgazda - 1,5 liter folyadék, amiben 0,9 liter a bor! Gyűrtél már te le ilyet? Ha igen, akoor minden elismerésem:)

Olvasd el a legfrissebbeket!