left KEZDŐSZŐLÉSZ: Bontott tégla és a 3 liter bor

kedd, május 01, 2007

Bontott tégla és a 3 liter bor


Mániám, hogy a tervezett borospincét-présházat csak bontott, régi anyagból szabad építeni. Az így beépített, már múlttal rendelkező, bizonyítottan jó minőségű anyagok sokkal melegebbé és élhetőbbé teszik az egészet már rögtön az elején.
Persze a bontott anyag beépítése nem szabad hogy öncélú legyen, fontos hogy funkciójában is illeszkedjen a leendő építmény feladataihoz. Présháznál ez szerencsére relatív egyszerű feladat. A présházat az isten is bontott építőanyagok újrafelhasználó központjának tervezte. És a funkcionalitás mellett még ráadásul jól is áll neki.
Íme tehát az én kis recycling listám ala présház.

Tavaly egy barátom bontott Budán egy öreg lakóházat, ahonnan szép nagy 40-50 kg-os budafoki köveket lehetett elhozni, ideális a présház falainak. A mellékelt képen lehet látni micsoda masszív monstrumok. Esztétikumnak sem utolsó, de nagy előnye lesz a vastagsága miatt biztosítható hűvös klíma.


Nemrég meg egy rég nem látott építész barátunk állított be, hogy egy pesti bérháznál tetőteret bontanak és elhozható egy halom bontott tégla és úgynevezett padlástégla (tégla anyagából készült járólap gyakorlatilag). Csak azt kérte, minnél elöbb vigyem el. Ráadásul gyönyörűen pucolva bontották és halmozták fel. Nekem csak raklapra kellett rakatnom az egészet és elfuvaroztatni a szőlőhegyre. Az utóbbi két hetem szabadideje erre a projektre lett áldozva, de megérte mert gyönyörű anyaghoz jutottam, és majdnem a teljes borospincének való bontott téglához hozzá tudtam így jutni (ami nem kevés, mert kell belőle vagy úgy 8000 darab, azaz uszkve 40 raklap).

Pécs mellékéről került beszerzésre a jó 50 éves hódfarkú cserép. Az ilyen öreg cserepekkel ugyan munka van, mert az évek alatt rárakódott ilyen-olyan rétegeket le kell róluk tisztítani, de szinte mindegyiknek más színe lesz a végén az okkersárgától a gránátvörösig. Ilyet egyszerűen nem lehet utángyártani. Ráadásul a tetőre tervezett szemes ablakokat hódfarkúból lehet a legszebben lefedni.

Ezzel gyakorlatilag a nyílászáróktól és a tetőszerkezettől eltekintve gyakorlatilag meg van az építőnyag nagy része.

Benő bával is sikerült egyeztetnem, aki a téglából rakott boltíves pincék szakavatott építőmestere a környéken. Ha minden jól megy augusztusra nekiugrunk a pincének és a feljárónak. Benő bá méterárra dolgozik ami rendben van, illetve kiderült a végén hogy még napi 3 liter bor az illetmény ezen felül, ami valahogy szintén teljesen rendben van ebben a teljesen elmaterializálódott világunkban. Benő bá még tiszta lapokkal játszik, 3 liter akkor 3 liter, biztos ettől lesz szép íve a boltívnek. Egye fene.


Ha gondolod értékeld a bejegyzést

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!