left KEZDŐSZŐLÉSZ: Szigor mindenekfelett!

hétfő, május 07, 2007

Szigor mindenekfelett!


Kezd az a meggyőződés eluralkodni bennem, hogy a szigorúság a legjobb tulajdonság, amivel a jó szőlőművelőnek rendelkeznie kell. A szőlő művelését az elejétől a végéig szigorúan meg kell tervezni. A legkissebb megingást a növény megpróbálja könyörtelenül kihasználni és zabolátlan életösztöne felülkerekedik azon erőtlen próbálkozásainkon, hogy megszelidítsük.

Erről már igazából többször próbáltam értekezni például metszés vagy támberendezés építése kapcsán, de a hétvégi hajtásválogatás a tavalyi telepítésű szőlőknél megerősített abban a hitemben, hogy vadló ez a növény melyet folyamatosan be kell törni.

Na mármost a tavaly szépen megeredt oltványokat mint korábban tudósítottam két szemre vissza kellett metszeni, hogy újult erővel építsék fel megtépázott tekintélyüket és mint valami főnixmadár poraikból (megmaradt rügyeikből) feltámadva egy még szebb és erősebb evolúciós szintet érjenek el. Ilyenkor az ilyen kezdőszőlész keze még gyakran megremeg, hogy tényleg kettő? Nem kevés az? Abból a sok rügyből biztos, hogy az alsó kettő a legerősebb?

Most meg mikor a metszés után két héttel ránéztem a két rügyre, hát egy szabályos kis dzsungel nőtt ki a két szemes csapból. A világos rügyek mellett beindultak az összes alvó és sárrügyek ahogy a nagykönyvben meg van írva. Méghogy kevés a két szem! Két rügyet adsz és ötöt csinál belőle. Igazi lázadó! A saját útját járja.
De a harcot újra fel kell venni és ötből nemhogy kettőt de most már csak egy hajtást meghagyva újra megmutatjuk ki az úr a házban.

Csatoltan kétszer két kép a hajtásválogatás elött és után:


























Az így meghagyott egy, lehetőleg legerősebben felfele törő hajtás most már egyedül és teljes energiával szívhatja fel a tápanyagokat a jó anyaföldből.

Ezt szeretik a fanatikusok a szőlőművelésben, az örök dinamizmust, mindig valami harc, valami teendő. Mindig van jobb módszer, új kisérletezés és a végén az örök egyensúly.
Nem lehet abbahagyni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!