left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tavaszi munkák - új telepítés

kedd, április 03, 2007

Tavaszi munkák - új telepítés


Nagyon elhanyagoltam idén a Törpebirtok jövőjének zálogát, vagyis az új telepítést. Részben azért ez tudatos is volt, mert mindenképp meg akartam várni a biztosan jó időt a kitakaráshoz meg a metszéshez, másrészt viszont tényleg elvette az időmet az öreg szőlő karbantartása.
Hétvégen szebb idő sem lehetett volna a teendők elvégzésére. Amiből akadt bőven.

Egyéves telepítésű szőlőnél a két legfontosabb tavaszi munka a harmatgyökerek eltávolítása és a visszametszés.

A harmatgyökerezés olyan feladat, amely nagy munkát nem jelent, de alhanyagolása később leronthatja a tőke erőnléti állapotát. Az oltványszőlőn a talajjal érintkező nemes részből fejlődnek a harmatgyökerek. Ha ezek megerősödnek, a nemes idővel "leléphet" az alanyról. Ez két szempontból is problémás. Egyrészről mert nem csak az immunis, ellenálló alapalany gyökere fejlődik (a nemes gyökere filoxére ellen nem immunis), másrészről pedig a gyökérzet a felszínen erősödik meg, ahelyett hogy lefele, mélybe törne hosszabbtávon is nedvességbiztos helyeket találva. A kibontott tőkefejnél tehát a képen látható gyökereket tőből távolítsuk el.

Metszésnél fontos, hogy az előző évi hajtásokból, egyet hagyjunk meg 2 rügyre, hogy idén két erős hajtással induljanak el a fejlődés útján. Ezeket év közben hajtásválogatjuk és az erősebbet fogjuk meghagyni. Ez az első évben gyakorlatilag még a jövőbeni művelésmódtol független. Cél hogy ezzel elindítsuk a kordonkar kifejlődését. Gyengébb vesszők esetén (vékonyabb mint egy ceruza) lehet biztosításképp hagyni egy másik csapot is, de később, megerősödés után vissza kell térni egy hajtásra.

A munkák sorrendjében nálam először is az ideiglenes szőlőkarókat kellett kihúzni a tőke mellől, mert jövő héten hozom az új támberendezést. Ezután következett a tőkék kitakarása, kibontása a tőkefejnél harmatgyökerezés miatt, harmatgyökereztetés és metszés, majd újból földszinéig visszatakarás.

Eközben illik megkapálni a sor közét és a sorokat is, mert a természetben nem csak a nemes növények indulnak be hirtelen hanem a gyomnövények is.

Mivel jövő héten meg csináljuk az új telepítés, így az új sorokat is ki kellett (volna) mérni, meg az oszlopok helyét is. Volna, mert bizony erre már nem futotta az egyébként háromfős brigádunknak. Pedig eltöltöttünk egy jó tíz órát a hegyen és turbóztuk is magunkat vagy öt liter fröccsel is.

Ha gondolod értékeld a bejegyzést

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!