left KEZDŐSZŐLÉSZ: Weninger Soproni Kékfrankos - Spern Steiner Selection 2002

csütörtök, március 29, 2007

Weninger Soproni Kékfrankos - Spern Steiner Selection 2002


Pincészet: Weninger Pincészet, Balf Soproni borvidék
A bor adatai: Ára: 4.900 kb Ft • vörös száraz • 0,75 l •Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Tinto Fino, Decanter, Egyéb: Igényesebb borszaküzletek






A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Született terroir-bor, a Spern Steiner palalemezes, köves talaján, 40 éves tőkéken termett gyümölcsből. Fakádakban erjedt, természetes erjesztő baktériumokkal. Weningeréket pont ezért a kézműves stílusért szeretjük. 14 napos héjon tartás után került sor a préselésre, a biológiai almasavbontás már francia barrikban zajlott és aztán ott is maradt, fejlődött, érlelődött 15 hónapon keresztül. Az évjárat és a kiemelkedő borászmunka nagy teljesítménye. Intenzív, gyümölcsös illat fahéjjal, korianderrel és szerecsendióval. Krémes, szép, nagy test, hosszú fűszeres utóíz. Nagy élmény. Forrás: Bortársaság. "
"Szép szín, érett illattal, kevés meggy, vanília. Szájban: nagy test, sok sav, komoly tanninok, kellemes. Forrás: Művelt Alkoholista "
A bor szubjektív értékelése: A Soproni Kékfrankos pénteki sorozatban adós maradtam egy péntekkel. Ez úgy adódott hogy egy 2002-es Lővér pince Kékfrankos szépen megöregedett és teljesen darabjaira esett képet mutatott, amit nem lehetett értékelni. Annál is meglepőbb mert többször is jót hallottam felőle és a Művelt Alkoholistáknál is szép arcát mutatta. Megpróbálok beszerezni még egyet, nehogy egy palack alapján kelljen itt negatívkodnom.

Annál izgalmasabb most a Weninger csúcsfrankosa (ami ezért árban is egy jóval izmosabb versenyző).

Öt éves bornál tehát érheti az embert (negatív) meglepetés. Ilyen korban (nálunk) már érdemes alaposan megvizsgálni a bor színét, sokat árulkodhatnak a barnás, téglavöröses reflexiók, vagy karimák a bor felszinén. Ami persze nem jelent mindig rosszat, de jellemző azért hogy mikor indul el a színvesztés. Egy úgynevezett nagy, iletve nagyértékű bornál én még nem várnám el az öregedést a színben sem, nemhogy a bor összképében, sőt.

Nyitás után színe még mindig a meggy szép pirosságával indít, mélyül befelé, de forgatás során sem fedezhető fel oxidáltságra visszavezethető fáradtság. A bor enyhén opálos, de színképében ereje teljében levő borról árulkodik.
Illatában az a klasszikus amit az ember a nagyboroktól elvár. Nem ugrik hirtelen az arcodba, hanem szépen hömpölyög, úgy hogy nem tudsz kitérni előle. Nem harsány, nem hivalkodó hanem elegáns és decensen felsőbbrendű.
Érett aszalt gyümölcsös, de nem lekváros, meggy mint gyümölcs még ott van a torta tetején. Pici borsos fűszeresség bolondítja meg a végét (mint Weningeréknél oly gyakran). Már az illatában is van egy az alkoholra visszavezethető likőrös hatás, ami meg elbódíthatja a gyanútlan kóstolót.

Ízében az illatok, szélesen és szép összhangban. Tán picit sűrűbb anyagot vártam ugyan az illatok után, és mintha kiülne a korty végére egy kis fanyar utóíz is. Egyébként meg nagyon kerek, egy bor ahol nem gondolsz arra hogy na mi van a savakkal meg a tanninnal, mert a helyén van mindkettő, hát nem foglalkozunk vele. Erre mondják hogy le van kerekedve. Borzasztóan elegáns vágású kékfrankos. Érdemes faggatni, hagyni a pohárban és meghálálja a hosszú flörtölést.

Mint egy igazi úrihölgy, nem kell minit felvennie, hogy tudd (majdnem) mindene a helyén van.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

3 Comments:

Telki Cuvée said...

Sajnos a 2002-est nem ismerem, de Balfon kóstoltam a 2003-as kiadást. Az sem volt akármilyen bor. Az egész sorból az ízlett a legjobban. Az ára már a pincében is 4700. Egyébként úgy tűnik, hogy már évek óta Weningeréknek ez a dűlőszelektált KF a csúcsboruk.
A Spern Steiner egyébként tényleg rendkívüli dűlő lehet. A 10 ha KF-en kívül van még 3 ha új telepítésű Syrah és valamennyi Merlot is ott. Mind a 2002-es Merlot, mind pedig a 2004 Syrah nagyon szép volt, ez utóbbit már 5 fölé árazta a pince. Nem tudom kóstolod-e később a 2003-as Selectiont, de kiváncsi lennék mit hozol majd ki, mert már 2003-as sima KF-et is 6 pontra értékelted.

Névtelen said...

2002-es spern steiner a CBA-ból 1800ért. Szerintetek érdemes vele próbálkozni? Félek hogy mostoha körülmények között is lehetett akár.

Spicc said...

CBA még a megbízhatóbbak egyike. Ennyiért meg egy plackot mindenképp megéri kipróbálni. Nálunk miért nem jönnek elő ilyennel?

Olvasd el a legfrissebbeket!