left KEZDŐSZŐLÉSZ: St. Andrea Bikavér, 2002

péntek, március 02, 2007

St. Andrea Bikavér, 2002


Pincészet: St. Andrea Pincészet, Eger
A bor adatai: Ára: kb 1900 Ft • Alc: 13 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Belvárosi Borszalon, Egyéb: (már nem nagyon kapható)

A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,3

Borász a borról: ". ";

Mások a borról: "Sok éve már, mikor egy, a negatív végtelenbe konvergáló sorozat határértékének (lim) kiszámítása kapcsán veszítettem el azt, amit tegnap újra megtaláltam. Kérem tisztelettel: van remény. Forrás: Late Harvest ;
Friss gyümölcsök, eukaliptusz és gyógynövény jegyek az illatban. Hatátozott savgerinc, biztos tannin. Legényeshangulatú bor, ami egyáltalán nem meglepő. Forrás: Borkalauz 2006

A bor szubjektív értékelése: Öt év után előfordulhat hogy a még oly nagy potenciállal cimkézett bor is megkonyul, elfárad és elkezdi a nem is oly hosszú vándorlását, átalakulását az ihatatlanság felé. Ilyenkor derül ki, ha a bor értékeit a túleröltetett fa akarta pótolni, vagy hogy a jótékony lekvárosság behízelgő ugyan, de a savak ilyen környezetben hamar bedobják a törülközőt.

Nem emlékszem, hogy 2002-ben hány rétegű volt a bikavér család a Szt. Andrea-nál, de az biztos hogy ez volt az alapbikavér. Ennek megfelelően pozícionálták árban is. 2003-tól már az Áldás következett, amivel egy szinttel emelték a lécet, de kihagyták ezt az alapbikát, és ugyanez történt 2004-ben is, azzal a különbséggel hogy ebben a gyengébb évjáratban nem ültették fel e termékpiramis csúcsára a Merengő nevű Superstar bikát, mint tették ezt az ezt megelőző két évjáratban.

De miért filózok én ezen ennyit a pincészet egyik alapboránál? Azért mert ez az alap bika így öt évesen is állhatna néhány pincészet prémium kategóriájában is ez első harmadban biztos, de akár a legelején is. Egy bor mely elhiteti velünk, hogy a kor használ az italnak. Én személy szerint már többször kóstoltam az elmúlt másfél év során, és szerintem most tette rám a legjobb benyomást. Nagyon szép, harmónikus összhatással az elejétől a végéig. Még mindig ott a gyümölcs, éretten a piros gyümölcsök szinte kifakadó húsával, de már jótékonyan fedi le az egészet egy kellemes fás illetve palack buké. Bársonyos, érett, kellemes összhatás az elejétől a végéig. Nem érezni a fáradságot, isten bizony hiszem, hogy két év múlva sem dől be még ez a bor. Lehet, hogy most van a csúcson, de nem adja könnyen magát úgy hiszem.

Csak tudnám, mitől ilyen fenemód kiegyensúlyozottak a szentandi borai. Komolyan mondom még szinte egy sem okozott csalódást, és ugyebár az "egészséges" magyar ösztön szerint ez nem jelent más mint: gyanús!
De mit dumálok itt összevissza, nem marad más, el kell menni meglátogatni őket.

A pincészettől korábban kóstolt tételek: Merlot 2004

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

3 Comments:

Névtelen said...

2002-es Áldás is volt/van, igaz erősen limitált példányszámban, ~400 palack tán és csak bennfenteseknek:)
Üdv: Béla

PS. Jó az oldal.

Spicc said...

köszi az infót. Gondoltam, hogy vmi kis tétel lehetett, de nálam inkább a kereskedelmi megjelenés számít.
Egyébként meg örülök, hogy tetszik, habár most a technika ördöge miatt ideiglenesen eltünt a fejlécem.

Névtelen said...

Ha Egerszalókon jársz a Shiraz Hotelban még kaphatsz. Tán ez a ház bora (más címkével). Érdekes, hogy később jött ki, mint a 2003-as.

Béla

Olvasd el a legfrissebbeket!