left KEZDŐSZŐLÉSZ: Budai Chardonnay Selection Barrique 2005 - Nyakas

kedd, március 20, 2007

Budai Chardonnay Selection Barrique 2005 - Nyakas


Pincészet: Nyakas Pincészet, Tök Etyek-Buda
A bor adatai: Ára: kb 3000-4000 Ft • fehér száraz • 0,75 l •Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Nyakas Pincészet ; Egyéb: na


A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "A 2005. október 27-én 24,5 cukorfokkal szüretelt botrytis-es szőlőből kevés almasavbontással összetett zamatú bort tudtunk készíteni. Beltartalmi értékei megengedték a kisfahordós érlelést. A magasabb alkoholtartalom és a másodlagos borjelleg lehetővé teszi, hogy tartalmas levesekhez, nem túl fűszeres sűltekhez vagy akár önállóan is fogyasztható. Termőhely: Felső-templom-völgy, Budajenő. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Úgy látszik a földimnek nevezhető pincészetnél egyenlőre csak az érdekességek, azaz a nem szorosan az alapkínálathoz tartozó borokhoz van mostanában szerencsém. Múltkor a Kadarka, most meg az egyetlen hordót, sőt mindjárst barrique hordót látott mondjuk csúcsboruk került terítékre.
A Nyakas ugye a klasszikus reduktív, azaz irányított hőmérsekleten, oxigén elzárásával végbement erjesztés-érlelés zászlóvivője. Eredmény szép, friss gyümölcsös fajtajelleggel rendelkező, évjáratoknál csak kissebb ingadozást mutató kitűnő ár-érték aránnyal bíró borok. Ez akár egy borbolt tudományosnak hangzó marketing szövegéből is lehetne idézet, de rövid összefoglalóként tényleg jellemző.
Nyakas azonban a konzisztens alap termékpaletta mellett ismert a kisérletező kedvéről is. Hol jól sikerült házasításokkal jöttek elő (Don Olivér), hol a félédes késői szüretet tesztelték és nemrégóta pedig a Chardonnay burgundis, testesebb-érettebb oldalát szeretnék a töki termőhelyből a felszínre hozni (nem beszélve nyiladozó Kadarka vonalról).

A palack egy nagyon design-os, ha jól tudom az amerikai piacra kifejlesztett cimkével nyit, melyben dominál a fekete és az aranysárga, de megmarad a ló mint ikonállat. Úgy látszik a cimke az egy örök teszt a Nyakasnál, már én magam a harmadik vagy negyedik családot élem meg. A design ezek alapján inkább az amerikai szines, dinamikus érzet felé vándorol, mintsem a klasszikus nyugodt erőt akarná megtestesíteni.
Itt jut eszembe, a honlap már megint botlott egyet. Nem hogy még kép sincs a borról (az egyetlen a szortimentből), de még a palack hátcimkéjén levő tájékoztatóból is hiányzik az első mondat fél sora, ami azért picit ciki.

De mindent megbocsátunk, ha érzékszerveink megbocsátanak. És hát már előre bocsátom hogy nagy pozitívum a bor fellépése. Már a színében is botrytiszes, aranysárgás, de tükörtiszta. Olyan igazi hivogató érzést keltve az emberben. Illata igen elegánsnak mondható, mézes, hársvirágos fuvallattal. Szerintem a kelleténél erősebben érződik viszont a barrique füstös vaníliás vonala, ami nem az én ízlésem, de tudom sokan szeretik.
Nagyon szép krémes, érett anyagot mutat a szánkban is, erre mondhatni hogy árad, hömpölyög a bor. Érezni minden elemében a szép érett anyagot, a savak is emiatt talán (vagy az alambontás miatt) lágyak, de nem hiányzik a több belőle. Csak megint az a fránya tölgyesség, ami picit ráül az egészre és nem engedi a további kalandozást.

Egészében azonban kifejezetten elegáns összhatás, nagyon szép közepesen hosszú utóízzel. Nem beszélve arról, hogy másnapra sem veszített semmit értékeiből.

Nem csak jellegében, értékeiben, de árában is kiemelkedik a szortimentből ez a Chardonnay. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy egy elsőéves francia barrique hordó ára kb 170 ezer forint, ami plackonként 900 Ft pluszköltséget jelent (barrique-nak igazából csak az első éves hordó számít). Akit azonban érdekelnek a különlegességek, annak egyszer érdemes bevállalnia, mert ár/érték arányban sem rossz a mutató.

Ezt a bort egy olyan "csakazértis tudunk mi másmilyen bort csinálni" kategóriájába kell sorolnom. Ember nem ismerné fel vakkóstoláson hogy Nyakas mű, de ténylegesen nehezen is passzintható bele az alapszortimentbe.
Egy a cimkének megfelelően olyan igazi fekete versenyparipa a (az egyébként is erős) ménesben.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

4 Comments:

Névtelen said...

Jó bor lehet, mert aranyat nyert a Chardonnay du Monde versenyen. Tegnap rakták ki.
http://www.chardonnay-du-monde.com/
Még nem kóstoltam, pedig van egy palackom.
Béla

Spicc said...

No fene. Tényleg szép, ha a fa nem érződne enyyire, nálam is 6 fölé került volna.
Ha megkóstolod érdekelne a véleményed.

Névtelen said...

Egyéb: Nyugati Match

Névtelen said...

Sorra került nálam is ez a tétel:
http://www.miri.hu/index.php?ow_page_number=39

Látom te sem vagy oda az almasavbontás ízéért :)

Olvasd el a legfrissebbeket!