left KEZDŐSZŐLÉSZ: Taschner Kékfrankos 2004

hétfő, április 16, 2007

Taschner Kékfrankos 2004


Pincészet: Taschner Pincészet, Sopron
A bor adatai: Ára: kb 1.200 Ft • vörös száraz • 0,75 l •Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Egyéb:




A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: " ";
Mások a borról: ""
A bor szubjektív értékelése:
Egy talán Sopronon túl tán kevésbé ismert pincészet, kevésbé ismert Kékfrankosa a pénteki sorozat terítékén. (Én magam legalább is azon kívül, hogy nemzedékekre visszavezethető poncihter família gyökerekkel rendelkezik, keveset tudok róluk).
Egyébként is gond néha tényleges infót beszerezni borászatokról. Korábban idővel is jobban álltam és megpróbáltam minden létező forrást felkutatni, hogy ki fia borja a nedű alkotója. Ez azonban elég göröngyös és időrabló út egy aktív családfőnek (család, munka ,szőlő...). Ezért ha a bevezető néha rövidebbnek tűnik mint korábban elnézést, de halandók vagyunk mindannyian.
Fontos azonban, hogy csak azokról a borokról írok, melyek valahogy megérdemlik a figyelmet. Ilyen olyan szempontból. Mint eme palack is.

Dugópukkantás elött a cimke visszafogott grafikája és borleírása, illetve a bor ára alapján itélve egy jó minőségű, korrekt mindennapok kékfrankos képe lebegett a szemem elött.

Nyitás után azonban csalóka összhatások együtteseként indul a bor. Illatában meglep először egy szép érettnek tűnő anyag igérete, kellemes fára visszavezethető háttérrel kisérve. Egyébként átjön a soproni frankosokra jellemző hűvösség is mellette. Van egy érdekes mákos-diós beütése is. Az egészet még az elegánsnak nevezhető soproni vonalnak is nevezném illatban.
Színről meg mostanában sokszor kell leírnom itt a pénteki sorozat alatt hogy meggypiros, de hát ilyenek ezek a soproni kékfrankosok.

Kóstolás után először van egy pici édeskés érzetünk, ami a korty vége után nagyon hamar átvált egy fanyar, húzós lecsengésbe. Mégegyszer neikugrunk, hogy tényleg? De tényleg. Vékonyka anyagnak tűnik, sajna. Főleg a bevezetőhöz képest.
Mindez kevés plusz ízanyaggal.

Színében, illatában elcsábítani akaró bor. Ízében, összhatásában azonban erős a lefelé irányuló korrekció, így ez most egy a jobb évjáratokban biztosan javítható közepes.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!