left KEZDŐSZŐLÉSZ: Németh Attila, Concubina Fehér Cuveé 2004

péntek, április 13, 2007

Németh Attila, Concubina Fehér Cuveé 2004


Pincészet: Németh Atilla pincészete, Mátraalja Borvidék
A bor adatai: Ára: kb 1.700 Ft • fehér száraz • 0,75 l •Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Esszencia ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Illatos fajtákra épített rafinált és csábító bor, éppen, mint a neve. 60% chardonnay, 20% hárslevelű, 15% tramini és 5% sárgamuskotály. Ez önmagáért beszél. Hiszen mindegyik fajta határozott, sajátos karakterrel bír. Hagyományos, 6-10-14 hektós ászokhordókban érlelődött, a természetességet hangsúlyozó szép bor lett belőle, amelynek stílusa szinte egybeolvad a nevével. Valódi ivós bor, sok gyümölccsel és pikantériával. Illat, harmónia. Forrás: Bortársaság"
A bor szubjektív értékelése: Németh Atillát kezdem megszeretni. A múltkori nyitó Vörös Concubina is már szép belépő volt, de fehér testvérével még rátett egy lapáttal.

Engem igazából két fajta bor tud megigézni. Az egyik, ami már a nyitás után dől ki illatostúl a pohárból, a másik meg amelyik zárkózottan nyit, de utána szemérmesen de annál intenzívebben kitárja bájait. A Concubina ezeknek is a keveréke.

Színében, állagában sőt még illatában is nagyon behízelgő érett cucc érzetét kelti. Nagyon kedves vajas, vaníliás érett almás igéret. Ebben teljesen az első kategória. Belekortyolva azonban elsőre pici csalódás. Várakozáshoz képest karcsúbb test, íz-illat kapcsolat eltávolodva egymástól.
Meglepődés, bamba arckifejezés. Nem adjuk fel persze, várunk, hűtünk, kivesszük, várunk, töltünk.
Illat picit vissza, íz - összérzet picit előre. Karcsú test már inkább szép derekú "ágyas", a vélt disszonancia illat - íz között meg inkább különleges kaland. Almás háttér egy kis spicces fanyarsággal már nem zavar, sőt birizsgél és jókedvre derít. Puha, kéjes savvilág. Klasszikusan azonnal kiürülő palackfajta, azaz remekül iható.

Nincs itt nagy baj, csak elsőre tapasztaltabbnak láttuk a fruskát. Hiába no, fruskának meg idő kell...

Németh Pincészet korábban kóstolt tételei: Concubina Vörös Cuveé 2004

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!