left KEZDŐSZŐLÉSZ: Györgykovács Furmint, 2003

péntek, május 11, 2007

Györgykovács Furmint, 2003


Pincészet: Györgykovács Pinécszet, Somló
A bor adatai: Ára: kb 2.400 Ft (már csak a 2004-es évjárat kapható) • száraz fehér • 0,75 l•Alc: 13 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Tinto Fino , Esszencia ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Szinte hihetetlen, de a Kezdőszőlész lassan háromnegyedéves története során még nem került bejegyzés a blogba Györgykovács Imre boráról. Nem is értem, mert pincekészletem nem szűkölködik belőle, én pedig bele-bele nyúlok. Lehet hogy a sok jegyzetelt mellett sok még így is kimarad?

Na de ne tévedjünk vakvágányra. Szóval Györgykovács Imre egy emblematikus borász egy emblematikus borvidékről. Ha a hírnevet, illetve a borkedvelőkre mért hatást a birtokméret viszonyában vizsgálom, akkor meg egyenes rekorder a pincészet a maga 1 hektárjával. Valahogy úgy, mint Somló borvidék a maga méretével a nagy magyar borkultúrára.

Négy éves fehér bor létére meglepően frissen mutatkozik be mindjárt a nyitás után illatilag. Színe pedig érett hatást kelt, már szalmasárgás, mozgása meg lomha és olajos. A korty után meg kell állapítani, hogy az illat győz, azaz hihetetlenül friss még mindig a bor, éveket és színt megcáfolva. Illatában és tán ízében inkább finom virágillatok és a tiszta furmintra jellemző fémesség van előtérben a gyümölcsösség helyett. Ez azonban nem intenzív íz-illatvilágot jelent , hanem a felfedezésre váró, lassan a türelmes fogyasztót megjutalmazó óvatos kibontakozásban jelenik meg.

Melegedve egyre jobban érezni a melegebb érettebb jegyeket, száraz méz néha mi eszembe jut. Savvilága meg egyszerűen hibátlan, feszes de nem szorít, nem szárít, nem húz csak úgy egyszerűen roppan mint az érett cseresznye. Összességében nagyon visszafogott, messze van tőle minden hivalkodás, de nem is akar semmit elrejteni, hisz csak Somlót rakja óvatosan a kirakatba mintha ott állnánk a hegy lábánál.

A bornak erénye a visszafogottság és harmónia. Nem szabad neki ugorni csak úgy ajtóstúl. Időt kell hagyni neki. Mint mindennek ami értékes.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!