left KEZDŐSZŐLÉSZ: november 2007

péntek, november 30, 2007

A borrá válás útja II. - Szőlőből must


A borrá válás sorozat első bejegyzése kapcsán rögtön belecsaptunk a lecsóba és megpróbáltuk megérteni, mitől is rugunk be a borital fogyasztása kapcsán. Amit fontos tudni persze, de tán az sem elhanyagolható tudásanyag, hogy a szőlővel mit kell művelnünk addig, míg nedűnk végül ott nem csillog a poharunkban. Már legalábbis annak, aki ezzel akar foglalkozni, de talán másnak is érdekes lehet.

Szüretre leegyszerüsítve akkor kerül sor, amikor a bogyóban levő cukor és sav megfelelő egyensúlyba kerültek, amikor a cukorszint már elég magas, azaz édes és a sav még a szőlőfajtára jellemző elvárt savszintet meg tudja tartani, azaz kellemesen savas. A szőlő ugyanis a cukortermelésen kívül lebontja a zöld bogyókban található nyers savakat, de nem az összeset, mert a savak fontos alkotórészei a bornak, tartást, elaganciát és frissességet biztosítanak. Nem véletlenül mondják, hogy a sav adja a bor gerincét.



A feldolgozásra érett állapotot legegyszerűbb módon ízleléssel is megállapíthatjuk, de azért még kis mennyiségű bortermelés esetén is érdemes a tervezett szüret elött legalább a mustfokot leellenőrizni. Ilyenkor 1-2 kg szőlőt leszedünk, levüket kisajtoljuk és egy, szinte minden szakboltban kapható fokolóval a cukorfokot megmérjük. Legjobb ha emellett savat is tudunk mérni, de ez kis méretben már macerásabb dolog. Hogy mennyi legyen a cukorfok, meg a savszint? Nincs rá egyértelmű képlet. Mint minden a borkészítés során ez is attól függ, hogy milyen fajtánk (korai, lésői..) van, hol termelünk (talaj, kitettség), milyen az évjárat és milyen bort (friss savas, érett testesebb..) akarunk készíteni. Nagyon leegyszerűsítve azért ajánlott egy minimum 18 fokos cukrot megcélozni úgy, hogy a savszint ne menjen a mustban 7 g/l alá.

A szőlő rendkívül érzékeny, élő anyag. Ha úgy döntünk hogy elhagyhatja a tőkét, akkor a lehető legrövidebb időn belül fel kell dolgozni. A leszedett bogyókban ugyanis azonnal olyan folyamatok indulnak be, melyek ha rossz irányba kanyarodnak, akár a több hónap múlva elkészült borra is erős hatással lehetnek. Ilyen káros folyamat lehet például az oxidáció vagy a melegben túl korán beindult erjedés folyamata.

Kistermelőknél persze a legrövidebb idő különböző lehet fajtánként és a választott technológiánként (és vincellérenként) is. Néhány (még házi feldolgozásként is kivitelezhető) alapszabályt azért édemes betartani. Én ezeket logikusan három munkafázis szerint csoportosítottam:


Szőlő szüretelése:

  • Szüreteljünk lehetőleg száraz (a must ne híguljon fel) és hűvösebb (a must melegben hamarabb beindul) időben.
  • Láthatóan beteg, éretlen vagy leszáradt szőlőt, szőlőszemeket ne szedjünk le, még ha emiatt kevesebb is lesz a mennyiség (érdemes a szüret elött egy nappal már a tőkén ledobni a súlyosabb eseteket, hogy egyszerűsítsük az inkább szórakozni érkező szüretelők munkáját)
  • Már a szőlő szedésénél is figyeljünk a tisztaságra. Csak tiszta, lehetőleg műanyag vagy faedénybe (puttony, vödör, tejesláda) szüreteljünk. A legtöbb borbetegség, -hiba a tisztaság hiányának következménye.
  • Az edényekben levő gyümölcsöt ne nyomorgassuk hogy több férjen bele, inkább forduljunk többet. Vigyázzunk arra, hogy az edények aljáról ne kerüljön sár, föld egyéb hulladék a szőlőre (ezért sem érdemes a tejesládát csurig teleszedni)
  • A leszüretelt szőlőt a feldolgozás előtt ne tartsuk tűző napon

(Fehér)szőlő feldolgozása:

  • A szőlőt minnél elöbb dolgozzuk fel, lehetőleg a leszedésétől számított két órán belül. Legjobb ha a must ennyi idő alatt már akár a tárolóedénybe is eljut.

  • A szőlőt mindjárt a bogyózóba (ha nincs akkor a darálóba) öntsük, ahol a bogyó elválasztódik a kocsánytól és csak a szétzúzott bogyó kerül bele a cefrébe (amennyiben nem választjuk la a kocsányt, úgy a cefrében ázó szárról kellemetlen, csersavas kivonat kerül a mustba)
  • Az így kialakult cefrét ilyenkor enyhén-közepesen kénezhetjük az oxidáció elkerülése végett, főleg akkor ha az anyagot még egy-két órán a cefrén akarjuk tartani (kénezés szerepéről bővebben a következő bejegyzésben). Cefrén általában az illatosabb fajtákat javasolják tartani a jobb aromakinyerés végett.
  • Egészséges, jó savtartalommal bíró szőlő gyors feldolgozása esetén a kénezés elhagyható
  • A cefre rövid időn belül kerüljön a présbe illetve sajtolóba.
  • Ha lehetőség van, akkor válasszuk külön a színlét, azaz a préselés nélkül lecsurgó gyümölcs levét és próbáljuk meg külön edényben a továbbiakban kezelni.
  • A gyümölcsöt ne sajtoljuk túl, mert az erős préselés végén a szőlőből már csak az erősen csersavas részek (pl. szőlőmag) oldódnak ki.

A must ülepítése, tisztítása:

  • A mustot ajánlott az erjesztési fázis elött még ülepíteni azaz tisztítani, hogy a lebegő, zavarosító részecskék könnyebben leülepedjenek benne és a durva mustalj esetlegesen káros anyagokkal kiválasztódva még az erjedés beindulása elött leválasztható legyen.

  • Feltétlenül tisztítani kell a mustot, ha penészes, rothadt termésből származik vagy ha növényvédőszert tartalmaz!

  • Az ülepítés elengedhetetlen feltétele a must átmeneti erjedésmentessége!

  • Az ülepítési folyamatnak lehetőleg hideg körülmények között kell lezajlani, hogy az erjedés az ülepítés során ne induljon be. Modern gazdaságokban 5 °C hőmérsékleten, duplapalástos koracél hűtőtartályokban hűtik a mustot 24 órán keresztül. Ennyi idő alatt a durva részecskék nagy rész már kiválik és leülepedik.

  • Kisüzemi keretek között ha a cefrét kéneztük, akkor különösebb hűtés nélkül is biztosítani tudjuk az erjedésmentességet 8-12 óráig, de a mustot is hűthetjük például jégakuk mustba való merítésével.

  • A mustból kivált részecskéket (mustalj) úgy választjuk el, azaz dekantáljuk a színmusttól , hogy a színmustot lefejtjük róla.
És kész a must. Elindulhat az első bejegyzésben vázolt elementáris folyamat rögös útján. Irány a hordó, erjedjen a must! De erről már egy másik bejegyzésben.

Felhasznált források: Tamás Jenő: A tőkétől a pohárig, Maerz Árpád: A must és a bor egyszerű kezelése

A bejegyzés a "Borrás válás útja" sorozat része

Olvasd tovább...

szerda, november 28, 2007

Tényleg gyere ki a hegyoldalba!


Múltkor beharangoztam, emitt meg a részletek. Akit érdekel egy újbor kóstoló még az óévben a Kezdőszőlésznél december 15.-n szombaton az küldjön emailt (gondorl@t-online.hu) és elküldöm a részleteket a megközelíthetőségről meg egyebeket (azokat is kérem akik eddig csak hozzászólásban tették meg a jelentkezést, hogy küldjenek emailt, köszönöm).
Jó hír: Három a négy borból már biztos kóstolható és a negyedik sem tűnik reménytelennek!

Olvasd tovább...

hétfő, november 26, 2007

Ebner 3-as Hordó Cuvée 2004


Pincészet: Andreas Ebner, Pécs
A bor adatai: Ára: kb 3.300 Ft • Alc: 14,5 % Vol.,• száraz vörös
A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia, Bortársaság, Decanter; Egyéb:



A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "na. "
Mások a borról: "na. "
A bor szubjektív értékelése: Még a múltkori pincelátogatás eredményeképp feküdt a pincémben egy-két palack a pince tán legismertebb borából, mely mondhatni klasszikus bordói, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Ideje közzéadni mit tud.

Mecsekalja önmagában sem a legismertebb borvidék, mozsgói szőlőhegy meg azon belül is egy az átlagfogyasztó számára valószínűsíthetően egy igazi fehér folt. Megtalálni sem volt könnyű a pincészetet a tényleg sok miniparcellás, gondosan művelt szőlőbirtokok között vezető cikkcakkos kis dűlőutakon.

A Pinot-k és néhány 3-as cuvee elfogyasztása utáni tapasztalatokkal felvértezve megállapítható, hogy Andreas borai jellegükben jól sikerült kombincációi az érett gyümölcsösségnek és a vastag, tömör szerkezetnek.

A 3-as Cuvee is ezekben a mutatókban jeleskedik leginkább. Látványban egy igazi mély Cuvee-t vetít előre, sötét, sűrű és mozgásában is inkább visszafogott. Egy nagyon kedves meggyes, málnás gyümölcsösség árad azonban illatok szintjén belőle és marad az előtérben a sűrű anyag ellenére. Ízében is inkább az elsődleges gyümölcs jegyek maradnak, a másodlagos érettségi, vaníliás ízek emiatt nem tudják uralni a bort, ami kifejezetten "játékossá", kedvessé teszi az összhatást a magas alkohol ellenére is. Puha lágy tanninok, lekerekedett savak csak segítik a gyümölcsös érzést. Az egész az évjárat ellenére is egy nagyon érett benyomást kelt.

Az évjárat ellenére is erős érettségi jegyeknek az alapja (a pincelátogatás során látottak alapján) az igényes, hozamkorlátozáson alapuló szőlőművelés, késői szüret és a gondos újfahordós hosszú érlelés lehet.

Mindemellet a bor nem tudja (akarja?) átlépni a a jó minőségű, szépen megkomponált bor határait. Elsőosztályú bor, de hiányzik belőle a felfedezés izgalma, a sokrétűség varázsa. Tökéletes viszont esti családi borozgatáshoz, ellágyuláshoz, kilazuláshoz.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

szerda, november 21, 2007

A borrá válás útja I. - az erjedés


6 hete fejeződött be a szüret. Szombaton a Rizlingen kívül mindent lefejtettem és lekéneztem. Csak a Rizling nem adja be a derekát. Még mindig pötyög és kóstolva még érezni, hogy nem forrta ki a cukrát teljesen. Azaz még mindig nem szabad lefejteni. Persze erről már írtam korábban. De vajon világos e mindenkinek (engem beleértve), hogy mik azok a titokzatos erők, melyek a szőlő feldolgozása utáni lét borrá változtatják át? Magamból kindulva nem hiszem hogy így lenne. Ezért akit érdekel annak mostantól néhány bejegyzésben összefoglalom az alaptudnivalókat arról, hogy hogyan születik meg a bor. Kezdjük a tán legnagyobb titokkal, az erjedés folyamatával.

A szőlőből nyert mustból, spontán, minden emberi beavatkozás nélkül is egy más élvezeti értékű ital lesz. A mustban ugyanis elindul az alkoholos erjedés folyamata.
A szüret utáni összezúzott cefre vagy a kipréselt must néhány óra múlva mozgásba jön, azaz az élesztőgombák enzimcsoportja (lásd ábra) megkezdi a cukor lebontását etilalkoholra, széndioxidra (szénsavra) és még egyéb járulékos anyagra (glicerin, borostyánkősav...). A bor tehát gyakorlatilag a szőlőben, mustban levő cukor alkohollá való erjedésével keletkezik. Érdekes viszont, hogy az alkohol csak mellékterméke a fenntebb már említett gombák szaporodásának, melyhez szükséges az a bizonyos cukor mint tápanyag. Másszóval a bor (illetve a borban található alkohol), az élesztőgombák anyagcseréjének mellékterméke. A gombák cukor által hajtott szaporodása addig tart, míg az utolsó gramm cukrot is fel nem falják. Utána elpusztulnak és lebomlanak az erjesztőedény aljába. Az élesztőgomba szapora fajta, a kezdeti köbcentinkénti 100-150 ezer példányból az erjedés csúcsán számuk már elérheti a százmilliót is. Ezt nevezem én sexualitásnak!

Az élesztőgombák orgiájuk során nem nagyon szeretik az oxigént, ezért lehetőség szerint minimalizálni kell az erjedésre kész anyag oxigénnel való találkozását (ez kisméretekben, hagyományos borkészítésnél persze nehezebb). Maga az erjedési folyamat lehet nagyon gyors, 4-5 nap de akár több hónap is. Sok mindentől függ, a felhasznált alapanyagtól, technológiától és hőmérséklettől is (melegebb környezetben hamarabb lezajlik, mint hidegben).

Nem lehet kétségbe vonni, hogy a mustnak borrá alakulását ezek a parányi gombasejtek okozzák. Ha a friss mustot palackba tesszük s a palackot bedugaszolva felforraljuk, és a dugaszt nem bolygatjuk,úgy az évek múlva is édes marad, nem erjed, s benne az előbb említett élesztőgombákat nem találhatjuk (hő hatására elpusztultak).
Ha azonban az ily módon konzervált musthoz csak egy olyan tű hegyével nyúlok, melyet erjedésben levő musthoz érintettem, az erjedés rövid időn belül ezen is bekövetkezik s benne az erjedést okozó és élesztőnek nevezett organizmusok elszaporodnak.

De hogy kerül az élesztőgomba a szőlőlébe? Úgy, hogy az élesztőgombák a szőlő talajában élnek és onnan kerülnek a gyümölcsre, majd a feldolgozás során a pincébe. Természetes élesztőgomba azonban nem csak egyfajta létezik, vannak köztük barátok és ellenségek. Az ellenségek okozhatnak mindenféle betegséget (ami ellen kénezéssel lehet persze később védekezni), míg a barátok (borélesztő) indítják be a korábban leírt erjedési folyamatot. A természetes élesztőgombák fajtái különbözhetnek tájegységenként is, borvidékeknek meglehetnek a maguk jellegzetes élesztőgomba-fajtái. A természetes élesztők mellet ma már léteznek ún. fajélesztők is, melyeket laboratóriumban állítanak elő. Használatuk a borásznak nagyobb biztonságot nyújthat rizikómentes és kiszámítható erjedési folymattal, de el is veszi bizonyos mértékben a bor természetes fejlődésének varázsát is. A fajélesztő nélküli azaz természetes erjesztést spontán erjedésnek is nevezik, míg az ismert tulajdonságú fajélesztővel végrehajtott erjedésnek irányított erjedés a neve.

Szóval jelenleg az úgynevezett spontán erjedés az amin az én kis Rizlingem átesik. A must relatív magas 19 fokos cukortartalommal lett új hordóba eresztve, a pincében jelenleg pedig 10-12 fok van (relatív alacsony hőmérséklet), kénezést sem a cefre, sem a must még nem kapott. Ezek kombinációja adhatja azt a lassú és hosszú erjedési folyamatot melyben a bor jelenleg is leledzik.
A hordó tetején kotyogó van (dugóba helyezhető, képen látható vízzel feltöltött kis eszközön keresztül bugyog ki a felesleges széndioxid), mely biztosítja az oxigéntől való elzártságot a bor feletti levegőrétegben kialakuló széndioxid párnával. Fontos azonban, hogy amint leáll az erjedés a bor azonnal kapjon egy fejtést és egy kénezést. De ez már egy későbbi folyamat azaz bejegyzés része.

Felhasznált források: Tamás Jenő: A tőkétől a pohárig, Maerz Árpád: A must és a bor egyszerű kezelése

Olvasd tovább...

hétfő, november 19, 2007

TkRt Tokaji Furmint - 2006


Pincészet: Tokaj Kereskedőház Zrt, Tokaj Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 500 Ft • Alc: 12,5 % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: Hypermarketek, Supermarketek






A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 3
Borász a borról: "Tokaj-hegyalja legfőbb szőlőfajtájából, a válogatott szüretelés után gondos feldolgozással és irányított erjesztéssel készült ez a száraz borunk. Gyümölcsösen friss ropogós üde fiatal száraz Furmint. Tiszta, halvány, zöldessárga színnel. Illata meglehetősen intenzív, virágos illat. Krémes textúrával, koncentráltan jó savtartalmú, lendületes, friss üde bor.";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: És van új a nap alatt. Remek bor 1000 alatt. Remek bor a Tokaj Kereskedőház címke alatt.
Apropó címke. Végre nem a messziről felismerhető, szocreál design, amihez ráadásul az ihatatlan, és ezerszer lejáratott tokaji név alatt piacra dobott alibi borok társultak.
A Kereskedőház ugye irdatlan mennyiségben vásárol fel szőlőt százszámra tehető helyi gazdától. Gyakorlatilag korlátlan mennyiségben, mindenféle szofisztikált minőségellenőrzés nélkül. Szólt erről a fáma a múltban. Most meg arról, hogy tavaly óta ez sokat változott. Kis lépésekben, de nagy beruházásokkal a Pincészet igyekszik, még persze mindig a tömegborok piacán de ár-érték arányban sokkal jobb értéket felmutatni (árral eddig sem volt nagy gond).

Megmondom őszintén, mint tisztességes borbuzi erről a borról már hallottam egyet mást, melyet a fenti pozitív irányváltás egyik példájaként emlegetnek.

Supermarket ugye meg mindenhol van, ahol nagy arányban azért elérhetőek a Ház borai. Ennyi pénzt az ember meg igazán kockáztathat bármikor a jobb (és olcsóbb) élet reményében.

Bor igazi reduktívan nyit. Színben illatban rendkívül friss és üde. És ez nem párosul valami harsogó parfümösséggel, ami ebben az árketegóriában és ennél a pincészetnél is gyakran tapasztalható. Sőt mondhatnám, hogy inkább elegáns és kedves. Persze jó hidegen 10 C körül nyitottam, ami láthatóan jó terep a bornak.

Olyan jonatán almás alapillat a szépen felismerhető furmint jegyekkel teljesen rendben van. A legnagyobb meglepetés meg, hogy az íze kifogástalanul harmonizál a látvánnyal és a nyitó illatokkal. Gyönyörű ropogós savak, tokajis száraz furmint vakon bármikor bemondható. A bor végig egyensúlyban, érett nem billen el, hivogató és utóíze is közepesen hosszú. Remek kis reduktív bor. Bármikor bármennyit.
Idővel kicsit fárad és exponenciálisan veszít a frissességéből, de kérem ilyen bort azonnal el kell fogyasztani. Ár-értékben meg nem hiszem hogy osztottam már ki 3-ast a Kezdőszőlész történetében.

A Ház ténylegesen ledolgozott valamelyest a múltban összehozott bűnlistájából. Egy fecske persze még nem hófehérke. De a sorozatban láttam még több fajtát is, megnézzük mennyire konzisztens az ajánlat. Persze lehet hogy a 2006-os évjárat egy csoda és még nekik is sikerült.

De nem hiszem. Sőt vakon óriásit buktam volna a borral. Én hiszek benne, mint a magyar fociban, mint amikor tétnélküli meccsen hoznak a fiúk három pontot.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

péntek, november 16, 2007

Szösszenetek a borról


Mint mindenről a borról, borivásról is rengeteg anekdóta, adoma, mondás, bölcsesség van forgalomban, melyek száma manapság is gyarapodik (klasszikus: Az élet rövid ahhoz, hogy ne igyunk jó borokat). Persze sok közülük idővel közhellyé silányul, de néhányukon nem fog az idő vasfoga. Én az utóbbi napokban belebotlottam egy-kettő érdekesebbe, elgondolkottatóbba és gondoltam, így év vége felé csinálhatnánk egy kis gyűjtést eme "igényesebb" szösszenetekből. Ha van kedved, te is tedd hozzá a magadét.

"A borban minden - a jókedv, a barátság, a szerelem, a virtus - könnyen megtalálható, a legelrejtettebb a mérték." Német mondás

"Az első kupa bor az egészségé, a második a jókedvé, a harmadik a szomorkodásé, a negyedik a gyalázaté. " Arisztotelész

"Általánosan megállapíthatjuk, hogy azok a népek, melyeknek szegény tömegei jelentős és nagy műveket alkottak a történelemben, állandóan és sokat ittak." Márai Sándor

"Akkor iszom, ha boldog vagyok, de akkor is, ha szomorú vagyok. Néha akkor iszom, ha egyedül vagyok, de társaságban mindenképpen. Ha nincs étvágyam, szivesen fogyasztok el egy-egy pohárkával, de ha van étvágyam, semmiképpen sem maradhat el. Különben nem nyúlok hozzá - kivéve ha szomjas vagyok." Ismeretlen francia hölgy

Olvasd tovább...

Polgár - Rubin Cuvee 2006


Pincészet: Polgár Pincészet, Villány
A bor adatai: Ára: kb 2.000 Ft • Alc: 12,5 % Vol.,• 0,75l • száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Tinto Fino, Esszencia, decanter,Egyéb: CBA




A bor pontozása:
abszolút =3 pont ; ár/érték = 0,7
Borász a borról: "Kézzel szüretelt, kézmûves igényességgel Portugieser, Kékfrankos és Merlot házasításával készült rubin színû, bársonyos, elegáns vörösbor, melyben a meggy és cseresznye aromái dominálnak. Vízi szárnyasokhoz és nyúlpecsenyéhez ajánljuk.";
Mások a borról: "na. "
A bor szubjektív értékelése:
Az az igazság, hogy Villányból álltalában kevesebbet kóstolok, mint jelentőségéből ez úgy adódna, Polgár Zoltántól meg tán ezen belül is még kevesebbet. Pedig tán az első igazán országos hírnévre szert tett villányi borászról van szó. Igaz ugyan, hogy manapság már nem a "terroir" borászok elkötelezett útját járja, hanem megpróbálja a pincészetet egy szolíd minőség mellett kibővített vendéglátó szolgáltatásokkal és mindenféle innovációval (pezsgőkészítés..) a piacon megkülönböztetni. Vagy legalábbis én így élem meg.

A közeli supermarketben csaptam le a borra. Villány, meg Cuvee, meg a jó kis 2006-os évjárat, gondoltam próbáljuk ki.
Nagyon mélypolgári megjelenés, fekete címkével és aranyos betűkkel. Borról kevés infó, de érdekes hogy a hátcimkén található rövid leírás ugyanaz a 2005-ös és a 2006-os esetében is...

A bor színe rubinvörös és közepesen sötét, szélén meggypiros árnyalattal. Állaga és szine inkább könnyed bor jellegét vetíti előre. Illata kedves, nem intenzív de kedvesen elegáns. Nehezen szétválasztható illat komponensek, tán meggy. Illatban nincs érettségre utaló jegy. Inkább gyümölcs, nem fűszeres, mondjuk úgy hogy nem karakteres illatban. Kortyban gyors, könnyű kicsit "híg". Fanyarkás lecsengés, megint olyan mintha a gyümölcs nem teljesen lett volna érett, ami nem igazán passzol a 2006-os évjárattal elképzeltekhez. Egyébként könnyed, kevés csersavval rendelkező továbbra is gyümölcsös, de ezt nem akarja, iletve nem tudja túllépni. Gyengébb évjárat alapborának tűnik a kóstolás után, mindenképp kicsit túlárazva.

Hibáztam, mert én magában étkezés után estére nyitottam, pedig tipikus asztalra, étek mellé való bor, pörkölthöz ne adjisten csirkepörihez, vagy pizzához.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

kedd, november 13, 2007

Gyere ki a hegyoldalba!


Ritkán adatik meg valakivel, hogy a család, a munkahely és a hobbi (szőlőhegy) uszkve 2 km-es körzetben helyezkedjen el. Ha megadatik, persze még mindig nem biztos hogy hosszútávú, de örüljünk a pillanatnak.

Egyébként meg nem utolsó felcsavarni öltönyben a hegyre még gyorsan a családi este elött. Kontrollálni, gargalizálni:).

Borok meg kezdenek az idegeimen játszani. Főleg a rizling. Még mindig csak pötyög és pötyög.
Egyébként nem hiszem hogy elmondtam már, de idén a cél az volt hogy egy nagyon egyszerű borfeldolgozási technológiát válasszak. Ezt később aztán lehet majd a szőlő minőségétől függően tovább bontani. Idén a gyümölcs gyors darálás és kíméletes préselés után gyakorlatilag a szüret után egy-két órával (kénezés nélkül) a hordóba került. Jövőre vagy később az idei módszer tapasztalata alapján aztán még ki lehet próbálni olyanokat hogy bogyózás (szőlőszemek leszemezése a csumáról), cefrén tartás , ülepítés vagy esetleg darálás nélküli egész szemes préselés. Szóval előttünk a világ.
Lehet, hogy a rizling is emiatt van még mindig tinédzser korban. Megkóstoltam persze a tinédszert és lehet még szép hölgy belőle, de türelemmel kell kivárni.

A sok okoskodás mellett persze gyorsan be is lehet rúgni egy ilyen látogatáskor. Már csak az én kezdőpincémben meg tudok kóstolni 5-6 féle bort. Lopóból meg egyébként is nehéz adagolni, fajtánként garantált a minimum 1,5 deci. Számoljak?

Itt jutott aztán eszembe, hogy csak az ökör iszik magában (folyamatosan). Na meg a múltkori szavazás során is felmerült bennem, hogy a sok elvetemült olvasó közül néhány tán élőben is megnézné mindazt amiről itt olvas. Úgyhogy ha lenne rá igény akkor szívesen rendeznék egy pince partit, kezdőszőlész bemutatót valamikor december közepén. Ha érdekel, akkor írj vissza egy hozzászólást erre a bejegyzésre és elkezdem szervezni (határidő jövő hétvége).

Amit ajánlok. Új és életem első saját készítésű parasztbora(i) (ilyen-olyan), kenyér-sajt (hogy később ártson meg) és szívélyes vendégfogadás (ameddig erőmből telik) .

Olvasd tovább...

kedd, november 06, 2007

Sebestyén Grádus 2003


Pincészet: Sebestyén Csaba, Szekszárd
A bor adatai: Ára: 5,500 Ft • száraz vörös • 0,75 • Alc: 15,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter,Egyéb: igényesebb borszaküzletek

A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "nagy alkohol, nagy test, bőséges újfa-pác, némi édesség, gyík savak, húzós tannin és némi kesernye a végén. Mai számmal azt mondanám, hogy a sauvignont érdemes volna idővel kékfrankossal kiváltani, jófajta zweigelttel megfűszerezni és az újfát visszanyesni. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése:
Újhullám, meg új generáció meg már lassan beérkezett borász. Ahogy illik csúcsküvével. Úgy tudom ez volt az első évjárat. Tarolt is rendesen az értőket már korábban felizgató Kélfrankos válogatás után.
Kemény szekszárdi iskola a pincészet összes bora. Sok friss , gyümölcsíz és adagolt fűszeresség szép balanszban. Icze, Indigó mind hozza az árához mérten is remek formáját.
Nekem ránézésre valahogy kilógott ez a cuvee mejelenése után rögtön, nem csak az árával ugye (már ő is kezdi!!), hanem a fogyasztót eddig fel nem készítő csúcscuvee hirtelen bevezetésével. A pincészetnek vannak a szép alapborai (cabernet, merlot sehol) és bumm a (bordói) csúcsküvé.
Nem is én fektettem be ezt a temérdek pénzt. Ajándék kérem, de nem szégyelltem kibontani egy év pincében történő pihentetés után. (alkalom: négynapos wellness hétvége családdal esti relax szerepét betöltve)

Sűrű, sötét szinte fekete. Már a színe elárulja hogy komolyan kell venni a lehetőséget. Buja illatok és intenzív határozottan. Széles a spektrum és nem tolakodó, késztet a kutakodásra. Nagyon csokoládés, konyakmeggyes, szegfűszeges csipetnyi borssal és tán kis menta. Minden szippantás új élmény. Mámorító.
Nagyon egyben van illatban.
Érett szeder, áfonya, vanília az ízben teljesen belakott tanninnal de eleven struktúrával. Mintha csak arra várt volna hogy most nyiss ki, most vagyok a legjobb formámban. És tényleg nehéz lerakni. Test, egyensúly, savak pöpec az egész. Alkoholt még a magunk fajta nem mediterrán borokon nevelt fogyasztóknak még szokni kell. Néha túl erősnek tűnik. De nem lóg ki a sok "nagy" jelző közül.

Egyszeri élmény egyszeri áron egyszeri alkalmakra.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd tovább...

Lila orchideák..


Tévében Önök kérték. Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula (letünt idők két elő legendája) örömdalként énekli a lila orchideákat az aktuális Önök kértékben. Azon kapom magam rajta, hogy mint rákészült nyugdíjas szinte átszellemült mosollyal, elolvadva hallgatom az előadást. Egyszerű dal érzelmes, mégis erős mondanivalóval, zseniális interpretációban.
Ja, egy St. Andrea 2002 Bikavér a kezemben. Most már mindent értek. Nincsenek véletlenek csak kortalan igazságok.

Olvasd tovább...

vasárnap, november 04, 2007

Szavazás vége


Szóval. Egy hónap alatt ötvenöten jeleztetek vissza arra a kérdésre, hogy milyen gyakran jöttök vissza erre az oldalra. Köszönöm.

Ebből először is az jött le, hogy 78% a válaszadóknak legalább hetente egyszer (de 18% azaz kábé tizen naponta!) ráklikkel a kezdőszőlészre. Nekem hihetetlen és mégegyszer...


Egyébként meg matematikailag megpróbáltam lekövetni a szavazók számából a havi látogatók számát

  • 11%, azaz 6 fő naponta többször, napi másféllel számolva is havi (30*9) 270
  • 7% azaz 4 fő naponta, az (30*4) 120
  • 60% azaz 33 fő hetente többször, az heti kettővel számolva (33*2*4) 264
  • 17% azaz 9 fő kéthetente, az (9*2) 18
  • 5% havonta, az 5
Összesen 677 látogatása havi átlagos 2500 regisztrált látogatásból. Levonva mondjuk az én klikkolásaimat az azt jelenti, hogy kábé minden harmadik látogató vette a fáradságot és válaszolt. Ez nagyon jó aránynak tűnik így laikusnak is. Ha pedig tovább fűzöm a matematikát és az egyharmadból megpróbálom leképezni a teljes egészet, akkor mondhatjuk hogy úgy átlagosan 150-200 fő lehet az aktív látogatók száma.

Hogy ez mit jelent azt nem tudom, de ahogy egy kedvelt humoristánk mondta vólt, ez egy újabb érdekes adat.

Olvasd tovább...

Olvasd el a legfrissebbeket!