left KEZDŐSZŐLÉSZ: Sebestyén Grádus 2003

kedd, november 06, 2007

Sebestyén Grádus 2003


Pincészet: Sebestyén Csaba, Szekszárd
A bor adatai: Ára: 5,500 Ft • száraz vörös • 0,75 • Alc: 15,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter,Egyéb: igényesebb borszaküzletek

A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "nagy alkohol, nagy test, bőséges újfa-pác, némi édesség, gyík savak, húzós tannin és némi kesernye a végén. Mai számmal azt mondanám, hogy a sauvignont érdemes volna idővel kékfrankossal kiváltani, jófajta zweigelttel megfűszerezni és az újfát visszanyesni. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése:
Újhullám, meg új generáció meg már lassan beérkezett borász. Ahogy illik csúcsküvével. Úgy tudom ez volt az első évjárat. Tarolt is rendesen az értőket már korábban felizgató Kélfrankos válogatás után.
Kemény szekszárdi iskola a pincészet összes bora. Sok friss , gyümölcsíz és adagolt fűszeresség szép balanszban. Icze, Indigó mind hozza az árához mérten is remek formáját.
Nekem ránézésre valahogy kilógott ez a cuvee mejelenése után rögtön, nem csak az árával ugye (már ő is kezdi!!), hanem a fogyasztót eddig fel nem készítő csúcscuvee hirtelen bevezetésével. A pincészetnek vannak a szép alapborai (cabernet, merlot sehol) és bumm a (bordói) csúcsküvé.
Nem is én fektettem be ezt a temérdek pénzt. Ajándék kérem, de nem szégyelltem kibontani egy év pincében történő pihentetés után. (alkalom: négynapos wellness hétvége családdal esti relax szerepét betöltve)

Sűrű, sötét szinte fekete. Már a színe elárulja hogy komolyan kell venni a lehetőséget. Buja illatok és intenzív határozottan. Széles a spektrum és nem tolakodó, késztet a kutakodásra. Nagyon csokoládés, konyakmeggyes, szegfűszeges csipetnyi borssal és tán kis menta. Minden szippantás új élmény. Mámorító.
Nagyon egyben van illatban.
Érett szeder, áfonya, vanília az ízben teljesen belakott tanninnal de eleven struktúrával. Mintha csak arra várt volna hogy most nyiss ki, most vagyok a legjobb formámban. És tényleg nehéz lerakni. Test, egyensúly, savak pöpec az egész. Alkoholt még a magunk fajta nem mediterrán borokon nevelt fogyasztóknak még szokni kell. Néha túl erősnek tűnik. De nem lóg ki a sok "nagy" jelző közül.

Egyszeri élmény egyszeri áron egyszeri alkalmakra.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

2 Comments:

Névtelen said...

Sajnos az alkohol es a tolgy nagyon is kilog ebbol a borbol, ezert aztan a bort 2005 novembereben kostolva elvezhetetlennek talaltam es kiontottem a lefolyoba. Lehet hogy azota mar kicsit osszeszedte magat es a tolgy nemileg integralodott a borba es nem dominal annyira. Azonban valoszinuleg csak egeszen huvosen elvezheto a magas alkohol tartalma miatt. Ha nem erik be a szolo akkor zold jegyeket talalunk a borban, ha meg nagyon is beerik akkor pedig alkoholos lesz. Jo lenne a magyar boraszoknak megtalalni a kozeputat es persze mertekkel kellene banniuk az uj tolgyhordo aldasaval ami atokka valtozhat. Ezek teljesen megolhetik a bort, amint Sebestyen 2003-as Gradusan szomoruan tapasztaltam. Valtozatlanul azt gondolom, hogy a Kekfrankost kiveve Magyarorszag csak korlatozottan alkalmas kivalo vorosborok keszitesere. Kivalo szolesz es borasz meg nagy szerencse kell ahhoz, hogy maradandot lehessen alkotni. Talan 2006-ban nehany borasznak sikerulni fog.

Spicc said...

Kedves névtelen - szerintem nagyon korán kóstoltad (gyakorlatilag úgy néz ki a palackozás után rögtön). Biztos vagyok benne, hogy azóta rengeteget változott előnyére.
Ha már kékfrankos, melyik szerinted a tényleg szép?

Olvasd el a legfrissebbeket!