left KEZDŐSZŐLÉSZ: Ebner 3-as Hordó Cuvée 2004

hétfő, november 26, 2007

Ebner 3-as Hordó Cuvée 2004


Pincészet: Andreas Ebner, Pécs
A bor adatai: Ára: kb 3.300 Ft • Alc: 14,5 % Vol.,• száraz vörös
A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia, Bortársaság, Decanter; Egyéb:



A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "na. "
Mások a borról: "na. "
A bor szubjektív értékelése: Még a múltkori pincelátogatás eredményeképp feküdt a pincémben egy-két palack a pince tán legismertebb borából, mely mondhatni klasszikus bordói, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Ideje közzéadni mit tud.

Mecsekalja önmagában sem a legismertebb borvidék, mozsgói szőlőhegy meg azon belül is egy az átlagfogyasztó számára valószínűsíthetően egy igazi fehér folt. Megtalálni sem volt könnyű a pincészetet a tényleg sok miniparcellás, gondosan művelt szőlőbirtokok között vezető cikkcakkos kis dűlőutakon.

A Pinot-k és néhány 3-as cuvee elfogyasztása utáni tapasztalatokkal felvértezve megállapítható, hogy Andreas borai jellegükben jól sikerült kombincációi az érett gyümölcsösségnek és a vastag, tömör szerkezetnek.

A 3-as Cuvee is ezekben a mutatókban jeleskedik leginkább. Látványban egy igazi mély Cuvee-t vetít előre, sötét, sűrű és mozgásában is inkább visszafogott. Egy nagyon kedves meggyes, málnás gyümölcsösség árad azonban illatok szintjén belőle és marad az előtérben a sűrű anyag ellenére. Ízében is inkább az elsődleges gyümölcs jegyek maradnak, a másodlagos érettségi, vaníliás ízek emiatt nem tudják uralni a bort, ami kifejezetten "játékossá", kedvessé teszi az összhatást a magas alkohol ellenére is. Puha lágy tanninok, lekerekedett savak csak segítik a gyümölcsös érzést. Az egész az évjárat ellenére is egy nagyon érett benyomást kelt.

Az évjárat ellenére is erős érettségi jegyeknek az alapja (a pincelátogatás során látottak alapján) az igényes, hozamkorlátozáson alapuló szőlőművelés, késői szüret és a gondos újfahordós hosszú érlelés lehet.

Mindemellet a bor nem tudja (akarja?) átlépni a a jó minőségű, szépen megkomponált bor határait. Elsőosztályú bor, de hiányzik belőle a felfedezés izgalma, a sokrétűség varázsa. Tökéletes viszont esti családi borozgatáshoz, ellágyuláshoz, kilazuláshoz.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!