left KEZDŐSZŐLÉSZ: TkRt Tokaji Furmint - 2006

hétfő, november 19, 2007

TkRt Tokaji Furmint - 2006


Pincészet: Tokaj Kereskedőház Zrt, Tokaj Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 500 Ft • Alc: 12,5 % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: Hypermarketek, Supermarketek






A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 3
Borász a borról: "Tokaj-hegyalja legfőbb szőlőfajtájából, a válogatott szüretelés után gondos feldolgozással és irányított erjesztéssel készült ez a száraz borunk. Gyümölcsösen friss ropogós üde fiatal száraz Furmint. Tiszta, halvány, zöldessárga színnel. Illata meglehetősen intenzív, virágos illat. Krémes textúrával, koncentráltan jó savtartalmú, lendületes, friss üde bor.";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: És van új a nap alatt. Remek bor 1000 alatt. Remek bor a Tokaj Kereskedőház címke alatt.
Apropó címke. Végre nem a messziről felismerhető, szocreál design, amihez ráadásul az ihatatlan, és ezerszer lejáratott tokaji név alatt piacra dobott alibi borok társultak.
A Kereskedőház ugye irdatlan mennyiségben vásárol fel szőlőt százszámra tehető helyi gazdától. Gyakorlatilag korlátlan mennyiségben, mindenféle szofisztikált minőségellenőrzés nélkül. Szólt erről a fáma a múltban. Most meg arról, hogy tavaly óta ez sokat változott. Kis lépésekben, de nagy beruházásokkal a Pincészet igyekszik, még persze mindig a tömegborok piacán de ár-érték arányban sokkal jobb értéket felmutatni (árral eddig sem volt nagy gond).

Megmondom őszintén, mint tisztességes borbuzi erről a borról már hallottam egyet mást, melyet a fenti pozitív irányváltás egyik példájaként emlegetnek.

Supermarket ugye meg mindenhol van, ahol nagy arányban azért elérhetőek a Ház borai. Ennyi pénzt az ember meg igazán kockáztathat bármikor a jobb (és olcsóbb) élet reményében.

Bor igazi reduktívan nyit. Színben illatban rendkívül friss és üde. És ez nem párosul valami harsogó parfümösséggel, ami ebben az árketegóriában és ennél a pincészetnél is gyakran tapasztalható. Sőt mondhatnám, hogy inkább elegáns és kedves. Persze jó hidegen 10 C körül nyitottam, ami láthatóan jó terep a bornak.

Olyan jonatán almás alapillat a szépen felismerhető furmint jegyekkel teljesen rendben van. A legnagyobb meglepetés meg, hogy az íze kifogástalanul harmonizál a látvánnyal és a nyitó illatokkal. Gyönyörű ropogós savak, tokajis száraz furmint vakon bármikor bemondható. A bor végig egyensúlyban, érett nem billen el, hivogató és utóíze is közepesen hosszú. Remek kis reduktív bor. Bármikor bármennyit.
Idővel kicsit fárad és exponenciálisan veszít a frissességéből, de kérem ilyen bort azonnal el kell fogyasztani. Ár-értékben meg nem hiszem hogy osztottam már ki 3-ast a Kezdőszőlész történetében.

A Ház ténylegesen ledolgozott valamelyest a múltban összehozott bűnlistájából. Egy fecske persze még nem hófehérke. De a sorozatban láttam még több fajtát is, megnézzük mennyire konzisztens az ajánlat. Persze lehet hogy a 2006-os évjárat egy csoda és még nekik is sikerült.

De nem hiszem. Sőt vakon óriásit buktam volna a borral. Én hiszek benne, mint a magyar fociban, mint amikor tétnélküli meccsen hoznak a fiúk három pontot.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!