left KEZDŐSZŐLÉSZ: Ráspi Rozé 2006

hétfő, június 25, 2007

Ráspi Rozé 2006


Pincészet: Ráspi Pincészet, Soproni borvidék
A bor adatai: Ára: kb 1500 Ft • száraz rozé• 0,75l• Alc: 13 % Vol., • Cabernet/Kékfrankos/Zweigelt;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Egyéb: Radovin






A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Gombás-büdös illat kezdésnek, átmegy foszforba (gyufa). Nem tör-zúz, mint egy-két Ráspi, talán túl nyugodt, már-már lapos. Hiányzik belőle az életerő. Nyomokban ásványosságot tartalmazhat. Forrás: Művelt alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: Régóta szemezek már Ráspi Rozéval, de mindig valahogy túl későn jutottam hozzá. Azaz általában már másodéves korában, én pedig elvből (sznobizmusból?) nem iszok rozét csak egy évesen. Őszintén megmondva meg nem vagyok egy nagy rozé fan. Ha nekem nyári friss ital kell akkor fröccs.

Na de azért néha-néha pukkantok eggyet, legutóbb a szentandi is igen korrekt volt. Ráspi rozéja, kinek vörösei többször már levettek a lábamról (lásd 2007 legizgalmasabb kóstolásai között) sem kell hogy szégyenkezzen. De mintha itt is feszegetni akarná a stílus kereteit. És nem biztos hogy jó oldaláról.

Ez a rozé ugyanis olyan súlyosabb rozé típus. Színben ugyan hihetetlen eperpirossal nyit. Igazi eperszörpök elsápadhatnak mellette. Állagában meg komolyan mondom olajos, tapad a falra és húzza le a templomablakokat a pohár faláról. Ami azért nem biztos hogy az eddigi elképzeléseinket a könnyű, friss rozéról igazolná vissza. A címkén itt is agresszív hozamkorlátozásról szól a fáma, ami nem tudom hogy olyan arányban javíthatja e a rozénál a minőséget mint teszi azt a Zweigeltnél vagy a Kékfrankos válogatásnál.

Illata kicsit zavaró, tényleg van benne egy kis büdösség. Egy biztos, nem egy primör gyümölcsbomba. Érett málna azért szépen megbújik ettől függetlenül a háttérben. Ízében azért már szép friss, szénsavas kedves összhatás. Hidegen nagyon kellemes. Eper-málna vonal is nagyon kellemes. Alkohol bár kicsit erősebbnek tűnik, mint ami fel van tüntetve, de asszony nem vette észre sőt jót tett neki. kifejezetten vidám lett tőle. Mi mást várnánk meg egy jó rozétól egy szép nyári szombat estén?

Ja, másnap is szépen teljesített!

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

3 Comments:

Névtelen said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais

Névtelen said...

Szia,

mostanában keveset írsz a birtokról...

Névtelen said...

Nem régiben bontottam egy 04-es Ráspi rosét. Nem sokat vártam tőle, de dobtam egy hátast. Nagyon egyben volt, de nem az egynyári vonalon. És abban is volt a feleségem szerint alom-szag.
Lehet, hogy amit írtok az illatáról a 06-nak, az lesz majd egyszer édes-kedves-anima :)?
Szóval sztem érdemes lehet ezt is 1-3 év múlva tesztelni.

Olvasd el a legfrissebbeket!