left KEZDŐSZŐLÉSZ: Majdnem bor, csak sajt...

hétfő, június 18, 2007

Majdnem bor, csak sajt...


Mert elvetemült emberek mindenhol vannak. Úgy látszik, ha az ember vidékre (ezt most úgy jóízűen értem hogy vidéjkre) költözik, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy valami fura kór megfertőzi. Azt ugye nem kell taglalnom engem a kór melyik alfaja kapott el, de van ennek a törzsnek mindenféle leágazása.

Néhány házzal odébb lakik egy szintén kiköltözött pár, akikkel így-úgy amúgy kapcsolatban voltunk. Tudtuk hogy állatokkal-földdel foglalkoznak, de hát falu ez ugyebár, miért ne lennének még ma is néhányan mutatóban közülük (igaz ők más irányú diplomájukat cserélték fel a háztájira). Néhány hete azonban levágtak egy kisbornyút, ami elfogadott esemény errefelé, mert szegény nem hoz hasznot egy idő után, csak zabálja a matériát. Múltkor így vettünk galád módon öt kilós kecske gidát is, melyet elötte még simogattunk, de ezt majd később esetleg nehéz idegzetűeknek (sütőben sütve rozmaringgal egyszerűen mesés...).

Na de amikor átmentünk egyeztetni a kondíciókról, kiderült hogy a szomszédék fejlesztettek és a kamrából, köjál által engedélyezett kis tej-sajt készítőt alakítottak ki. 3 boci adja a tejet, amiből sajt készül persze tej is (hetente három liter lett iziben is rendelve, úgyhogy reggel két bögre friss tejjel kezdődik a nap és este pedig ugye kettő pohár bor kerekíti le a napot).
Meglágyultam, mert bizony most kezdett kristályosodni, hogy ezek az emberek biztony ebből akarnak élni, sőt még ráadásul legálisan és vívják mindennapi harcaikat a földeken, istállókban, meg persze a hivatalokban, akik a kisüzemi módra is a nagyüzemi előírásokat akarják ráhúzni.

Na szóval, bemutatták a kis érlelő kamrát ahol a polcokon érnek a friss sajtok. Három polc egymás fölött, ahogy érik úgy kerül egyre feljebb a delikvens. Van natúr fűszeres, hagymás, borsikás, de akár ízlés szerint is. Sajt mellett készül tejföl, túró meg a túró liptai változata.
Mindent megkóstoltunk és a satjot már csak tőlük szerezzük be.
Én meg nem bírtam megálni, hogy egy kis ingyenreklámot csináljak nekik. Elérhetőség nálam (emailen elküldöm), ha esetleg környékbelieket érdekelnek falusi ízek.
Ízelítőleg meg a kész zöldhagymás ízesítésű kerek sajtjuk.

Jó étvágyat!

1 Comment:

Szőlősgazda said...

Szerintem írd ide az elérhetőségüket, hátha lusták a népek rajtad keresztül megszerezni a kapcsolatot...

Olvasd el a legfrissebbeket!