left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tamás Olaszrizling 2005

szombat, június 23, 2007

Tamás Olaszrizling 2005


Pincészet: Tamás Pince, Balatonfüred - Csopak
A bor adatai: Ára: kb 2000 Ft • száraz fehér•0,75l •Alc: 12,5 % Vol., • készült 3530 palack;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter,Bor és Társa, Egyéb: Radovin, Maligán





A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: "Leírás itt található. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: A 7*7 borbemutatón tett látogatásom során már előrevetítettem, hogy a Tamás pince (legalább) két borával nagy benyomást tett rám. Ebből az egyik az Olaszrizling fajta, melynek titkait ugye idéntől már én is szeretném nem csak mint lelkes fogyasztó, de még lelkesebb (és amatőrebb) kezdőszőlész is felfedni.
El is rohantam nem sokra rá a már sokszor hallott, de még meg nem látogatott Radovin borkereskedésbe, ahol a bor nem csak árucikk csupán, hanem mindegyik palack a tulaj egy pici része is. Ha valaki szeretne valami pluszt is kapni a borvásárlása során, akkor mindenképp látogasson egyszer el ide.

Maga a Támás Pince 1,5 ha szőlőterületet művel Csopak egyik legszebb, s egyik legjobb fekvésű helyén, a Kishegyi dűlőben. Nagyon szimpatikus, természetközeli egyensúlyra törekvő szőlőművelésük valószínűleg példamutató a borvidéken, de talán az egész országban is. Kis méretük lehetővé teszi a hagyományos művelésben rejlő értékek teljes kibontását, hitelességükhöz nem férhet kétség. Karácsonyi ajándékba kapott kötetük sokat elmond filozófiájukról, világnézetükről.

Boruk a művelésmódhoz képest abszolút elfogadható árkategóriában egy abszolút az árkategória feletti értékrendet képvisel. Az olaszrizling egyébként is jól érzi magát a Balatonfelvidéken, de a jó dűlő kitettség, a talaj és az igényes művelésmód egészen meg tudja változtani felfogásunkat a Rizlingről.

Szóval a bor. Elegáns, visszafogottan letisztult megjelenés az elejétől a végéig. A cimke a maga pasztel szineivel és egyszerű, de nem unalmas design-jával már bevezeti a bor hagyományok iránti elkötelezettségét. Színében az érett sárgába hajló, de még nem a teljesen túlérett és érlelt szőlőre utal. Illatával érdemes várni. Visszafogottan, de sokat igérően nyit. Mélyről jönnek, majd később tódulnak elő az illatok. Jól túlérett starking alma, mézes kalács, pici vaníliás cukor, sok érett illatjegy. Érdemes legalább negyed-félórát rászánni a nyitás utáni szippantgatásokra.

Nagyon kellemes inni. Igen harmónikus, nagyon egyben van. Ízében tán kicsit erősebben érezni a tölgy hátterét, de még nem zavaró és az érett anyaghoz meg kifejezetten illik. Savak balatoniak, azaz lágyak de azért a szükséges mértékben ott vannak (a honlap leírása szerint 19,5-ös cukorral szüretelték). Teljesen ellentéte a tán jobban ismert reduktív stílusban készült friss savas, mandulás olaszrizlingeknek. Az anyag végig sűrű érzetű, íze megjelenik a szánkban is. Nehéz lerakni a poharat. Talán erre mondják hogy terroir, azaz amit nem tudok pontosan definiálni miért is jön be annyira. Egyszerűen így van jól ahogy van.

Engem meg megesz a sárga irigység. Nem baj, mit tudok mást csinálni megyek fel én is kapálni. Nehogy azon múljon.

A bejegyzés a pénteki kóstolások olaszrizling sorozat része.
Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

Névtelen said...

Szia!
Tamás bátya 2004-es olaszrizlingjével lopta be magát a szívembe, hasonló érzetekkel mint amit a 05-ről írsz. Azt hiszem tesztelnem kell majd ezt is :)
Sikerült szereznem 2 üveg pinot-t is tőle 05-ből, de azt mondták ki ne nyissam még 1 évig. No majd meglátom és megírom.
Üdv: Miri

Olvasd el a legfrissebbeket!