left KEZDŐSZŐLÉSZ: Mészáros Pál Pinot Noir 2003

szombat, március 22, 2008

Mészáros Pál Pinot Noir 2003


Pincészet: Mészáros Pál, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 1.300 Ft (évjárat már nincs forgalomban) • Alc: 13 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: esszencia, decanter, Egyéb: Hypermarketek

A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Alkeszek hoztak egy írást az új St. Andrea Pinotról és rögtön összefutott a számban minden, úgyhogy usgyi a pince és lenyúltam a jelenleg szégyenszámra egyetlen Pinot-mat a polcról. A borról rémlett valami és utánanéztem. Hát ezért jó hogy rögzítem a kóstolásokat. Az első bejegyzések egyike 2006 október havában ennek a bornak a kóstolásáról szólt. Most jó másfél év után remek dolog lecsekkolni hova jutott a bor a palack szellemével karöltve.

A pincészet az elmúlt időben maga is átesett egy-két változáson. Szortimentjét a korábbi alapborokon kívül bővíti a prémium kategória felé és tavalyi évben piacra léptek Kékfrankos válogatással és egy csúcsküvével is (mindkettő igen szép visszhangot kapott). A szortimentbővítés azonban nem büntette a termékpiramis alsó szintjét, továbbra is szép és kítűnő árérték arányú borokakal vannak jelen eme szegmensben.

A bort láttamozás után most sem kategorizálnám a fajtatársai közé, semmi téglavöröses, puhább vörösárnyalat. Sötét meggypiros, bíbor mixben. Illat viszont sokat igérő. Szép gyümölcsösség konyakos meggyel, cseresznyével melyekhez csatlakozik egy kis zelleres, húsleveses második vonal. Húsleves aztán átmegy sülthúsba és ott van mellette az a jellemző animális vonal is ha nem is elsődlegesen.
Szájban első hogy igen szárít, csersav nyitás után tényleg nagyon reszelős. Idővel azonban ez jelentősen visszahúzódik, másnapra szinte teljesen el is tűnik. Ízben nem szélesedik ki annyira mint amit az illata igér, de a gyümölcs nagyon szépen vonul végig. A boron nem érezni a kort, friss, karakán, gyümölcsös öt év után is (ittam én már ötször ennyiért szétesett borokat...). Korty végén jön egy kis keserű, fanyar lezárás, ami nem áll jól az összhatásnak, de nem is bontja le a kialakult képet azért. A bort nem hatja át a fajtajelleg olyan mértékben ahogy én szeretem, de azért nem tagadhatja le őseit.

A bor másnap is teljesen rendben. Szépen teljesített most is. Adok neki fél ponttal többet mint 2006-ban, mert hát a kort tisztelni kell azonos eredmények esetén is. Pinotból meg megyek és bevásárlok, de úgy rendesen.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!