left KEZDŐSZŐLÉSZ: Halewood Fekete Leányka 2003

szerda, március 05, 2008

Halewood Fekete Leányka 2003


Pincészet: Halewood, Prahova Valley Románia
A bor adatai: Ára: kb 2.000 Ft • Alc: 1 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bornívó, Monarchia; Egyéb: Jackfall






A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: " . "
A bor szubjektív értékelése: Romániai tán legnagyobb ismert minőségi pincészete, angol tulajdonban és folyamatos fejlesztés alatt. Alkeszek is írtak már róla.
Én rokoni kapcsolatok révén jutottam a palckhoz, de itthon is hozzáférhető már több helyen.
A fekete leányka (Fateasca Negra) mint szőlőfajta igazi román uniqum (nekik is lehet ilyen). Nálunk nyoma sincs a fajtának és nem tudom hogy Románián kívül máshol termesztik e. Olyan lehet ez mint nekünk a Kékfrankos. A nagy reménység. Nézzük mit tud!
Színre sötétebb rubin, állagban sűrűbb állagú mint egy hasonló árfekvésű Kékfrankos mondjuk. Illatban szekszárdiasan fűszeres, emellett viszont túlérett, enyhén lekváros szilvás illat is kicsordul a pohárból. Illatban, főleg szellőztetés után intenzív és egyre intenzívebb, buja illattal rendelkezik.
Szájban széles, de illathoz képest megis vékonyabb, nem olyan húsos mint várnánk. Savakban már nem Szekszárd, inkább a déliesebb, visszafogottabb savvonal tannin oldalon is. Alkoholfok kellemes, továbbra is borsos fűszerek és meggy meg érett szilva.

Első általam kóstolt romániai borként szép belépő. Harmónikus, szépen komponált összhatású és tudatosan Eu kompatibilis. Még izgalmasnak is nevezhető, de mindenképpen további kóstolásra ösztökél.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

9 Comments:

atx808 said...

Már rég meg akartam kóstolni a fekete leánykát, kedvet csináltál. Bár a Prahova Valley-t nagyon nyomják, valami mást fogok keresni (pont emiatt).

Névtelen said...

Nemrég kóstoltunk egy román sort, azt hiszem ez is köztük volt: http://kultbor.blogter.hu/?post_id=248826

atx808 said...

tegnap megnéztünk egyet a "klasszik prahovás" kinézetűt, majd beszámolok

Spicc said...

Urak - csak a tisztázás végett, ez a palack a klasszikus azaz nem a reserve. Zoranka szerintem amit ti kóstoltatok az a reserve, fater a te eredményed meg kiváncsian várom.

Névtelen said...

Igaz, igaz, mi a reserve verziót kóstoltuk, bocs...

Névtelen said...

Már megbocsáss, de a fekete leányka nem román szőlőfajta, hanem őshonos erdélyi, nagyon nem mindegy.
Története feltehetően Szent Istvánig nyúlik vissza, de bizonyítottan már a Hunyadiak által termelt és fogyasztott, kedvelt bor volt.
Ajánlanék némi történelemkönyv áttekintést, mielőtt lerománozod az erdélyi szőlőt.

galutzyus said...

Ha Moldova roman foldnek szamit akor Fekete Leanyka egy roman szolo fajta. Mivelfogy feltehetően eszt a fajtat it mar Szent Istvan elot termeltek es fogyasztottak. Erdelyben mai napon sem termelik. En legalabis egyetlen palckot sem lattam Erdelyi bortermeloktol.Tehat egesz nyugottan le lehet romanozni.

Mitya said...

Már ne is haragudjatok meg de a fekete leányka egy ősi magyar vörösborszőlő a kadarka mellett(ami eredetileg török sz.)!!!
Az ,hogy erdélyben termelik és mo.-n
nem az szégyenletes dolog mert Mátyás az igazságos is ezt itta.A Prahova az egy folyó a Valley az pedig völgyet jelent....
Ez egy akkora völgy mint kb a Balaton. Áldott talaj+sokkal több a napsütéses órák száma mint északra. Akármelyik gourmet menüsorhoz be lehet szúrni mert szinte harmonikus mindennel.
Nem kereskedő vagyok de talán jó (szakember) ebben a témában.Ja és ha vki Erdélyt inkább románnak érzi mint magyarnak az kissé korlátolt.
Ha esetleg nem tudtok vmit nézzetek utána mielőtt butaságokat írtok.
Köszi......Egy pincér aki szereti a bort és Magyarországot.

Névtelen said...

A feljegyzések arról árulkodnak, hogy a fekete leánykát fogyasztotta anno Mátyás Fekete-serege is, így akkor román fajta, ha elhisszük a román szélsőnacionalista történészek állítását, hogy a Hunyadiak román uralkodócsalád volt :)

Olvasd el a legfrissebbeket!