left KEZDŐSZŐLÉSZ: St. Andrea Sziráki Chardonnay 2004

kedd, október 30, 2007

St. Andrea Sziráki Chardonnay 2004


Pincészet: St-Andrea, Eger
A bor adatai: Ára: kb 4000 Ft (már nem kapható) • száraz fehér • 0,75l • Alc:13 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: na

A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Komplex, izgalmas illatok, gyümölccsel és fával. Utóbbi nemegyszer tűnt már soknak Lőrincz György fehéreiben. Az egy évvel korábbi Sziráki különösen nehezen küzdött a hordóval, ami főként lecsengésére nyomott bélyeget. Ez más. Ebben bőven elegendőek az egyebek, hogy ellenpontozzák, sőt felülírják a tölgyet. Komplex és zamatos ízben is, nagy a test, játszik a bor. Finom és sűrű, búcsúja is gazdag. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése:
Sütöttetek már rákot olivaolajban? Páncéljában rózsaszínűre sütve, fokhagymával meghintve a végén és egy kis Chardonnayval megbolondítva? Nem, akkor meg kell próbálnotok. Asszonnyal akkor vállalunk be ilyeneket, amikor (nagy ritkán) a lányokat lepasszoljuk a nagyszülőknek. Őszi szünet első két napja ilyen. Egyszerűen pazar (mármint az étel). Gyorsan el lehet készíteni, mennyei ízhatások és annyit lehet belőle zabálni amennyit bírsz. Alapanyagárban itthon még mindig elég drága, az éves beszerzés ezért Ausztriában történik több kilós mennyiségben fagyasztva.

Ehhez a kajához mennyei bor dukál. És sok próbálkozás után a Chardonnay a hordós fajtából jött be hozzá a legjobban. Most egy rég dédelgetett dűlőszelektált tételre esett a választás az egri újvonalból. Eddig minden borát szerettem a pincének, ha kóstoltam, lássuk ilyen étel mellett hogy állja a sarat.

Igen szép, aranysárga, érett megjelenés a pohárban, enyhe koronával a pohár falán. Sűrűnek is tűnik a forgatások során. Nem tudtam sokat várni nyitás után, mert már jó szakácshot illően a főzéshez kipukkantottam. De az első korty után úgy éreztem tán nem is kell nagyon szellőztetni. 10 centis illattal nyit, azaz nem kell a szaglószervet bokáig beledugni a pohárba, sőt. Illő távolságot kér az ital a diszkrét szagolgatáshoz. Intenzív és friss egyszerre. Nagyon behízelgően hívogató. Már itt erősen érezni a vaníliás, érett anyag előszelét. Kis mangós, banános felhang még ami érezhető.

Ízben kerek, savak remekbe szabottan a háttérben paroláznak az ízvilágnak, ami elolvasztja a nagyérdeműt. Kis birsalmás jegy is beleköszön az illatok során elővetített ízekhez. Vaníliás háttér erős, de nem zavaró és egy kis fémes ízhatás kerekíti le a gyümölcsös ízeket. Nagy testűnek gondoltam a korty elején, de a végén pici üresség, fanyarkásság bezavart több korty után is. Úgy voltam a második pohár után hogy nagyon szép bor, de vajon több ez annál mint ami szép?
De isten uccse nem tudtam tartalékolni és visszakóstolni, mert mint mondtam vacsihoz készült és még a rák is kapott a négy rugós borból egy decivel.
Hogy ezért vagy másért de nagyon jól sikerült. A bor meg első osztályú választásnak tűnt így a végén.

Ezért hat pont, ami lehet hogy máskülönben öt lenne.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!