left KEZDŐSZŐLÉSZ: Képek a mélyből

kedd, október 23, 2007

Képek a mélyből


Már régóta igérek képeket a pince mélyéről. Eddig hiányzott egy jó felbontású gép és egy értő kéz. Sógor megint kisegített, úgyhogy a képre kattintva egy vetítés látható a pincéről kicsit más szemmel.

11 Comments:

valopapa said...

Kiszáradtak már a falak az építés óta? Nincs penészesedés a falon? A képek nagyon jók...

Névtelen said...

Gyönyörű képek. Szép tiszta a bor!
Az érdekelne, hogy mivel rakták a téglákat, egyszerű habarccsal(mész és homok)vagy csupán homokkal?

Már régóta foglalkoztat az a dolog, hogy milyen mély kell legyen egy jó pince, illetve mennyi föld kell legyen rajta. Elrettent az, hogy a jovőbeni pincém kb.2m mélyen lesz és 1,5m föld lesz rajta amikor a mellettünk lévő faluban a 20 méteres pincéken 8-10 m föld van. Azért a kettő között van egy kis különbség. (Az alapszabály az kivitelezhető: a pince teteje és a présház alja egy szinten kell legyen.)

Banyai
(elfelejtettem a jelszavamat es nem tudok bejelentkezni)

valopapa said...

Banyai - A mész és homokba rakott tégla (sem) áll meg, ez tuti. Javított cementhabarcsot kellene használni (kevés mésszel). A mész helyett (vagy pótlására) MICROPOLT alkalmazzatok a későbbi mészkicsapóások elkerülése végett.

A mellettetek lévő faluban lévő pincék valószínűleg tufába, vagy vm.-en könnyen fejthető anyagba vájtak.

Névtelen said...

istván irta
na meglátjuk elmegy e.
mekkora egy törpebirtok.
az enyém kb 1500 tőke, gyalogművelés többnyire. kivéve a cabernet souvignint, de az meg gyakorlatilag vewgyes, gyalog is meg kordon egy kicsi, friss telepítés, 2 és 3 éve ültettem a konténeres "tőkéket". az idén termett is már 10 liternyi.
a rizling még nálam is kotyg :-)hagyom is legalább karácsony utánig.

Névtelen said...

elment.
bocs a hibákért, legközelebb figyelem az elütéseket.

Spicc said...

Kedves Névtelen - 1500 tőke már szép mennyiség azért. Új telepítés mind? Gyalogban ritkán telepítenek már újat. Nagy kitartás kell hozzá.
Egyébként ma i pincében voltam és még mindig pötyög, de már mintha tisztulna. Vasárnap megint felnézek. Remélem már addigra lenyugszik.

Névtelen said...

:-) spiccnek istván.
nem, nem új telepítés. a többség van vagy 30-50 éves. többnyire rizling és szilváni, van ezerjó, és egy csomó szörnyűség, de az idén ezeket baltával szüreteltem.így tavaszra kell pótolnom 170 tőkét. konténereset veszek, souvignont, meg olaszrizlinget. kellene még 20-30 ezerjó, de nem kapok sehol. találok ezerfűrtűt, de szerintem az nem ugyanaz.
kitartás kell, szeretem csinálni bár bpesthez képest messze van. balatonfelvidék. így nem tudok oylan könnyen leugrálni, de legalább igy csendesen forrogat. és senki nem zavarja. egyébként meg terméskorlátozok. virágzás korában leszedem a fürtök jórészét. igy aztán a szomszédnak mindig mondom, ha mennyiséget akarunk inni, akkor nála, ha minőséget, akkor jöhet(nek).
ősrégi pince, felújított és egy kicsit kibővített présház.

Névtelen said...

"Az alapszabály az kivitelezhető: a pince teteje és a présház alja egy szinten kell legyen." Ezt miért alapszabály? Kérlek mondjatok valami szakirodalmat ahol lehet olvasni a pinceépítés fortélyairól. A múltkor olyant látttam ami egy szintan volt a présházzal, de a pincerész fölött már tisztességesen föld volt. Az akkor rossz pince?

Névtelen said...

mint irtam az enyém egy ősrégi pince van vagy többszáz éves (remélem :-))a présház alja kb olyan magasságban van, mint a pincemagasság fele. a szomszédom pincéje (szerinte) az enyémnél is ősrégibb. az ő pincéje egy szintben van a présházzal.
mindkettőnk pincéje tetején kb 1-1,2 m főld van. az enyém valamivel hidegebb nyáron.
nem tudom mi a helyes alapszabály az építéskor, de arra jöttem rá, nem véletlen, hogy hagyták a takaró földben a nem erős győkerű pl vadrózsát megtelepedni, mert a rekkenő napsütésben árnyékot vet. nagyon rendes akartam lenni, kitisztítottam mindent a pince tetejéről, nem volt árnyék, nyáron a hőmérséklet a szokásosnál 5-6 fokkal magasabb volt. visszajött a vadrózsa, ültettem rá kúszósnövényeket, kezd visszatérni a régi mikroklíma és állapot.

Spicc said...

Kedves kádkongató és névtelen - sorry a relatív késő válaszért de négynapos családo program volt.
A pinceépítésre van e szabály, meg szakirodalom? Nem tudom, nem is tudok szolgálni vele.
Amiért én alapszabálynak neveztem "a pince boltozata alatta legyen a pince bejáratának küszöbének" jelenséget az a következő.
Helyi meg egyéb szakik meggyőztek, hogy standard hőmérséklet egész évben csak úgy bíztosítható ha a fenti tényállás fennáll illetve, ha a pince boltozatának teteje a föld felszíne alatt van.
Azért standard ilyenkor a hőmérséklet, mert a levegő nem tud a pinceajtón keresztül a pincébe áramolni, azaz a légáramlat nem fedi át egymást. Amiért meg jó ha teljesen földalatt van, mert akkor a pince fölötti domb nem sugározza át a meleget a boltívre mert nem takar a föld, hanem elfed azaz a föld nem tudja átadni a nap melegét a boltívnek mintha csak be lenne fedve (amikor ugye sugárairányban éri a földben átvett nap melege).
Nyílván egy ilyen pince építése macerásabb meg költségesebb, de tán biztosabb klíma szempontjából. Ez nem jelenti, mintha nem lehertne máshogy jó pincét építeni. Sőt, lehet hogy én járok egy túlkomplikált úon!

Névtelen said...

:-) szerintem azon jársz, kedves Spicc. (elnevezném magam istvánnak, ha tudnám hogyan lehet, hogy ne névtelen legyek.)mármint a pinceépítés filozófiáját illetően.
a pincémet leírtam és amióta van rajta egy kis árnyék, télen 13-15 fok körüli, nyáron 16. de 17-nél kánikulában sem nagyobb. szellőznie meg kell, mert különben dohos lesz.
hogy jót is irjak, ma leszedtem a rizlinget a cefréről, az öcsém segített kimosni minden hordómat, most szikkadnak, utána egy két hét mulva kénezem őket.
a bor még forr, kotyog rendesen, de tiszta és cefrementes hordókban várja a karácsonyt.
addigra talán készen lesz annyira, hogy ha nem is tükrös, de tiszta újbor kerülhet a pohárba.

nincs is jobb mint a családi program ;-)

Olvasd el a legfrissebbeket!