left KEZDŐSZŐLÉSZ: Mészáros Bodzási Kékfrankos 2003

péntek, október 26, 2007

Mészáros Bodzási Kékfrankos 2003


Pincészet: Mészáros Pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2600 Ft • száraz vörös • 0,75l •Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia, Modosboraszat; Egyéb:

A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Nevét a Bodzási dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. Gondosan válogatott szőlőből készült, 2 évig tölgyfahordóban érlelődött. Sötét rubinvörösszín, illatában aszalt szilva, szilvalekvár. Szájban száraz, kifogástalan egyensúly,a magas alkoholtartalom nem teszi nehézkessé. Érett tanninnal és lekerekedett savaival komplex ízhatású bor, melyet aszalt szilva, szeder íz díszít. Forrás: Módosboraszat.hu "
"Vaníliás, tiszta illata olyan benyomást kelt, mintha egy hajdan eltúlzott hordó szépülne benne az idő múlásával. Jó kis savgerinc körül kiegyensúlyozott szerkezet, nagy test, nagyobb izgalmak nélküli, igen szép tétel, melynek ornamentikáját uralja ez a vaníliás-tósztos aroma. Forrás: Borravaló.hu "
A bor szubjektív értékelése: A palack családi születésnapi ebéd alkalmával került terítékre. Baconnal-sajttal töltött karajhoz gondoltam passzintani.

Sötét opálos bíborszín. Feltüntetett alkohol és válogatás által belegondolt sűrű anyag ellenére igen könnyed megjelenés, fickándozó állaggal és szinte nulla tapadással. Színtől eltekintve tán friss új portugiesernek is mondhatnók.
Pedig a pincészet első igazi válogatás bora. Jogosan és örvendetesen a sok jól sikerült évjárat után belevágtak a szebb válogatás tételek piacra hozatalába, ami nem csak ebben a tételben, de például egy csúcsküvé piacra hozatalában (Merops) is kiteljesedett. Mi is lett volna erre a legjobbévjárat ha nem a 2003.

Szóval a bor kevésbé nyílik meg megjelenésben és illatban sem. Nem ugrik ki a pohárból az illatorgia sem. Diszkrét szedres, érett meggyes illatok (ha nagyon akarom). Érezni viszont már az illatban az alkoholt és hogy bizony itt több lehet benne mint amit a látvány igér.

Nagyon kellemes, egyensúlyban levő korty. Ízben továbbra is szedres, áfonyás erdei gyümölcsös inkább. Nagyon szépen integrálódott, mégis karakteres tanninok. Visszafogott hordó kezelés és nálam a pincészetnél korábban érzett lekváros vonal sem tolakodó. Pedig szép érett anyag, nagyon kevés fanyarsággal. Van súlya, erős anyag szó se róla. Nagyon jó inni, de nincs sajnos hórukk érzés.

Egyébként messze nem filóztunk rajta ennyit amikor a terítéken volt. Sűrű egyetértés mellett csúszott le a két üveg a család erősebb (és nem kormány mögé kényszerített) tagjai torkán. Mert végül is az egész erről szól.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!