left KEZDŐSZŐLÉSZ: Pannonhalmi Chardonnay 2004

hétfő, október 15, 2007

Pannonhalmi Chardonnay 2004


Pincészet: Pannonhalmi Apátság, Pannonhalma
A bor adatai: 3500 Ft • száraz fehér• 0,75l • Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Italnet.hu ;

A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: "A Sokoró délnyugati lankáin termett szőlőnket egész fürtben préseltük. A bor krémessége, karakteres ízvilága a hosszú finomseprőn tartásnak és a kisfahordós érlelésnek köszönhető.";
Mások a borról: "Testes, ízgazdag Chardonnay, melyben az újfahordós erjesztésnek és érlelésnek köszönhető finom pirított kenyér és pörkölt mogyoró aromák mellett citrusra, őszibarackra és zöldalmára emlékeztető jegyekkel találkozunk. Forrás: Italnet.hu".
"Gyönyörű, tükrös, halvány aranyszín, kristálytiszta, mint a vöcsök. Kapásból orrba csap a gazdag mineralitás, megette likőrös fa, csekély késlekedés után gyümölcsök. Ízében zamatos módfelett, közepesen jó testű, s bár a 13 és feles alkohol lóg rajta kicsinyég, mégis elegendő benne a dinamizmus, és jó inni feltétlenül. Gombás, avaros jegyek, amolyan igen jól összeállt fehérbor, érett erő, diósan, savanykásan, hosszan cseng le. Nem nélkülözi az édességet, ám eleganciája elegendő. Forrás: Műveltalkoholista"
A bor szubjektív értékelése: Érdemes odafigyelni a borász leírására (amit a bor hátcímkéjéről jegyeztem le), úgymint "egész fürtben préseltük, hosszú finom seprőn tartás". Valami sokatigérő egyedi hozzáálással kecsegteti a fogyasztót, azaz valami különlegessel, amiért ha hiteles nagyon tudunk lelkesedni.
A marketing nem ismeretlen az apátság részéről egyébként, legyen is az bármilyen újvilági találmány. Tény azonban, hogy jobban használják mint némely vérprofi, legalábbis nagyon szépen tartják az egyensúlyt "a vegyél meg de azért nem tolom le a gatyát" kényes határmezsgyén. (Legszebb termékbevezetésük a bencés likőrcsalád volt, amikor úgymond egy elfeledett receptúrát találtak a pincék mélyén és ebből volt muszáj ugye..)

De tényleg én szeretem őket és ha lehet minden borukat megkóstolom. Egy sem okozott még csalódást. Ez sem. Sőt talán a leginkább hívővé tett. Pedig nem a Chardonnay az alapfajta (és nem is vagyok katolikus). Nem is hiszem hogy mindig piacra lépnek ilyen minőséggel (lehet korrigálni ha tévedek).

Bor amolyan higanyos mozgással nyit. Feltűnően lomha (sűrű) és tér vissza az origóhoz amilyen gyorsan csak tud. Ott pedig tündöklően szépen csillog a sárga minden árnyalatában. Még nem az aranysárga, inkább olyan szalma de picit már sötétedő. Elegáns látvány.

Illatban igéző. Tán ez a legjobb szó rá. Érett anyag, vanília, méz és somlói beütés valahogy. Az a kicsit sós, fémes valami ami ellenpontozza az érett anyag ízét és ettől teszi olyan igézővé. Nehéz várni vele. Pedig érdemes (mint utólag kiderült), mert meghálál egy kis levegőztetést.
Szájban pazar. Olyan kerek, hogy nem lehet fogást találni rajta. Szád minden szegletében érezni a savat, gyümölcsöt, az alkoholt és a kicsi maradék cukrot. Nem kell szétszedni őket, nagyon egyben vannak. Nem is tudom mi jön elsőként elő. Érett alma, méz, vanília? Kibonthatatlanul egyben vannak. A krémes jelleg meg végig ráerősít, szinte harapni lehet.

De főleg inni. Akartam másnapra is tartogatni. Nem sikerült. Holnap sajnálni fogom.

A pincészettől korábban kóstolt tételek:
Pinot Noir 2005

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!