left KEZDŐSZŐLÉSZ: Heimann Syrah 2006

vasárnap, január 27, 2008

Heimann Syrah 2006


Pincészet: Heimann pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2.700 Ft • Alc: 13 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Bortársaság, addel.hu ; Egyéb:



A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "A több, mint egy hektárnyi, perzsa legendájú szőlőnek igazán jó beköszönés volt ez a száraz, meleg ősz. Nagy fakádban erjesztettük, 5hl-es hordókban érleltük ezt a szinte hónapról hónapra finoman szépülő, egzotikus ízvilágú tételt. A Syrah számunkra is egy kísérlet. Magunkra vállaltuk a kockázatát a fajta szekszárdi megmérettetésének. A szűz termés eddig igazolta becsvágyunkat. ";
Mások a borról: "a vákuum leengedése után pillanatragasztó-illat lengte be a helyet. Párom felvonta a szemöldökét vádlón, aztán mégis valami jót mond. A bor mondjuk nem esett szét, csak cseppet könnyedebbedett. Kérdem is tőle, illatában vajon mi ez a lekvár? Azt mondja: nekem ez inkább rohadt gyümölcs ... ismét elővettem, de ürességet érzek. Vékonyabb, csúszósabb. Olcsó ragasztószag, higítosság, pedig épp kezdett tetszeni a lekvár/virág kombináció... de ez valahogy nem syrah. 3 pont. Forrás: Fater.hu" "Egysíkú bor, indul az aszaltszilvás, kicsit csokis illattól és eljut: ugyanoda. Forrás: borvirág"
A bor szubjektív értékelése: Az egyre lendületesebben és merészebben kísérletező szekszárdi borászat legújabb fajtája eme Syrah, mely még az új telepítésből adódó első termőévek szűzies produktuma. Infó szerint a gyümölcsöt teljes érésben szüretelték, fakádban erjesztették 20 napon keresztül héjon, majd utána 5 hl-es tölgy újhordóban érett.

Heimann Zoltán nagy hívő hírében áll. Mármint hívőségét elsősorban a Kadarka szinte már küldetéstudatos tiszteletében értem, de a Syraht is a borvidéken kevésbé elterjedt volta ellenére, egy igen komoly jövőképpel rendelkező fajtának tartja Szekszárdon is.

Persze engem most inkább az érdekel a borban, hogy van e jelene, ha már kinyitottam (jövője biztos van mert ahogy a borász hisz a fajtában, én mint nagy tisztelője úgy hiszek benne). Eme hitemet két hasonszőrű blogon publikáló kollega friss kóstolási élménye ugyan nem támasztotta alá, de hát már csak ezért is lássuk a medvét.

Bíborvörös szín, könnyed megjelenés az üvegfalon keresztül, nem tapad, nem ragad inkább vidáman pördül-fordul. Illatban elsőre nagyon kevés, nem jön át a vidámság, amit egy intenzív gyümölcsösség képében tudtam volna magamnak kivetíteni. Hagyni kell (kellett), hogy pördüljön tovább. Félóra után és melegedve szobahőmérsékletre már próbálkoznak az illatok kapaszkodni, de egy biztos nem illatbomba a bor. Bele lehet egy-két dolgot magyarázni, de alapesetben olyan széplelkű, diszkrét és elegáns képbe hajló, egyébként érett jegyeket feltüntető italnak tűnik. Nincs domináns illatjegy. Ha mégis, akkor fűszeres és borsos.

Kortyban azért a korához jellemző piros gyümölcs megjelenik elöttünk. Fiatalos összhatás, "kedves tanninokkal", harmóniában levő savakkal és alkohollal. Pici kis kávés-csokis édesség, de nagyon halványan. Alapvetően egy szép, harmónikus, kevés díszítőjeggyel rendelkező vörösbor. Akárhogy feszegetjük, nem jön le több réteg róla.

Nem az év felfedezése, de nem is A csalódás. Most jó fogyasztani, nem biztos hogy ezek után a második palackot még évekig fektetem. Egy év múlva azért megnézem mi lesz belőle.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

Névtelen said...

Halihó! Kb. ugyanezen érzés van a többi 2006-os vörösborával (kadarka, kékfrankos) kapcsolatban. Egy kóstolón, ahol egy kollégám részt vett, azt mondta, hogy még 6 hónap kellett volna hordóban a boroknak. Szerintem "meggyőzhették" vagy pénzügyileg lehetett kényszerben. Engem ez a rosszul elsült lepalackozás pl. már visszatart attól, hogy Heimann bort vegyek egy darabig. És árban sem olcsóak.

Olvasd el a legfrissebbeket!