left KEZDŐSZŐLÉSZ: Grüner Velteliner 2006 - Domaene Wachau

kedd, január 22, 2008

Grüner Velteliner 2006 - Domaene Wachau


Pincészet: Die freien Weingaertner Wachau, Wachau Austria
A bor adatai: Ára: kb 8 Euro • Alc: 12,5 % Vol.,• Sav: 6,5 • Cukor: 3,1 g/l• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: fww.at, Egyéb: OMV Austria



A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Igazából nem is erről a borról akartam írni. Austriában egy üzleti vacsorán kóstoltam egy Grüner Veltelinert egy bizonyos Jurtschitsch úriembertől és majdnem leestem a székről. A vendéglátó épp a bevezető beszédét tartotta, de én egyszerűen nem tudtam odafigyelni. Annyira meglepett a bor a lehengerlő exotikus illat és -ízvilágával hogy paff voltam. Hazafelé el is döntöttem hogy ha nem is Jurtschitsch úrtól, de Wachauból mindenképp beszerzek valami szép példányt.
Így jutottam hozzá egy OMV kúton egy palack Veltelinerhez meg egy palack Rieslinghez. Első dolgom is volt ahogy megérkeztem, hogy kipukkantsam, illetve tekerjem, hisz tőlünk nyugatra egyre gyakoribb a bajonettzáras lezárása a palacknak.
A pincészetről a honlap tanulsága szerint kiderül, hogy nem más mint egy egyesülés, több 600 független termelő összefogásával. Ez ma kb. 420 ha. jelent, mely úgy egyharmada a teljes Wachau borvidék területének. Különlegességeük, hogy így gyakorlatilag Wachau szinte összes dűlőjéből szüretelnek termést, azaz egy igen átfogó szortimentet tudnak a legaendás Zöldveltelini, Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay fajtákból felmutatni.
Boraikat három minőségi kategóriába sorolják, ezen belül is még külön dűlőket is megkülönböztetnek fajtánkánt. A kóstolt bor az úgynevezett Terassen család tagja, mely gyakorlatilag sok kis külön teraszról egybeszüretelt termés palackozása, ahol nem éri meg a kis mennyiség miatt dűlőket megkülönböztetni. Ezenbelül a Federspiel osztályzatot kapta, mely a középső minőségi kategória (a piramis tetején a smaragd áll).
A borról egyéébként példaértékű leírás található szinte minden infóval a fajtáról, szüretről, borleírásról, tényleg egy élmény és lenne mit tanulni belőle nálunk is.

Szóval ez is király kis Velteliner, de hiányzik belőle a Jurtschitsch féle meghökkentő karakter (egyszer még beszerzek belőle). Nem tudom egyébként mi a jellemző a Veltelinire, nem tudnék tipikus jegyeket felsorolni, csak azt hogy van benne valami exotikus. Olyan, amit nem keverhetsz össze a Chardonnayval. Inkább fűszeres mint gyümölcsös, az a sárga érett alma ha már gyümölcs és egy nagyon diszkrét déli gyümölcsös (mangó?) lezárás a korty végén. Az egész nagyon üde, de nem a reduktívos jellegű, hanem a természetes savakon nyugvó és vszleg a fajtára jellemző jegyek miatt (persze biztos technológia is). És sós-borsos leheletnyire a közepén. Nagyon finom, harmónikus, kiegyensúlyozott. Ennyi igazából és ez rengeteg.

Lehet, hogy egyébként meg túl sok magyar bort kóstolok és jó lenne már kinyitni az ajtót a nagyvilágra is? Ilyen borokért biztos megéri.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!