left KEZDŐSZŐLÉSZ: Épül a pince I.

hétfő, augusztus 06, 2007

Épül a pince I.


Tavaly október óta hirdetem, hogy épülni fog a pince. Hiába no. Komoly projekteket komoly előkészítő munka kell hogy megelőzzön (de legalábbis hosszú). Most már azonban nem hitegetek tovább. Nem csak az anyagot sikerült beszerezni, de a munka is elkezdődött. Mostantól egy folytatásos regényben be is számolok róla.

ELSŐ NAP:
Markoló megérkezett és Benő bá szakavatott iránymutatása mellett kitermelt 130 köbméter földet a telekből. Na most ez a képen nem biztos hogy átjön, de ebben úgy első pillantásra akár egy templom is elférne (a gödör a hegyfelöli részén 4,5 méter mély) . Borzasztó nagynak tűnt úgy elsőre. De, mint tudjuk a pince sikerének titka a mélysége. Ezzel itt biztos nem lesz gond, mert a pincét a boltozata fölött a talajszintig legalább 0,5-1 méter föld fogja fedni a púp nélkül is. A pince egyébként 8,5 méter hosszú lesz, a síp pedig 6 méter 14 lépcsővel.


MÁSODIK NAP:
Benő bá brigádja kiigazította gödröt és kiásta, majd bebetonozta az alapot a pince falának


HARMADIK NAP:
Épül a pince fala. Elöször a két hosszanti falat és a két határoló (első-hátsó) falat húzzák fel. Ezek lesznek majd az impozáns boltív tartószerkezetei úgymond.


NEGYEDIK NAP:
Meglepetésemre a lépcső lett kész legelőször (a kényelmes kőművesek). Persze logikai alapon megy ez is. Kell a beton ágyazatba fektetett lépcső a síp tartófalainak felhúzásához. A lépcső anyaga végül nem bontott tégla lett, hanem jól kiszáradt tölgygerenda, ami egyrészről esztétikus, de funkcionalitás szempontjából is hasznos. Hordókat szerencsésebb majd a falépcsőn felgurítani, mint a kőanyagból épült lépcsőn (nem beszélve a jövőbeni borkóstolón magukat esetlegsen túlbecsülő látogatók fejének óvásáról, amint lefele gurulva találják meg az utat visszafelé a pinébe:)


ÖTÖDIK NAP:
Lassan kész a hátsó fal is a díszablakkal. A jövő héten a pince gyakorlatilag már elő van készítve a pinceépítés legizgalmasabb fázisára a boltív építésére.


10 Comments:

Névtelen said...

Úúgy irigyellek.

Spicc said...

joep - köszi, de drága hobbi :)

Névtelen said...

Ígéretesen fest! Sok öröm (és bor) lesz benne :))

Derékhegy said...

Szép!
Majd kérünk szépen nagyobb képeket is. :)

Névtelen said...

szigetelés nem kell a fal mögé ?

Spicc said...

köszi mindenkinek, képek még jönnek folyamatosan, a végén meg majd összedobok egy slideshowt.
Névtelen: borospincét nem szoktak a hegyoldalban szigetelni. Először is nincs talajvíz, másodsorban a lényeg hogy lélegezzen a pince (ezért kell lehetőleg porózus anyagokból építeni). A hordók alatt például csak föld lesz és közte is csak homokba fektetett padlástégla.

Névtelen said...

Ük nagyapámék jártak pórul amikor a hegyoldalon gödörből termelték ki a mészkövet, abból épitették a házat.Majd boltiv föld vissza.A pince a nem a házalá került csak a fogadó amiböl le kellet menni a pincébe a baj csak az vol, hogy a tavaszi hólé rendszeresen elöntötte valami okból azóta is ott van lefalazva. Újat ástak /itt nem vágták át az agyagzáróréteget./ Persze lehet hogy ez egy balszerencsés geológiai helyzet volt.

valopapa said...

szép lesz, az biztos...
az oldalfal nem túl "karcsú"? A 14cm-es falad a boltövről vízszintes erőt is fog kapni, a fal mögötti visszatöltést elég komolyan kellene venni. Szellőzőkémény lesz?

Spicc said...

valopapa - töltjük rendesen az oldalfal mellett méterenként beton töltéssel, közé pedig fel nem használt tégla és kövek kerülnek (látható a 2.részben). Szellőző kerül a sípba is kettő meg a pince elejére és a végére is.

Unknown said...

huhh gartula, néhány napja olvasgatom az írásaidat, de le a kalappal. Én az idén márciustól gazdálkodom...szolosgazda.blogspot.com, csak hobbista vagyok. Benyomásokról írok, a profiktól meg tanulok :)

Nagyon sok sikert a munkádhoz, ahogyan látom nem lesz gondod :D
Isten áldjon!

Olvasd el a legfrissebbeket!