left KEZDŐSZŐLÉSZ: Épül a pince II.

csütörtök, augusztus 09, 2007

Épül a pince II.


Elkezdődött a pinceépítés tán legizgalmasabb része. Nekiugrott a brigád az úgynevezett ramonádnak (remélem jólírom), azaz a pinceboltív zsaluzatának. Ezek az ívelt sablonok a jó pinceépítő fontos vagyontárgyai, ezekben az ívekben jelenik meg a mester hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalata, és ennek szakavatott használata biztosítja a boltív egyenletes ívét. Olyan ez mint egy jó hardwer, a software meg az öreg kőműves és csapata.

HATODIK-HETEDIK NAP:

A ramonádok gyakorlatilag a pince boltívét megadó fa zsaluzatok ahogy a kép is mutatja. Ami azonban éredekes, hogy a kép alapján ez inkább egy felfordított hajó dongázatának néz ki, nem egy zsaluzatnak.


A fa zsalukra a pince hosszanti oldalára hosszú lécek kerülnek rögzítésre. Ezek igazából az igazi zsaluzatok. A lécre döntve rakják az ív tégláit soronként. Amint egy sor kész, úgy bontják a lécet és helyezik át a következő fölsö sorra. Az alsókat meg már fogja a habarcs (később a meredekebb soroknál már egy ideig benn maradnak még a lécek)

Ja, közben megépült az első fal is, mindkét oldalon kis díszablakkal.


Talán a következő kép mutatja meg legjobban az ív kedd esti állapotát. Szerintem csütörtök, de légkésőbbb péntek délig zárul az ív.


Az ív fala és a kiásott gödör közé meg folyamatosan beton és hulladéktégla egyvelege kerül, hogy "húzza" a pince falát a földhöz ezzel is külön támasztékot adva a boltívnek kívülről.



3 Comments:

Névtelen said...

Gondolom a pince III lesz a legizgalmasabb, amikor záródik az ív kiváncsi leszek rá.

Spicc said...

szava23 - az vszleg a pince IV.-ben lesz:)

Derékhegy said...

Remek.Nekem meg ugye több szempontból is érdekes ez az építkezés.

Olvasd el a legfrissebbeket!