left KEZDŐSZŐLÉSZ: Épül a pince V.

vasárnap, augusztus 19, 2007

Épül a pince V.


A brigád olyan gyorsan dolgozik, hogy szinte nem is tudom követni a bejegyzésekkel. De hálistennek nem csak gyorsan, hanem tényleg eredményesen és szépen is. Illusztrációként a kőműves brigád tizennégynapi munkájának végeredménye (kívülről) a hirtelen odaimprovizált májusfával.


Remélem nem csak én vagyok (rohadt) elfogult, de tényleg akad benne szeretnivaló. A képen látható terméskőből rakott oldalfal talán néhány olvasó számára szokatlannak tűnhet, de ez a majdani présház konyhából nyíló terasza lesz (lásd terv). Mindenképp be kellett építeni mielőtt elkezdjük betemetni a pincét, mert utána már bajos lett volna újra alapozni. Így ránézve meg szerintem nincs szebb látvány a bontott tégla újrahasznosításánál. De induljunk le a pincébe! Íme a bejárat:


Majd induljunk le az 1,2 méter széles 6 méter hosszú sípon keresztül a pincébe az igen kényelmesen kialakított (öreg szomszédok dicsérték) 17 tölgyfa lépcsőfokon keresztül.


Majd érkezzünk le a szentélybe. Ami a képen úgy is néz ki (legalábbis olyan sötét az biztos), mert mint már korábban említettem elég gagyi a gépem és vakum sincs (de majd egy szép slideshowban úgy is összerakom a látványt, ez munkafilm:).


De ez az egész nem jött volna létre a már sokat emlegetett BRIGÁD nélkül. Íme egy csoportkép a csapatról valamikor a munka dandárján:


Béni báról meg külön egy kép a síp kialakítása közben, aki maga megér egy misét ahogy úgy mondják. Ma már szinte csak pincét épít, egyébként meg vadászik és főleg szőlőt termeszt és bort készít a maga örömére. Minden mozdulatából sugárzik a kiegyensúlyozottság, a "tudom minek mikor hol a helye" világnézet. Nem lehet tanítani. Egy biztos, ilyen emberekből már kevés van a földön, meg kell őket becsülni.


Lényeg a lényeg, levonult a brigád tizennégy munkanap után. Mots jön a temetés. Már a pincetemetés. Mi még a család brigáddal szórtunk úgy 30 centi fölfdet az ívre, másnap meg jöhet a markoló. Béni bá még felajánlotta (mivel paráztam a sok föld súlyától a szép pincémre), hogy adjak neki 3 liter bort meg egy kosár pogácsát azt beül a pincébe ha fosok hogy összedől, de ettől a végén eltekintettünk.

7 Comments:

Névtelen said...

Valóban remek látvány. Vajon milyen ajtaja lesz?

Spicc said...

Szava23 - köszi. A pinceajtó 4 cm-es fózolt tölgyből készül. Sajna még vagy két hét mire megjön.

gabcsi said...

Ez hihetetlen. én aszolút kezdő vagyok, és nagyon jó látni, hogy épül egy pince. Csak gratulálni tudok.

bs said...

Pofas lett, de igazabol a melyseget irigylem. Ehhez kepest az enyem alagsor. Nagysagrendileg mennyibe fajt a tortenet? Csak azert kerdezem, mert jovore esetleg en is tovabbepitenem az enyemet egy szinttel...

Spicc said...

Bs - úgy érted hogy egy szinttel lejjebb? Egy ekkora pince tokkal vonóval úgy kb 2 milka. 4,5 méter mélyen 8*3,5 méter alapterülettel és 6*1,2 méter síppal. Ebbe már azért fér anyag:)

Névtelen said...

Nagyon klassz! Hogy van a szellőzés? Vannak szellőzőnyílások, vagy a sípon át?

Spicc said...

korim - a pince elején és végén van egy, meg a síp elején, azaz összesen 3. A pince VI.-ban látszódnak a PVC csövek mint nyílások.

Olvasd el a legfrissebbeket!