left KEZDŐSZŐLÉSZ: Ráspi Mithras 2006

hétfő, július 07, 2008

Ráspi Mithras 2006


Pincészet: Ráspi, Fertőrákos Soproni borvidék
A bor adatai: Ára: kb 1.800 Ft • Alc: 13 % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: ?






A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Az illat kifejezetten cukrokat ígér. Pedig száraz. Élénken induló korty, talán érintésnyi szénsav, meghajlíthatatlan savgerinc, karamellizált körte, édesérzet, pedig fanyar, szinte citromos a vég, határozott a kesernye is. Különös, de élvezetes konstrukció. Rusztikus és egyedi, persze. Nem illeszthető semmilyen fehérbortrendbe, divathullámba, ízkánonba. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: Első fehérbor a soproni pincészettől amibe belenyúlok. Irsairól már hallottam hogy komoly tehetség a pincénél, eme küvéjéről azonban nem sokat tudok. Sőt mondjuk úgy hogy semmit. Az internet sem segített a fajtaösszeállítás megfejtésében.

A bor színe érettebb sárga és zöld keveréke, megjelenésében sűrű, olajos állagú. Nem intenzív illatban, diszkrét és visszafogottabb fajta. Mellette jön azonban egy olyan fémes, köves érzetben megtestesülő elegáns megjelenés. Kis idő után nehezen értelmezhető permetezőszer illat valahogy a háttérben, de félórás szellőztetés után ez hálistennek teljesen elillan.

Ízben érett mangó, körte egy apró kesernyés lecsengéssel. Alkohol meg mintha dominánsabb lenne mint amit a cimke elárul. Viszont kerek érett anyag, szép összeérett savvilággal. A visszafogottabb illat, a sűrűbb anyag és a markánsan megjelenő alkohol hatására a bor végezetül olyan fülledt erotikusra sikerült. Aki üde friss fehérbort kultivál az messze kerülje, de komoly(kodó) emberek örömöt találhatnak benne.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

4 Comments:

Névtelen said...

Ha jól emlékszem, a bor teljesen kénmentes. Ráspi rá is akarta írni a "használati utasítást", hogy 16 fok fölé nem szabad melegíteni.

Spicc said...

Érdekes. Már értem miért volt ilyen nehéz a bor. Ha így van akkor mindenképp fel kéne tűntetni a címkén hogy kénmentes. Egyrészt mert kuriózum, másrészt mert asztalon hagyva másnapra összezuhanhat (nálam hűtőben bírta 3 napig)

Névtelen said...

Bocs, de nem igazán értem az ár/érték arányt. 1800 Ft és 5,5 pont 1-es ár/érték arány?

Spicc said...

kukko - igen elnézést, igazad van, az arány helyesen 1.3, azaz jó vétel. Javítottam. Köszönöm a megjegyzést

Olvasd el a legfrissebbeket!