left KEZDŐSZŐLÉSZ: Németh Veresföldi Chardonnay 2004

kedd, július 15, 2008

Németh Veresföldi Chardonnay 2004


Pincészet: Németh Pincészet, Mátraalja
A bor adatai: Ára: kb 2900 Ft • Alc: 13 % Vol.,• Savtartalom: 6,1 g/l • Maradékcukor: 7,9 gr/l• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet (2005-ös): Esszencia ; Dceanter, Egyéb:



A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "...világos aranysárga, zárt, a chardonnay általában nem egy illatbomba, olyan megbízható, szőke, korrekt izé, a globális olaszrizling, mely a bádogasztali bortól az istenbizonyítékig meglehetős széles spektrumon mozog szerte a világban. Telt, szép, fanyar savú, gyümölcsös-szőlős, lágy faktúrájú, magas extraktú..., Forrás: FM. "
A bor szubjektív értékelése: Pincészet több bora is megfogott már, a Concubina sorozatról meg eme blog hasábjain is lelkesen nyilatkoztam. A tán (a Belga szalonzenekar köszönhetően is) leismertebb tételhez azonban még nem volt szerencsém. Sokarcú Chardonnay lett ez a fajta a mátrai pincészetben. A természetes szőlőművelés és borkezelés hatására a borok jelentős eltéréseket tudnak mutatni minden évben. Mindre jellemző azonban hogy lehetőségekhez képest túlérett gyümölcs és egy hosszabb tölgyfahordós érlelés a közös nevező. Többit meg adja a jóisten. Mit adott hát 2004-ben?

A bor igazi érett aranysárga színnel nyit. Rögtön látszik nem a reduktív világból jött a versenyző. Állagában azonban ránézésre tán nem olyan "sűrű", mint amit a színe igér. Illatban igazi túlérett jegyek, édeskés hársvirágos, kásásra érett körte és héja váló őszibarack buké egymás után. Nem tévedne sokat aki Tokajra tippelne az illatjegyek benyomása után.
Egyébként érdemes várni vele és lehűteni is (persze ízlés kérdése), hogy tisztuljanak az illatok.
Kortyban nagyon telt, semmi savanykás, vékony vonal. Maradékcukor ellenére is karakán savak húzzák a vonalat. Alkohol érdekes módon nekem erősebbnek tűnik a feltüntetett 13-nál, melegedve már egy cseppet csíp is. Körtés, mangós ha valahova rakni kell, de gyümölcsös első sorban. Haljak meg de kis cseppnyi Grand Manier likőr is mintha ott pajkoskodna a korty végén.

Nagyon egyben van. Olvadni vágyó, egyszer én is megérdemlek valami különlegeset hangulatban a legjobb.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

Samu László said...

Nálam is nagy kedvenc a 2004-es. Sajnos már csak kevés van belőle. A 2005-ös kicsit tüzesebb, alkoholosabb. Általában, ha kinyitok egyet akkor egy pohár után visszadugózva elteszem a hűtőbe, másnap valahogy sokkal harmonikusabb.

Olvasd el a legfrissebbeket!