left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tőkék fejlődése No.7

hétfő, június 02, 2008

Tőkék fejlődése No.7


Remek tempóban fejldődnek a tőkék. Az elmúlt hetek esőzései és az utána következő meleg jó környezetet biztosítottak a növekedéshez. Csatoltan néhány kép az elmúlt hetekről egy kis kommentárral:

A kép azt hivatott illusztrálni, hogy a metszés során meghagyott rügyekből milyen szépen egymás után hajtanak ki a kis hajtások.

Metszésnél úgy kalkuláltam, hogy egy rügy egy hajtás. Így lesz kb. 8-10 hajtás egy tőn, amiből végezetül maximum 2 fürt marad meg. Fontos, hogy a metszésnél megtervezetteket mindig a fejünkben tartsuk, mert később zöldmunkáknál, fürtválogatásnál ezen a vezető vonalon kell haladnunk. A következő képen látható, hogy a kívánt hajtás melletti alvó vagy mellékrügyből kihajtott egy második hajtás is. Van olyan fajta, ahol akár három-négy hajtást (például a királylányka) is nevel egy látható rügy. Ezt idővel ki kell válogatni és csak a legerősebb legszebben fejlődő hajtást hagyjuk meg.

A kordonra nevelés nem minden esetben egyforma nálam. A Kékfrankos és Királylányka rövid csapos metszéssel alacsony kordonon marad jövőre, azaz a most kialakított kordonkar megmarad a továbbiakban. Ezért a törzset a vezetődrótig lepucoltam teljesen.

A Merlot és Királylányka esetében viszont Guyot metszést követve a mostani kordonkart (ami itt igazából egy hosszú szálvessző) eltávolítom, és egy a törzsből fakadó új szálvesszőt kötök majd a vezetődrótra. Mivel itt a szálvessző mellett egy kétrügyes ugarcsapot is kell hagyjunk, ezért a törzsnél a vezetődrót alatt is hagytam hajtásokat melyekből a szálvessző és a biztosítócsap kerül majd kialakításra.

A két kiválasztott tőke meg május 24.-n így nézett ki:

Béla:

Sára:


A hajtások már lassan elérik az első 50 cm magasságban kihúzott páros drótot amibe majd befűzésre kerülnek. A hajtásokat már lassan el kell kezdeni válogatni. A virágok pedig már közel vannak virágzáshoz.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!