left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tőkék fejlődése No.8

hétfő, június 16, 2008

Tőkék fejlődése No.8


Nyár elejére a szőlő belépett a vegetációs periódusa egyik legfontosabb és ezzel együtt legérzékenyebb szakaszába, a virágzásba.
Ebben a szakaszban a szőlővirágok nagyon sebezhetőek, egy hirtelen jött gomba fertőzés nagyon gyorsan megtámadhatja a teljes virágot, ezzel gyakorlatilag megsemmistve az idei termést.

Ráadásul idén ez a veszély felerősödött a változékony időjárással (kiadós eső, utána meg meleg), mely táptalaja lehet a gombafertőzéseknek. Hálistennek a jó időben megválasztott permetezésnek köszönhetően ezt a fázist a szőlők nálam szépen átvészelték és az elmúlt két hétben elvirágoztak és nőttek is több mint tíz centit.

Képek a kollegákról:

Béla június 08

Béla június 15


Sára június 08
Sára június 15


A hajtások már a kordonkar fölött kb. egy méterrel elhelyezett második soros dupla vezetődrótot nyalogatják. Egyéb munka a kb két hetente esedékes permetezésen kívül most nem adódik. A következő kb július elejére várható munka a további hajtásválogatás és a fürt körüli zöldmunka lesz.

3 Comments:

Névtelen said...

Állandóan figyelem ezt a blogot és örülök, hogy kis szünet után ismét megjelentek bejegyzések.
Szépen hajt a szőlő. Ami nekem nagyon tetszik az, hogy nem túl sűrű a lombozat, az enyémhez képest. Mi túl sok hajtást hagytunk. Hajtásválogatáskor sajnáltam kitörni minden hajtast ami plusszban volt, mivel 99%-ban mindegyiken 2 fürtkezdemény van.

Bányai.
Azon gondolkodom, hogy kockáztatni kellene és szép szellősre változtatni a lombot. Viszont ha jön egy jégeső akkor meg sajnálni fogom azokat a fürtöket amiket kitörtem.
Ebben kérek véleményt tőletek. Nektek milyen a hozzáállásotok ebben a dologban?

Spicc said...

Igazából érdemes már a metszéskor eldönteni mit szeretnél a szüretkor. Ha te szeretnél két litert tőkénként akkor úgy, ha meg csak egy litert akkor meg emígy kell kalkulálni a meghagyott rügyek számát (itt is fontos hogy majd a hajtáson egy vagy két fürtöt akarsz e meghagyni).
Nálam utána szigorúan egy rügy egy hajtás.Hiszen már az elején kiszámoltan kb. mennyi fürtre lesz szükségem. Így van egy vezető fonal amin végig tudsz menni egész a szüretig és nem kell állandóan spekulálni.
Persze ahány ház annyi szokás...

Spicc said...

Ja bocs még egyet. Jégesőre nem lehet tervezni. Sztem az a bekalkulálandó rizikó (nálunk ugyan igen ritka errefelé)

Olvasd el a legfrissebbeket!