left KEZDŐSZŐLÉSZ: Vegyi kommandó akcióban

hétfő, július 09, 2007

Vegyi kommandó akcióban


Mint írtam legutóbb eljött a harc ideje. Legmagasabb fokozatú gombariadó van a hegyoldalon. Az ilyen időszak mozgósítja a teljes hegyoldalt. Mint azokban a filmekben, amikor a gonosz vírus el akarja pusztítani a földet. Mindenki egy hajóban evez. A gazdák ilyenkor komolyan elemzik a helyzetet, mindenki bólogat és a maga koktéljára esküszik ( a szomszéd meg tuti halálba kergeti a szőlőjét:).

Na meg látni kéne azokat a vegyi háborúban is megirigyelendő felszereléseket, amivel egy gondos, de óvatos gazda fel tud vonulni a hegyre.
Valami idegen biztos azt hinné, hogy egy Ebola vírus elleni egészségügyi kommandó lepte el a hegyoldalt. Tipusöltözet: kezes-lábas cipzáras, felhajtható nyakú fehér overall, motoros szemüveg (esetleg búvár), műtős szájmaszk, viseltes síkesztyű, zárt bakancs és fülre húzható gazdák, hanem a vegyi konyha minden kemény szerével. Mert szükségállapot van kérem. Ilyenkor mindent lehet a cél érdekében.

Nem akarok egyébként belemenni a vegyi növényvédelem rejtelmeibe, mert erről könyveket is írtak. Nálam a lisztharmat most az első számú veszélyforrás, mely ha elindul kezdetben ilyen szürke, lisztszerű nyomokat hagy a gyümölcs bogyóin:


Később megtámadhatja a hajtásokat és a kacsokat is, majd az egész fürtöt el tudja bénítani és a szőlő volt nincs az idényben. Nálam a kb 650 öreg tőkéből kb 20-30-nál jelentkezett, de még remélem a korai fázisban. Én azonnal kitisztítottam a levelektől a fürtzónát, hogy szellős legyen azaz ne fülledjen be a levelek mögött a gyümölcs, ami ugyebár ez a gomba melegágya. Egyébként is érdemes kibontani a fürtöket, hogy jobban és minden oldalról érje őket a nap. Utána nekiestem egy Topas+Mikál kombinációs permetezőszerrel. Íme egy kép a szépen kibontott sorról:


Meg két közeli is, azért alakulunk és úgy látom jó lesz a termés, ha jó isten és a vegyi kombinátok is velünk maradnak.











Persze az új szőlőt sem hanyagolom el, ahol egyenlőre hálistennek még védve vagyok a betegségektől és szépen, csendben gyűjti az erőt az új telepítés. Egy kép totálban:



És egy kép az egyéves tőkékről, meg egy kép az idei alanyokról:














A tavalyiak még mindig nőnek mint a bolondgomba úgyhogy szinte midegyiket tetejeznem kellett (levágni a hajtás tetejét), mert már bőven két méter feletti magasságot próbáltak elérni, ami már nem művelhető.
Az idei telepítés valami miatt lassabban indul. Jelenleg 30-40 centisek. Ugyanaz a fajta, de idén tavaszzal nagyobb volt a szárazság. Ez lehet a nyitja. Lényeg hogy szinte százszázalék megeredt. Pinceprojekt pedig szabadság után augusztus első hetében indul és ha minden igaz három hét alatt kész.

Szóval zajlik az élet a birtokon, mely azért kéthetente (legalább) egy teljes napot elvesz a szabadidőmből. Ami persze így is volt tervezve. Legalábbis én így emlékszem. Az asszony kicsit másképp, ami ugyan nem részletkérdés de abbe most nem mennék bele:)

1 Comment:

Névtelen said...

Kemény ügy. A leírás tiszta nagyapám 78-85 között Tokajban, csak neki dögös kalapja volt, meg bokáig érő kabátja. Mint vmi öreg western-hős :)
Azt nem tudom, hogy miként megy ez vegyszer nélkül?
Szép a szőlőd, egyszer tán kóstolhatjuk is a termést .... ;)

Olvasd el a legfrissebbeket!