left KEZDŐSZŐLÉSZ: Szeremley Rizling 2006

szerda, július 18, 2007

Szeremley Rizling 2006


Pincészet: Szeremley Huba, Badacsony
A bor adatai: Ára: kb 1. 300 Ft • fehér száraz • 0,75 l • Alc: % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Decanter, Bortársaság, Mywine, Egyéb: legtöbb hyper/supermarket





A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Klasszikus badacsonyi Rajnai és Olaszrizling házasítás elegáns, könnyű és gyümölcsös stílusban. Illatában és ízében érezhető a késői szüretből származó szemek aromavilága. Forrás: Esszencia borszaküzlet. Üde, gyümölcsös, itatja magát. Leves előtt és után, majd pedig halhoz. Bármilyenhez. A bor tuttifruttis aromákkal indít, finom gyümölcsös a közepe, lecsengésében is a gyümölcsösség dominál. Forrás: efarmer.net"
A bor szubjektív értékelése: Igazából nem is egy bor hanem mindjárst kettő a Badacsonyi birtokról. A címben látható Szemelt Rizling 2006-os évjárata Szemelt jelző nélkül és a pince "sima " Olaszrizlingje, ami kevésbé ismert, de 1000 alatt hozzáférhető (még a honlapon sem találtam).
Kóstolás után már értem, miért nem ismert az utóbbi. Egymás mellett sokkal karcosabb, csípősebb és kezeletlenebb mint híresebb testvére. Olaszrizling, aminek nem tesz jót a reduktív technológia. Nem jön át a gyümölcs, a frissesség az inkább már talán, de mit ér az egész egy szép tartás nélkül.
A klasszikus és méltán népszerű báttyusban viszont tényleg minden évben ott van az elegáns kombinációja a bazaltos háttérnek, a Badacsonyra jellemző lágy de szép savaknak, a rizling virágos illatának és egy kellemes enyhén krémes fás, aszkolt háttérnek. Ilyen ez 2006-ban is, mégis azt hittem, hogy az évjárathoz híven picit testesebb lesz és az egész egy esetlegesen erősebb cukor háttérnek (gondoltam én) köszönhetően majd koncentráltabb lesz. Persze, lehet hogy ez csak azért csalódás nálam egy picit, mert már megint előitéletem rabja vagyok.
A bor azért hozza szokásos formáját, nagyon jó inni, behízelgő savaival és kedves, virágos gyümölcsösségével. Egy bor, melynél nem zavar hogy nem változik (az ára sem nagyon:).
Ha egy étteremben nem tudod milyen bort rendelnél ételhez, akkor ebbe mindig belenyúlhatsz, szinte soha nem hibázhatsz. És szinte mindenhol kapható.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!