left KEZDŐSZŐLÉSZ: Csóbor Pincészet - Cabernet Franc 2006

kedd, február 19, 2008

Csóbor Pincészet - Cabernet Franc 2006


Pincészet: Csóbor Pincészet, Etyek-Buda
A bor adatai: Ára: kb 1.900 Ft • Alc: ? % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: Helyben





A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Ki mondaná rá kapásból, hogy a Velence tó környékén is léteznek relatív (magyarországi viszonylatban) méretes pincészetek. Persze, aki ott nyaralt egyszer Agárd környékén az talán, mert Fő út mellett erős megjelenéssel hirdeti magát a helyi borok képviselőjeként a pincészet mintaboltja illetve borozója. Itt kimérve bármit a szortimentből, de palackos is van szép számmal. Én erre a Francra szavaztam tavaly nyáron, mely "Gárdony város bora" címet is büszkén viseli mellesleg.

Rubinvörös, szélén meggypiros. Illatra elsőre konyakos meggybefőtt. Tölgyre jellemző érlelési pörkölt jegyek menetelnek mellettük. Szájban elsőre a kicsit szénsavas friss újbor jelleg (korai palackozás lehetett mert én 2007 augustusában vettem, azaz szüret után úgy 10 hónappal) a kiemelendő, egy gyorsan utána következő kesernyés lezárással, ami valamiért ilyen-olyan mértékben minden korty után ott marad.
Egyébként testre kicsit vékonka és a korty picit lyukas, de ennek ellenére az egésznek olyan alkoholos jellege van (nem tüntették fel a palackon az alkoholfokot, én 13 körülre saccolom). Egyébként tovább kutatva az illatokban kicsit kusza az egész és fésületlen, de nem kellemetlen egyáltalán. Kellemes meggyes tónus marad és egy tényleg barátságos, szépen iható bor van a poharunkban. Tanninban és savakban nem őserő. Ez egy lágy Franc. Mint egy balatoni.

Az egész bor meg egyébként tök rendben van. Főleg, ha hozzáteszem, hogy ez egy lokális versenyző lokális bora (nem hiszem hogy bármilyen Hypermarket forgalmazná). Egy kellemes meglepetés az elmúlt nyár emlékeként.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!