left KEZDŐSZŐLÉSZ: Ünnepi Borok I.

szombat, december 27, 2008

Ünnepi Borok I.


Olyan vagyok az év végi ünnepek alkalmából, mint az az ember aki tudja, hogy már csak 10 nap áll rendelkezésére eme földgolyón. Vagy legalábbis körülbelül így érzem magam étel és bor szempontjából. Mennyiségi fogyasztás erősen megnövekszik, habár először azért megpróbálok minőségpárti irányba elindulni (ami ismerjük el gyakran átcsap mennyiségibe). Borok esetében is felülről szelektálom az évek során pocokként felhalmozott készletemet. Eddig ennyit sikerült:

Szeremley Rizling 2007
Régi kedvenc. Minden évben kötelező beszerzés. Ez az évjárat most mintha mégsem érintett volna meg annyira mint szokott. Illatban szép, kissé fruttis gyümölcsös és érett jegyek. Szájban viszont már picit savhangsúlyos, bontja a harmóniát. Ugyan még mindig szép, de karcos kicsit, nincs meg benne az eddig ismert báj. Nem rossz persze, de hát a régi szerelemek ugye. Ár-értékben még mindig elöl áll.
Ár: kb. 1.500 HUF, 4 pont
Ebner Portugieser 2007
Fémes, tükrös meggypiros szín. Gyümölcsbomba illatokban, ízben pedig nem a megszokott friss oportó, hanem egy már összeérettebb elegásabb változat. Savban remek és csersav is a fajtához képest szépen érezhető. Nagyon kellemes inni, bársonyos összhatás. Szóval nem az a szokásos alibi Oportó, remélem nem csak egyszeri próbálokzás a pincészettől!
Ár: kb. 1.500 Ft, 4.5 pont
Chateau de Fonbel 2006
Egy még megfizethető bordói. Merlot alapú cuvee. Illatban visszafogott, málnás, meggyes háttérrel. Harmónikus szép bor, savaiban azért délies (azaz visszafogott), de csersavban odateszi magát. Az egész bor rendben van, de hiányzik egy picit az izgalom. Karácsony este elötti bemelegítőnek szép volt.
Ár: kb. 5.000 HUF, 5 pont
Borműhely Rokka Házasítás 2006
Radovin ajánlásával beszereztem néhány kartont a Borműhelytől (megelőlegezve a sok jót amit hallottam róluk). A sor nyitánya eme házasítás (milyen fajtákból lett házasítva arról nem árulkodik a cimke). Erős, tiszta acélos vörösbor, kevés egyedi karakterrel, de remek egyensúllyal. Bármikor fogyasztható, kitűnő bor vörös húsokhoz.
Ár: kb. 1.200 HUF, 4 pont
Borműhely Kékfrankos 2007
Igazi szekszárdi Kékfrankos, vagyis amilyennek lennie kell. Abszolút fajtajelleges, karakán, fickós benyomást keltő illatok. Nagyon szép a háttérben a kis feketebors és egyéb fűszerek kiegészítése. Erős alkohol (14) nem lóg ki, pedig azért nem annyira testes a bor. Szintén remek inni, mindennapokra mert nem lehet megunni.
Ár: kb. 1.500 HUF, 5 pont
Bock Royal Cuvee 2004
Ünnepi asztalra rózsaszín kacsamellhez áfonyás vörösboros mártással és párolt körtével. Mindent bele francia cuvee, én a Pinot miatt választottam és jól tettem. Remekül illett az ételhez, de önmagában is tökéletes bor még ebből a relatív gyengébb évjáratból is. Igazi Bockos nyitány. Mély, füstös, kávés és aszaltszilvás illatok. Igazi nagybor illatban. Ízben hasonló, már szépen egybeért tanninok, pinot pajkosan gyümölcsössé teszi a korty végét. Ehhez az ételhez fenomenális volt. Igazi ünnepi bor.
Ár: kb. 4.000 HUF, 7 pont
Dobogó 6 puttonyos Aszú 1999
Beiglihez, zserbóhoz karácsony zárásaként. Aszút ritkán fogyasztok, de akkor el tudok egy szebb fajtától olvadni. Igazából az illatát szeretem, inni már a magas cukorfok miatt ízlés kérdés. Illatban ez a már 9 éves palack is verhetetlen. Tobzódik benne a birskörte, sárgabarack, mangó és a hársméz keveréke. Órákig lehetne szagolgatni. Szájban nekem kicsit csalódás, már az illatokhoz képest. Vártnál vékonyabb, picit már fanyarkás is. Olyan érzésem volt, hogy már száll el belőle a lélek. Jó hogy kinyitottuk.
Ár: kb. 10.000 HUF, 6 pont

Itt tarunk ma az ünnepekkel. Mostantól gyúrhatunk az év végére borokban is. Nehogy már a karácsony nyerjen!

2 Comments:

Névtelen said...

A Rokka házasítás KF-Merlot (tudomásom szerint)

Névtelen said...

Jó estét ,

remélem sikerült kezelni a kénhidrogén problémát a kékfrankosnál. Túl nagy a csend a blogon, remélem nincs komoly baj.
Bajtársi üdvözlettel,

Szabi

Olvasd el a legfrissebbeket!