Mert még a bor büdös kénhidrogénes szag elűzésében is segít(het) a net. A kedvencek között felsorolt Szőlő fórumban feldobott kérdésemre szakavatott kollegák tényleg lelkiismeretes hozzászólásaikkal megpróbáltak számomra macsétájukkal ösvényt vágni a borhibakezelés számomra még meglehetősen sötét dzsungelébe. Több hozzászólás után igen szépen
Rambo az okoról így értekezik: "Szerintem az oknál kezdjük. A problémát az okozhatja, hogy az élesztőidnek nem volt elég nitrogén erjedéskor, vagy olyan vadélesztő törzs szaporodott fel nálad, ami kénhidrogént termelt. "
Szintén szerinte ez a legegyszerűbb és legősibb módszer a kénhidrogénes szag elűzésére:
"No para, valóban jó megoldás a szellőztető fejtés. Szerintem mindenképpen két lépcsőben csináld:
1. slaggal vödörbe majd
2. vödörből hordóba. "
Hasonló népi módot ajánl először Zalancelot is:
"Ha valóban kénhidrogénnel állsz szemben, annak a legkonzervatívabb, de egyben a leg macerásabb orvoslása a nyilt színi szellőztető fejtés, akár többször is.
(kádba kifejted, akár úgy hogy egy ágseprűvel jól szétcsapatod, lényeg minél több oxigént vegyen fel és tudjon a kénhidrogén eltávozni.) "
Genom 66 (egy pécsi borászkodó) saját bőrén okolva már továbbmegy a laboráns technológia megoldásait is felmutatva egy nagyobb lélegzetvételű tanácsban:
"Nekem a következő tapasztalataim vannak a kénhidrogénes borral kapcsolatban:
Valóban olykor el lehet tüntetni ezt nyílt, levegőztető fejtéssel, kénezéssel egybekötve, de ha nem szűnik meg a probléma, akkor szerintem nem érdemes ezt többször megismételni, mert valóban vesztünk így el értékes illat és zamatanyagokat, és a végén nem is biztos hogy maradéktalanul meg tudjuk szüntetni a problémát.
Az ajánlott kupfattól (CuSO4) én is idegenkedtem korábban, mert mégis csak egy vegyszer, ami nehézfém ionokat hagyhat a borban, ha túladagoljuk. Ugyanakkor ha ezt óvatosan, nem a "minél több - annál jobb" elvet követve adagoljuk, akkor a borunk nagyon szépen kikezelhető. Általában 1 g/hl. adagot javasolják, de ha igazán körültekintőek akarunk lenni, akkor lehet ezt több pl. 0,5 g-os adagban hozzáadni. A két vegyület reakciója viszonylag gyors, összekeverés után kb. egy órával, de max. másnap érezhető az eredmény. Egyébként a keletkezett vegyület oldhatalan csapadék formájában a hordó (tartály) alján összegyűlik, melyről lefejthető. "
Ferigtől megtudtam, hogy "Az a baj, hogy ez esetben már a réz-szulfátos kezelés sem hatékony. Marad az aktív szenes derítés, amivel meg az a gond, hogy kiveszi a bor színét, meg az értékes illatanyagait is. Ezt csak akkor használd, ha a szellőztetett, kénnek kezelt borodat nem tudod meginni. Mielőtt az egész hordót aktív szénnel kezelnéd, ellőtte mindenképpen próbáld ki 1 liter boron, látva/kóstolva így a várható végeredményt." Ez már igazi brutál megoldás, amikor vszleg azon gondolkodik az ember hogy kiönti e a borát, vagy sem.
Továbbá hozzátette "A szakirodalom egyébként azt ajánlja, hogy kén-hidrogénes/merkaptános illat esetén, szellőztetés nélkül, rögtön réz-szulfáttal kell kezelni a bort. Utána természetesen derítés és fejtés ajánlott.", amin én már átestem ugye balga módon.
Cirfandlia a végén még hozzáteszi hogy "Szóval mindenki kísérletezzen a kénhidrogén elűzésével, mielőtt rájön, hogy a megfelelő tápanyag biztosítása az erjedéskor a legkíméletesebb megoldás a dologra :)", akármit is ért alatta.
Szóval szabályos kis könyvtára lett az ügynek. No mindegy, én holnap felbaktatok a hegyre a betankolt zacsko Kupfáttal és Kupzittal és a Teremtővel együtt megnézzük mire jutunk.
Rambo az okoról így értekezik: "Szerintem az oknál kezdjük. A problémát az okozhatja, hogy az élesztőidnek nem volt elég nitrogén erjedéskor, vagy olyan vadélesztő törzs szaporodott fel nálad, ami kénhidrogént termelt. "
Szintén szerinte ez a legegyszerűbb és legősibb módszer a kénhidrogénes szag elűzésére:
"No para, valóban jó megoldás a szellőztető fejtés. Szerintem mindenképpen két lépcsőben csináld:
1. slaggal vödörbe majd
2. vödörből hordóba. "
Hasonló népi módot ajánl először Zalancelot is:
"Ha valóban kénhidrogénnel állsz szemben, annak a legkonzervatívabb, de egyben a leg macerásabb orvoslása a nyilt színi szellőztető fejtés, akár többször is.
(kádba kifejted, akár úgy hogy egy ágseprűvel jól szétcsapatod, lényeg minél több oxigént vegyen fel és tudjon a kénhidrogén eltávozni.) "
Genom 66 (egy pécsi borászkodó) saját bőrén okolva már továbbmegy a laboráns technológia megoldásait is felmutatva egy nagyobb lélegzetvételű tanácsban:
"Nekem a következő tapasztalataim vannak a kénhidrogénes borral kapcsolatban:
Valóban olykor el lehet tüntetni ezt nyílt, levegőztető fejtéssel, kénezéssel egybekötve, de ha nem szűnik meg a probléma, akkor szerintem nem érdemes ezt többször megismételni, mert valóban vesztünk így el értékes illat és zamatanyagokat, és a végén nem is biztos hogy maradéktalanul meg tudjuk szüntetni a problémát.
Az ajánlott kupfattól (CuSO4) én is idegenkedtem korábban, mert mégis csak egy vegyszer, ami nehézfém ionokat hagyhat a borban, ha túladagoljuk. Ugyanakkor ha ezt óvatosan, nem a "minél több - annál jobb" elvet követve adagoljuk, akkor a borunk nagyon szépen kikezelhető. Általában 1 g/hl. adagot javasolják, de ha igazán körültekintőek akarunk lenni, akkor lehet ezt több pl. 0,5 g-os adagban hozzáadni. A két vegyület reakciója viszonylag gyors, összekeverés után kb. egy órával, de max. másnap érezhető az eredmény. Egyébként a keletkezett vegyület oldhatalan csapadék formájában a hordó (tartály) alján összegyűlik, melyről lefejthető. "
Ferigtől megtudtam, hogy "Az a baj, hogy ez esetben már a réz-szulfátos kezelés sem hatékony. Marad az aktív szenes derítés, amivel meg az a gond, hogy kiveszi a bor színét, meg az értékes illatanyagait is. Ezt csak akkor használd, ha a szellőztetett, kénnek kezelt borodat nem tudod meginni. Mielőtt az egész hordót aktív szénnel kezelnéd, ellőtte mindenképpen próbáld ki 1 liter boron, látva/kóstolva így a várható végeredményt." Ez már igazi brutál megoldás, amikor vszleg azon gondolkodik az ember hogy kiönti e a borát, vagy sem.
Továbbá hozzátette "A szakirodalom egyébként azt ajánlja, hogy kén-hidrogénes/merkaptános illat esetén, szellőztetés nélkül, rögtön réz-szulfáttal kell kezelni a bort. Utána természetesen derítés és fejtés ajánlott.", amin én már átestem ugye balga módon.
Cirfandlia a végén még hozzáteszi hogy "Szóval mindenki kísérletezzen a kénhidrogén elűzésével, mielőtt rájön, hogy a megfelelő tápanyag biztosítása az erjedéskor a legkíméletesebb megoldás a dologra :)", akármit is ért alatta.
Szóval szabályos kis könyvtára lett az ügynek. No mindegy, én holnap felbaktatok a hegyre a betankolt zacsko Kupfáttal és Kupzittal és a Teremtővel együtt megnézzük mire jutunk.
32 Comments:
Mostanra már eredmények is kéne lennie, nos?
Ez van:
Pénteken a pincében voltam és a következőket tettem:
A 225 literes fehérbornál (mely már átesett egy erős nyíltfejtéses levegőztetéses kezelésen korábban) a kupfát szer mellett döntöttem, mert a szag igen penetránsan jelen volt (a bor egyébként mögötte meg szép).Nem csináltam elötte próbát, mert az előírt mennyiség annyira csekély (max 1g/hl), hogy nem tudtam volna lemodellezni 1 literen
A vörösbor kevésbé volt fertőzött és úgy látszik a levegőztetés hatására is sokat javult. Itt mivel a bor már kétfelé volt fejtve úgy döntöttem, hogy az egyiket kupzittal kezelem a másik hordót meg hagyom ahogy van. Itt tudtam már kancsóban mintát is tesztelni (1 hl max 20 g/hl), ami jól sikerült, úgyhogy egy hordót ezzel le is kezeltem
Ma fenn voltam megint. Fehérben semmi javulás. Vörösből teljesen eltűnt a szag.
Azon filózok, hogy esetleg mégegyszer levegősen lefejtem a fehéret és a kádban adom neki a rézszulfátos második kezelést. De ez még nem biztos.
order tramadol buy tramadol online saturday delivery - tramadol hcl er 150
can i buy xanax online xanax for anxiety disorder - xanax depression
buy carisoprodol carisoprodol 350 mg street name - carisoprodol 350 mg
buy carisoprodol carisoprodol opiate - carisoprodol online no prescription cod
soma carisoprodol carisoprodol online no prescription - what is soma carisoprodol
tramadol 50mg can i order tramadol online legally - tramadol hcl 50 mg side effects
buy tramadol online buy tramadol overnight shipping - tramadol online 180
generic xanax xanax zantac drug interactions - are xanax pills blue
xanax online drug street names xanax - generic xanax blue pill
buy tramadol ultram cheap generic tramadol - tramadol withdrawal buprenorphine
buy tramadol online no prescription buy tramadol free shipping - can you order tramadol online legally
carisoprodol 350 mg carisoprodol drug test - carisoprodol with alcohol
buy tramadol online tramadol 50 mg long does last - buy tramadol capsules
xanax online xanax bars lil wayne - xanax side effects in weight
buy cialis online buy cialis manila - buy cialis tablets
cialis online cialis online secure - cialis free sample
generic tadalafil cialis daily prescription - cialis online 5mg
buy cialis with paypal cialis negative reviews - online pharmacy usa generic cialis
learn how to buy tramdadol buy tramadol online paypal - tramadol 50 mg half life
tramadol 100 mg treatment of tramadol addiction - can you buy tramadol usa
buy tramadol tramadol high feeling - tramadol addiction rehab
tramadol 100 mg buy tramadol online europe - tramadol hcl for pain
http://buytramadolonlinecool.com/#73892 tramadol hcl 50 mg recreational use - buy tramadol legally online
buy tramadol tramadol online no prescription overnight delivery - buyers of tramadol
buy tramadol tramadol withdrawal wellbutrin - buy tramadol with mastercard
http://reidmoody.com/#37982 what is lorazepam 1 mg for - ativan 0.5
buy tramadol online 100 mg of tramadol - tramadol 100mg overnight
buy tramadol online tramadol dosage equivalent - where to buy tramadol in usa
buy tramadol online tramadol overdose dosage - tramadol bargain discount code
cheap generic xanax generic xanax qualitest - xanax withdrawal cold turkey
Post a Comment