left KEZDŐSZŐLÉSZ: Vécsei Rajnai Rizling 2007

csütörtök, november 13, 2008

Vécsei Rajnai Rizling 2007


Pincészet: Vécsei Borászat, Mór
A bor adatai: Ára: kb 1.200 Ft • Alc: 13 % Vol.,• száraz fehér;
A bor beszerezhetősége: Internet: ?,Egyéb: Pincészetnél, Fogadó az Öreg Présházhoz Mór

A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: .
Mór valahogy egy elhanyagolt borvidéke kicsiny honunknak. Ha valaki már három pincészetet fel tud sorolni erről a borvidékről akkor már progresszív borisszának mondhatja magát. Hallottál már a Vécsei borászatról? Nem? Pedig a borvidék legnagyobb borászata, a maga 100 hektárjával ( a 900-ból!), még országos viszonylatban is jelentősnek mondható. Igaz, a 90-es évek csipkerózsika álma után csak 2005-ben jelentek meg először palackozott tétellel. Egyébként szintén úgymond "hobbi borászat", azaz más területen (itt éppen lekvár biznisz) megszerzett milliókat a borba próbálja itt is fojtani a tulajdonos.

Pedig megéri bekukkantani néha a borvidékre, mert itt is vannak helyi partizánok, akik próbálják a helyi lehetőségeket a hagyománnyal és új felfogással kibontani (Maurus, Miklóscsabi...).
A Rajnai Rizling a pincészetben kétféle módon készül, az egyik reduktív a másik tölgyfa hordós erjesztésű és érlelésű. Én az utóbbival birkóztam meg. Ami ugyan nem volt nagy feladat, mert könnyen adta magát.
Világos, áttetsző, halványsárgás-zöldes árnyalatok. Visszafogott illat, inkább finom virágporos, kevésbé gyümölcsös. Mellette meg érett illatok. Szájban rögtön jönnek a savak, nem a karcosabb (hagyományos) móri, de a termőtájat azért meghazudtolni nem tudó férfiasabb fajtából. Szép kerek a korty, egy picit lukas a közepe, azaz elfogy a korty végére a teste egy picit. Van benne egy kis krémesség is, jól áll neki, de vastagabb anyagnál talán harmónikusabbnak tűnne.
Az egész összhatás nagyon kellemes, jól integrálja a fás érlelés az erősebb savakat, szépen formálják egymást egésszé.
Tanulság: menni kell és látogatni pincéket, mert nincs sült galamb meg ingyen ebéd (ezt mátr tudjuk). Ilyenkor lehet rádöbbenni, hogy borboltokból milyen szűken lehet csak meríteni ebből kis-nagy magyar bortengerből.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

2 Comments:

Névtelen said...

Ki az aki 100 ha-on folyóbort termel, hobbiból?? Ugyanmár...
A nagy móri lekvár-lázról is sokat olvashattunk világszerte...

Amúgy jók az írásaid, csak így tovább!

Spicc said...

Én csak azt tudom mondani amit ott hallottam. A hobbi nyilvánvalóan úgy értendő, hogy nem ez az elsődleges megélhetési forrása a tulajnak (egyébként lekvárban nem kispályás: www.vitamor.hu).
Tény, hogy palackozott borral a privatizálás után kb 10 évvel jelentkezett előszőr a pincészet. Hogy addig mit csináltak a borral?...

Olvasd el a legfrissebbeket!