left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tesco avagy a legkisebb sem számít

hétfő, november 10, 2008

Tesco avagy a legkisebb sem számít


Többször kihangsúlyoztam már eme blog hasábjain, hogy borokat nem a hyperektől szerzem be. Egyrészről legtöbbjüknek nulla elképzelése van arról mit és miért árul (vszleg a beszerző ártárgyalása az egyetlen vezető elv), tárolási gyakorlatuk ellenőrizhetetlen és bizony harsányan hirdetett szlogenjeik ellenére az általam használt beszerzési forrásokhoz képest ráadásul pofátlanul túlárazottak is.

Nem is lepődnék meg én ezen a téren már semmin sem, ha a szűkebb lakóhelyünkhöz beköltözött legkissebb tesó borkínálata nem hordozna magában mindent, mely a legelemibb értékesítési szabályoknak is ellentmond. Megpróbálom összefoglalni és fényképen is (részben) illusztrálni:
  • Borok egy hosszú polcsoron mindenféle vizuális rendszerezettség (borvidék,fajta?) nélkül
  • Van hogy vörösborok után, rozé majd néhány palack fehér, végül újra vörös
  • Igényesebb, prémium bor csak mutatóba és minden elemi "merchandising" szabályt felrúgva az alsó polcokon (lásd a polcon Weninger és Malatinszky 4 rugó fölött alulról a második sorban, Wunderlich és Gere a legalsó sorban...), fölöttük Nyakas és néhány palack portói...
  • A polcár átlagosan 20-30%-al drágább például az elöbb felsorolt borok esetében, mint bármalyik bevett internetes alternatív beszerzési lehetőség (pl: Malatinszky Merlot 04: 4999 Ft, Weninger Frettner 4299 Ft). Malatinszky mellett 469 Ft-ért "igazi" tokaji Hárslevelű...


Mert a legkisebb is számít! A legkisebb szakértelem gondolom, ami teljesen hiányzik, legalábbis ezen a területen.

6 Comments:

Névtelen said...

Tényleg kíváncsi lennék az általad használt beszerzési forrásokra. Megadsz egy párat? A helyes tárolást elég nehéz ellenőrizni.

Spicc said...

Általában borboltokban vagy Interneten klubáron és sokszor a pincészeteknél. Főleg: Wein and Arts (decanter), Radovin, Bortársaság. Jó egyébként a Tinto Fino is. Ha hyper akkor csak a Cora, ahol normálisan prezentálják és az ár is rendben.
Prezentálás azért is fontos mert arról árulkodik, értenek e valamennyire is a borhoz (ezért gondolom azt hogy a Tescoban a bortárolás sem szempont). Étteremben is érdemes először a mellékhelyiséget szemügyre venni. Ha ott gáz van, akkor biztos lehetsz benne hogy a konyha sem különb.

Névtelen said...

Pontosan. Ha nagy borhűtő-feltöltés van, akkor Decanter, mert egy bizonyos mennyiség felett már házhoz szállítanak. Kisebb beszerzéseknél meg Cora.

valopapa said...

Köszi. A METRO-nak pl. teljesen igényes borpolcai is vannak, ennek ellenére nem halottam túl sok jót róluk.
Valópapa

Spicc said...

Sztem a metro is túlárazott ahhoz képest hogy cash and carry. A borprezentációjuk azonban tényleg sokat javult az elmúlt egy-két évben.
Néhol a CBA és a Spar is megbízható. Többi felejtő.

Névtelen said...

Alapvetően egyetértek az általad írtakkal. Az elhelyezés, a tájékozódás borzalmas, az árak jellemzően magasak. Ugyanakkor vannak értelmes akcióik is, ahol a kedvező áron és nem rosszul tartott (mert nem régi a palackozás) borokat kínálnak (most éppen Vylyan Opour cuvée 2006, 1999 Ft, Cabernet Sauv.2006 2600 Ft). Sőt a maradék tételeket drasztikusan leárazzák.
A Cora sokat romlott a korábbi évekhez képest. Ha még valami, akkor Interspar, bár ők sem a legolcsóbbak közé tartoznak.
Alapvetően termelőket tudom javasolni, ha van időt eljutni hozzájuk.

Olvasd el a legfrissebbeket!