left KEZDŐSZŐLÉSZ: Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2004, 2006

hétfő, május 05, 2008

Sebestyén Kékfrankos Válogatás 2004, 2006


Pincészet: Sebestyén Csaba, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2.600 Ft • Alc: 14 % Vol.,• száraz vörös;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Egyéb:


A bor pontozása:
2004 abszolút = 2 pont ; ár/érték =
2006 abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1

Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Ritka alkalmak egyike, mikor ugyanazon bor két évjáratát szembe kóstolom. Azaz csak gondolná az ember hogy ugyanaz a bor. Míg a 2004-es (a címke szerint) szűz termés válogatott hozama, addig a 2006-os már a hat kékfrankos ültetvény három részéből szüretelt nedűjének szelekciója. A 2004-es 12 hónapig, a 2006-os meg 14 hónapig csücsült bariqueban.
Na és persze az évjárat. 2004-gyenge közepes, 2006-igéretes, remek. A négyes egyébként kifejezetten ízlett frissen két éve
Ráadásul a 2004-es szűztelepítés termése, azaz első szüret. Ez azért lehet érdekes, mert tapasztalat szerint az ilyen bor igen szép tud lenni, de nem tartósságáról híres.

Dicsérendő a palackok szemlélgetése során, hogy designban minimális a változás, a pincészet nem esett a minden évben minnél hivalkodóbb matricák bűvkörébe. Egyazon stílus finomítva.

Egyszerre nyitottama a két palackot, vártam először félórát és egymás után-mellett kóstolgattam porciónként.
Színben már az elején erős különbség, rögtön fogadhatunk a bor korára. A 2004-es már itt opálosab, neadjaisten zavarosabb barna reflexszekkel, míg ifjonti testvére tükrösen tiszta, bíbor és meggypiros palettája. Sajnos a négyes illatban is folytatja általam nem várt vesszőfutását. Ugyan enyhe konyakosmeggy jelen van, de alapban palackbukés, öregedő bor és sajnos van egy zavaró büdösség is végig a borban. A hatos viszont lehengerlően friss illatban (ilyen volt tán a báttyus is...?), szép szekszárdi frankos illat, piros gyümölcsökkel, fűszerekkel rendesen átitatva. Nem mély az illat, de eleven és üde.
Ízben a négyévesről már nem sokat lehet említeni, teljesen belágyult, savait vesztett, öreges, fáradt, minden réteg egybemosódva, felszívódott tanninok...Tömény értetlenség, hogy tudott az általam úgy élvezett bor két év után (optimális körülmények között tárolva) ennyire szétesni.

Öcsi viszont most is nagyon bejön így fiatalon. Csersav férfiasan tör utat (idővel csillapodik), majd pici kávé és édeskés érzet a korty közepén, korty végén kicsi gyökér kesernye. Semmi fanyarság, szép érett anyag egyben. Mégsem vastag igazából, marad friss és gyümölcsös. Órákkal később a cser teljesen besimul és szépen integrálja az ízeket.

Érdekes no. Megelepett a 2004-es ilyetén leszereplése. Lehet hogy tényleg ennyire gyenge lábakon állnak a szűztermésből szüretelt borok? Remélem ezért ez nem lesz trend. Most is azért elraktam egy palackkal a hatosból. Két év múlva remélem nem kell majd átkopiznom a mostani értékelést.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!