left KEZDŐSZŐLÉSZ: Spicc hardcopyban IV.

szerda, március 11, 2009

Spicc hardcopyban IV.


Újabb papíros megjelenés a tudatos borfogyasztás zegzugos világából (képre kattintva nagyítható). A cikk ennek a sorozatnak a része:
Spicc hardcopyban

5 Comments:

kocsibor said...

Helló!
Örülök,hogy kezdesz ismét magadra találni!
Nem teljesen világos a cikked végén az 1-2 ezer forintos árkategóriára tett megjegyzés. Szerintem ez lenne reális ár egy jó minőségű, "nagy odafigyeléssel" készített borért. A 10 ezer? Azt nem tudom, annyit nem adok egy üveg borért!

Spicc said...

A cikken keresztül azt próbáltam levezetni, hogy 2000 forintig simán a bekerülési költségek oldalán is elmagyarázható egy tízszeres árkülönbség.
Nyilván e fölötti árkategóriára is meg vannak a jó érvek, de az már összetettebb történet (márka, egyediség, marketing, prestige...).
A cikk végén a kétezer forint fölötti árral kapcsolatos utalás erről szól.

atx808 said...

Az okfejtés teljesen jó (terroirista felhangokat is kiéreztem), de én valahol 3000Ft körül húznám meg a közgazdasági jellegű határt (nem a legolcsóbb pillét szoroztam be hússzal).

Spicc said...

Fater - nyilván összeg megnevezése nem igazán szerencsés. Valahol a kettő között van az igazság és nyilván ennél drágább boroknak is meg lehet a teljesen logikus magyarázata ahogy az előbbi megjegyzésben írtam.
Igazából azért volt fontos a bekerülési alapon történő kalkuláció, mert sokan azt sem tudjál elképzelni, hogy kétezer forintos bor az tényleg azért kerül annyiba mert ennek megfelelő bekerülési költsége van.

atx808 said...

Számomra teljesen érthető, ezért is kezdtem azzal, hogy az okfejtés teljesen jó. Szerintem még a "laikusoknak" is átjön a cikkedből a lényeg. Szóval ül, gratula. Ráadásul ez egy nehéz-kényes téma.

Olvasd el a legfrissebbeket!