left KEZDŐSZŐLÉSZ: Metszés élőben

vasárnap, március 15, 2009

Metszés élőben


Nem jött meg a tavasz a hétvégére sem. Szombat ugyan reményteljesen indult, de ilyenkor meg tuti családi program szerveződik, hogy csakazért se. Vasárnap meg igazi, esős szomorú vasárnap. Nem volt azonban mit tenni, be volt tervezve és viszketett a tenyér. Délután mégis irány a hegy, egy sor mintát azért lemetszünk. Ami tehát a múltkor grafikán, az most képekben:

Először az egyszerűbb fajta, a rövidcsapos kétszemes termőalap kialakítása Kékfrankos tőkén. Balra az elötte, jobbra az utána állapot (kötözést még frissíteni kell, most csak metszésen volt a sor).



Majd jöhetett a Guyot egy Merlot tőkén. Itt a vezetőkordon alatt kb. 5 cm-re kell kialakítani majd egy úgynevezett combot, ahonnan évente váltakozva ívelem majd a hosszú (8-10 szem) szálvesszőt. Bal oldali képen látszik a kordonra kötött tavalyi termő vessző, melyet most teljesen lemetszettem és csak egy majd jobboldali irányba lehajtandó új vessző maradt meg, alatta egy kétszemes biztosítócsappal. Itt sem kötöztem még le a vesszőt, mert még elég merevek a hidegtől. Amint beindul a nedvkeringés megpuhulnak és akkor le lesznek kötözve a huzalra.





Az időjárásról meg csak ennyit:

2 Comments:

Névtelen said...

Szívesen olvasom oldaladat, szép és irigylésre méltó a pincéd is. A metszéshez lenne saját tapasztalatom. Mivel fiatal az ültetvényed, ha jól tudom, igencsak erős lesz a szőlő növekedése. Egy rügyből akár 3 hajás is nőhet és, hogy itt ne fejezze be, 2-3 fürt is lehet a fiatalság erénye. Én tavaly csak 6-7 rügyes vesszőket hagytam és volt olyan fajtám ami átlagban 4 kg-t is termett (0,8 x 1,35m sűrűség) . Lustaság végett nem válogattam. Tudom a sokból lehet válogatni, de nagy munka. Hát ez a fiatal szőlő "erénye".

Spicc said...

Igen, tényleg nagyon erős a növekedés. Én azért igyekszem sűrűbben válogatni a hajtásokat és 8-10 hajtásnél többet nem hagytam tavaly, most ez vszleg 10-12 hajtás lesz, de lehet hogy azokon is csak egy-egy fürtöt hagyok.
1-1,5 kg termés elérése a cél.

Olvasd el a legfrissebbeket!