left KEZDŐSZŐLÉSZ: Fényárnyék

vasárnap, augusztus 03, 2008

Fényárnyék


Funkcionalitás és a kedélyesség közötti egyensúlyozás kiemelt feladat a szőlőhegyen. Nyílván sok mindent úgy kell kialakítani hogy az egyébként is emberes munkamennyiséget hatékonyan el lehessen végezni, másik oldalról viszont az egészet azért csináljuk hogy egyszer-kétszer jól is érezzük magunkat. Azaz nem csinálunk semmit csak munkamazohizmusból! Ha a munka kész akkor élvezzük az életet!

Ez a vezérgondolat vezetett amikor meg kellett álmodnom az áram bevezetésének módozatát a pincébe. Fontos volt hogy a kialakított világítás strapabíró legyen és praktikus. A pincemunkához szükség van jelentős luxmennyiségre is bizonyos esetekben, tehát ez is fontos szempont. Bizonyos más esetekben viszont nem kell a koncertkivilágítás, hiszen borozgatni a pince félhomályában az igazi.
Ezt az ellentmondást kellett feloldani és egy kétkörös rendszer kiépítésével sikerült kettévágni a gordiuszi csomót.

Alapesetben a melóhoz elégséges fényárt ad a pince boltívére szerelt hat darab hajólámpa (a képek vaku használata nélkül készültek):


Míg a borozgatáshoz kellemes háttért biztosít a közvetlen az ászokfák alá, a pince padlózatához szerelt nyolc darab szintén hajólámpa, melyek azonban csak a pince boltívét világítják be. Gyertyfénnyel kombinálva az igazi.

3 Comments:

Bányai said...

Nagyon jól néz ki a pince, látom a hasznosság nem zárja ki nálad az esztétikumot. A pince méreteit szeretném megtudni (hosszúság, magasság...), megköszönném ha elküdenéd.

Spicc said...

Ebben a bejegyzésben találsz róla több adatot:

http://kezdoszolesz.blogspot.com/2006/10/meg-egy-pince.html

A pince egyébként 8 m hosszú és 2,5 m magas, ehhez jön még a kb 6 m hosszú pincesíp.

Névtelen said...

Mennyi a pincehőmérséklet az új pincében?

Bányai

Olvasd el a legfrissebbeket!