left KEZDŐSZŐLÉSZ: Kékszüret

vasárnap, október 12, 2008

Kékszüret


Isten is szüretnek teremtette a szombati napot. Napsütés, felszáradt talaj, friss levegő. Nekem már szüret gyanánt csak a kékszőlő maradt mutatóba. Szó szerint majdnem csak mutatóba, mivel a hegyen már nemigen akadt szőlő így a vadak szépen rászoktak a szép érett alapanyagra.

Voltak teljes tőkék, melyekről az őzek gyakorlatilag teljesen lebogyózták a termést. Fene a jó ízlésüket! Jövőre ki kell valamit találnom a szélső sort védendő. Úgy saccolom 20-30%-át elpusztították a termésnek.
Na mindegy késő bánat. Ami maradt azt viszont egy lelkes csapattal begyűjtöttük. Így a két szüret után bizton állíthatom, hogy 4-6 fő fél óra alatt le tud szedni egy 100 tőkéből álló sort. A művelési módból adódóan a fürtök szabadon lógnak így nagyon gyorsan lehet haladni.
A kalákában (másik két törpebirtokossal) beszerzett zúzó-bogyózó géppel meg pikk-pakk lezúztuk az anyagot egy kádba, ahol most pihenni-erjedni fog úgy 8 napot.
Nagyobb kíhívás az anyag folyamatos csömöszölése. Kékszőlőnél az erjedésben lévő bogyók felszállnak a felszínre és összeállnak egy úgynevezett kalap formába. Ezt időközönként, azaz úgy 4-5 óránként vissza kell keverni, nyomni az erjedő anyagba, hogy a színkiválasztódás biztosított legyen, illetve hogy lehetőség szerint visszaszorítsuk az oxidációt. Mivel már nem a közelben lakom, ezért ezt a műveletet még óriási logisztikai vezércselekkel is csak max háromszor tudom egy nap biztosítani.Remélem ez is elég lesz. Ja, és 20-as mustfokot mértünk, ami nem rossz ugyan de én reméltem egy 22-est. Igaz az elmúlt hetek időjárása nem kedvezeett a cukorképződésnek. Az egész leszedett anyag azonban nagyon szép egészséges volt, úgyhogy én remélem valami szép vörösbor kerekedik majd belőle a pincében.

Szüret délutáni része már erősen buliszagúra sikeredett és el kell ismernem néha kicsúszni éreztem a vezérfonalat a kezemből. Dehát a szüret (az elvégzett munka után) főleg erről szól. A tavalyi Rizling bor meg megint megállta a helyét és szinte minden hónapban egyre szebb arcát mutatja. Ezért (is) érdemes élni!

4 Comments:

Névtelen said...

Szia!
A vadkár elleni védelemre a legjobb megoldás eg 2,5 m magas drótkerítés. Ezt a magasságot az őzek sem szökkenik át.
Vagy másik megoldás, csak az macerásabb h a szőlő köré különféle ócska parfümökből álló elegyeket lógatsz. Ettől az idegen illattól elriadnak. Hátránya, hogy cserélgetni kell az illatokat, mert ha hozzászokik a szaglószerve akkor nem fog megilyedni tőle.

kissbor.blogspot.com

Spicc said...

2,5 méter kerítés? Az elég húzós beruházás lenne, ráadásul hogy nézne ki mindenki bekerítené a szőlőjét. Én arra gondoltam hogy egy műanyag hálóval tekerném be a legkülső sort, ami a legkitettebb a vadaknak.

Szőlősgazda said...

Szerintem vegyél akus villanypásztort. Napelemről töltődik. Kisfeszültség, tehát nem leszel benne a Kék fényben.

Gratulálok a szürethez!

Névtelen said...

Hát ha a drókerítés húzós beruházás akkor a napelemes villanypásztor se jöhet sztem szóba... :)
Nézd meg hogy hol van a vadjárás és ott próbálj vmi elriasztó dolgot eszközölni, de vigyázz mert okos kis állatok ezek. :(
De sok sikert!

Olvasd el a legfrissebbeket!