left KEZDŐSZŐLÉSZ: A jó borhoz nem kell idő?

vasárnap, április 12, 2009

A jó borhoz nem kell idő?


Aki olvassa a blogot és/vagy járatos a borok világában az érti azt a régi magyar mondást hogy "jó borhoz idő kell". Krízises idők úgy látszik azonban kedveznek egy-két agyament ötletnek, melyek célja lerövidíteni a bor készítésének idejét és ezzel még olcsóbbá tenni kedvenc italunkat. Hogy ennek lassan aztán mi köze lesz az eredeti italhoz az mellékesnek tűnik. Én már látom a végét, a Nesvinot amikor porból instant módon kis víz hozzáadásával állíthatjuk elő otthon a Cabernet és a Chardonnayt.

Első hír (teljes cikk itt): A Kantoni Egyetem kutatóinak néhány perc alatt sikerült mindaz, amire szokásos esetben akár éveket is kell várni: éretlen borból minőségi italt varázsoltak. Az új módszert kifejlesztőka vörösborok királyának tartott Cabernet Sauvignonnal kísérleteztek. A szakemberek a mindössze három hónapos italt egy folyamatosan változó nagyságú (először 300, majd 600, végül 900 volt/centiméteres) elektromos mezőbe helyezték. Ez a kezelés - akár egy katalizátor - felgyorsította az aromaképződés kémiai reakcióit, áttételesen pedig töredék részére csökkentette a bor éréséhez szükséges időt. Ugyanakkor az eljárás során - a természetes úton történő érleléshez képest - jóval kevesebb kozmaolaj (kellemetlen szagú-ízű, hosszú szénláncú alkoholok, javarészt propanol és butanol keveréke) képződött.

Második hír (teljes cikk itt): A rozé nem halványvörös - tiltakoznak borászok. Nem értenek egyet az MTI által megkérdezett magyar borászok az Európai Bizottság azon javaslatával, rozé bornak lehessen nevezni a vörös és fehér borok keverésével előállított italt. A rozé bor kékszőlőből fehérbor-technológiával készített bor, vagyis a házasított világosvörös bor nem tekinthtő rozénak - emelik ki magyar borászok....a hozzá nem értő fogyasztót megtévesztheti, hogy egy illatos muskotályos fehérhez tesz valaki kevés vöröset.

Hát ezeket tényleg nehéz megemészteni. Remélem ebből a bejegyzésből nem lesz sorozat. Ha bárkinek azonban hasonló turbó megoldásról van tudomása kérem jelezze.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!