left KEZDŐSZŐLÉSZ: Villa Tolnay, Cabernet Sauvignon 2004

péntek, január 12, 2007

Villa Tolnay, Cabernet Sauvignon 2004


Pincészet: Villa Tolnay, Csobánc-Balatonfelvidék
A bor adatai: Ára: kb 2100 Ft , Alc: 12,7 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Esszencia, Mywine ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek






A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Meggyőződésem, hogy Csobánc óriási lehetőségeket rejteget a vörösborkészítés terén is. A világon sok nagy vörösbor talaját alkotja vulkanikus kőzet. Ha valaki megkóstolja vörösborainkat, hamar felfedezheti bennük a terroir-jegyeket. Vörösborainknak sajátos, egyedi karakterrel rendelkeznek, ami egyértelműen a vulkáni talajnak köszönhető. ";
Mások a borról: "Tökéletesen érett gyümölcsből készült szép bor, különösebb egyediségek nélkül. Némi kis cseresség jelen van a borban, ennek hatására a következő évjárat már francia hordóban érik. Nem a legjobb évjárat bora, de nem is akarja megváltani a világot. Forrás: Borbarát magazin "
A bor szubjektív értékelése: Érdekes, a blogger világban találtam egy megkezdett naplót amit Philip Moser a svájci tulajdonos indított el még 2005-ben a birtokról. Sajnos a blog három bejegyzés után leállt, de érdekességképpen megéri rákattintani ITT.
Maga a pincészet ma úgy kb 5 hektár Csobáncon, és a kézműves borászok büszke, de kis seregét gyarapítja. Fő üzenet itt is a termőtáj megfejtése erős hozamkorlátozott szőlőműveléssel és tölgyfahordós érleléssel.
Inkább fehér szőlők területe Csobánc illetve a Balatonfelvidék, de már többször bizonyított vörösben is. Sok jót és kevésbé meggyőzőt is olvastam már az informatikán meggazdagodott svájci öntanult borász borairól, úgyhogy nagyon kiváncsi voiltam, mi szunnyad a palackban.
Színe mint egy tisztességes vörösboré, bíborvörös de nem akar fekete lenni. Nagyon diszkrét, mégis hivogató és egyben különleges illatokkal köszön be. Van benne valami, egyedi amit nem érez mindennap az ember. Gyümölcs nem tolakodik túl sok, meggy talán ami kötelezően megjelenik. Érezhető a tölgyfás érlelés vaníliás hátttere is, de nem mondanám hogy itt zavar. Korty igen bársonyos, tanninok teljesen integrálódtak és a fás érlelés továbbra is diszkréten jelen van. Elegáns az egész összhatása, kétségtelen. Van benne valami teljesen egyedi, én kis fűszerességet érzek benne, lehet hogy látatlanban Sopronhoz sorolnám. Habár a tanninok igen finomak itt Sopronhoz képest. Balaton mellől ez egyébként a vörösök igen érdekes egyedi jellege. Teste nem erős a bornak, kicsit laza szerkezetűnek érezni, lehet hogy az évjárat a ludas. Ami rendben is lehet, hiszen a jó bor tükrözi az évjáratot. Érdekes lehetne a 2003-assal összevetni (nem tudomn hogy akkor már az úr írányította e a borászati munkát).
Nagyon helyre kis bor. És végig két napig nagyon szépen muzsikált. Azt a kis egyediséget meg a terroirnak kell tekintenem, nem tehetek mást.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!