left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tüske Merlot, 2004

szerda, január 31, 2007

Tüske Merlot, 2004


Pincészet: Tüske Pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: kb 2200 Ft • száraz vörös • 0,75 l •Alc: 14 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Weinandfeeling, Mywine ; Egyéb: ?






A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Egy kis tenyészterületű ültetvény szűztermése ez a magas mustfokkal szüretelt szőlőből készült frissen szedett málnára emlékeztető illatú bor, mely a rövid ideig kishordóban történt ászkolás során kapta az enyhe pörköltkávés-dohányos bukét. ";
Mások a borról: "Könnyed megjelenés gyümölcsös-málnás illattal. Savkészlete tökéletesen mutatja a szekszárdi talaj sajátosságait. Karcsú, de nem súlytalan bor, visszafogott tannintartalommal. Kedves, korrekt, jól iható bor. Forrás: Borkalauz 2007"
A bor szubjektív értékelése: Szeretem a Tüske pince méretű birtokokat. 10-15 hektár nagyság az a méret szerintem, ahol a vincellér még nyugodt szívvel állíthatja azt, hogy átlátja a helyzetet és ismeri a szőlősorok minden szegletét. Szekszárdon sok ilyen van, és hálistennek egyre jobb borok kerülnek ki kezeik alól.
A Tüske pince Halmai Csaba (régi szekszárdi motoros) tulajdona és a pincészet nevének keresztapja állítólag a nagyapa, aki ezzel a becenévvel rendelkezett. A pince a szekszárdi gazdák többségéhez hasonlóan csak vörösben dolgozik, ültetvényeik viszont relatív fiatalok, sok új telepítéssel. Főleg acéltartályos technológia az irányadó, de a szebb szériákat használt tölgyben is érlelik rövidebb ideig.
A mostani Merlot egy úgymond sikertörténet, két nagy plecsnivel is rendelkezik a palackon, ebből az egyik egy francia ezüst. Én egyébként a megjelenésre nem ezüstöt adnék, hanem nagy aranyat. Nagyon ízléses, letisztult a címke (szinte üres pasztel sárga alapot átlósan átütő aranyszínű öreg tőke képe), mégis megfog "marketingileg" is. A szöveg ami a hátcimkén megjelenik, meg árulkodik a borász igényességéről (lásd borász a borról rész). Átsüt a szövegen, hogy nagyon átgondolta néhány szóban mi a tényleg legfontosabb amit el akar mondani a borról. Le a kalappal!
Mindig érdekes szűztermésből kóstolni. Alapvetően ilyenkor(általában három vagy négy évesen) a tőke keveset ad, még magát hozamkorlátozza úgymond, sok szép gyümölccsel, de még általában relatív kevés beltartalommal. A vincellér óvó keze ilyenkor azonban sokszor csodákra képes. Mint a jelen esetben is. Egy csoda kellemes kis Merlot-val van dolgunk. Az az igazi kellemes málna vonal végig a boron, nagyon bársonyosan, finom tanninokal kisérve. Teste ugyan nincs sok a bornak, mégsem hiányzik (annyira), mert egyéb értékei, mint kedvesség, zamatgazdagság a hiányt kompenzálják. Na jó ez nem teljesen igaz, kissé több test, erő jól álna a bornak.
A vincellér figyelmességét jelzi, hogy csak finoman bánt a fával, amit érezni az diszkrét, de kellemes és jól áll a karcsúbb vonalnak.
Hejre kis Merlot ez, úgy ahogy van tokostúl, vonóstúl, olyan ide még az asztalra típusú.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!