left KEZDŐSZŐLÉSZ: Simon Médium Bikavér, 2003

péntek, január 26, 2007

Simon Médium Bikavér, 2003


Pincészet: Simon pincészet, Eger
A bor adatai: Ára: kb 2700 Ft • Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Tinto Fino, Egyéb: ?



A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Diszkrét, kibontani való. Talán túlságosan is. Meggy, fűszerek, némi - talán gyertyaviaszra emlékeztető - glicerinesség. Ez komoly bor, semmi kétség. Ízben főként fűszerek, elsősorban piros paprika. Közepes test, elegancia, kifinomult aromák. Szívesen eliszogatnám bármikor. Nem tarol, nem árad, mégis szép. Forrás: Művelt Alkoholista. Koncentrált, testes bor, harmonikus illat- és ízvilág, nagy bor; a finomkodó címke ellentmond a palack beltartalmának. Forrás: Borboy"
A bor szubjektív értékelése: Van úgy az ember, hogy már régóta szeretne egy pincészet boraiból kóstolni, de az élet úgy hozza, hogy valahogy sosem kerül rá sor. Papíron már mindent ismersz róla, szinte az egész szortimentet fel tudod sorolni, és mégse.
Így vagyok én is a Simon pincészettel. Itt az ideje, hogy ennek egyszer s mindenkorra vége legyen! Bevállaltam hát ezt a modern megjelenésű, elegáns névválasztású, Síkhegyi dűlőből származó Bikavér szelekciót.
Maga a pincészet egy közepesen nagy, úgy 25 hektáron, főleg vörösökben alkotó, de tölgyfahordós Chardonnayban is már nagyot homorító egri borász tulajdona.
Tehát a bika. Cimkéje igaz ugyan nekem kicsit Szt. Andrea Áldás design utánérzés, de egye fene, mondjuk azt hogy továbbfejlesztették.
Hálistennek, nem csak a cimkében találni közöset a két palackban, hanem a beltartalomban is. A Simon Bikavér is mint általában a szentandi borok, alapvetően egy az úgynevezett elsődleges gyümölcsaromákra építő bor, szép elegáns stílusjegyekkel. Illata már önmagában sokat igérő, nem csak sok piros gyümölcs, hanem nálam elsősorban a gyógynövény, és ezen belül is egy leheletnyi eukaliptusz volt az ami elbódított. Tehát szép, többrétegű, közepes intenzitású illatvilág, egy nagyon diszkrtéten a háttérben felejtett tölgyfahordós érlelésre utaló pörkölt mogyorós rátéttel. Színe is az a bíbor vörös, azaz természetes vörös, kicsit átlatszó, nem akar hű de robosztusnak tűnni és nem cél sötét tónusokkal a bort még súlyosabbnak mutatni.
Szeretem ha végig kieegyensúlyozott egy bor, a látványtól az illatokon át az ízvilágig érezni a vezető fonalat. Ez a bika, minden érzékszervi kóstolás után is nem meglep, hanem megerősít. Nagyon kellemes inni a bort, a tanninok nem szárítanak, de szép eleganciát biztosítanak, savak pedig lendítik előre a bort. Ízben több a fűszeresség, és ez az eukaliptusz többször fel-felsejlik a háttérben, ami nagyon izgalmassá tesi az összhatást. Ez az elegáns, gyümölcsös-fűszeres bikavonal most már több egri pincészetnél is kezd kikristályosodni. Nekem ez a vonal nagyon bejön.
Tényleg nagyon kellemes az egész, úgy ahogy van. Mivel most nagyon jó, ezért szerintem most kell kitekerni a nyakát.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

Névtelen said...

[url=http://levitranowdirect.com/#ywpgf]cheap generic levitra[/url] - levitra 10 mg , http://levitranowdirect.com/#cocyw order levitra

Olvasd el a legfrissebbeket!