left KEZDŐSZŐLÉSZ: Chateau Teleki Merlot 2003

kedd, január 23, 2007

Chateau Teleki Merlot 2003


Pincészet: Csányi Pincészet, Villány
A bor adatai: Ára: kb 2200 Ft • Alc: % 14,5Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Mywine,Egyéb: Hypermarketek, CBA







A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 0,7
Borász a borról: "A Villányi-borvidék egyik kiemelt jelentőségű területe a Csillagvölgy. Az itt termő szőlőt a Szársomlyó hegy mészkőtömbje védelmezi. Ennek a dűlőnek gyermeke e bor; jellegében a szubmediterrán éghajlat és a sok napsütés tükröződik vissza, s a dús termőtalajnak köszönhetően igazán zamatgazdag nedűként mutatkozik meg. ";
Mások a borról: "Feketébe hajló rubin szín, intenzív, kerek gyümölcsillat, ízben ugyanez: lágy, telt gyümölcsösség, édes érintés és finom, visszafogott újhordó, mindez hibátlan, kerek összhangban. Forrás: FigyelőNet. "
A bor szubjektív értékelése: Olyan vagyok már lassan mint egy játékszenvedélyben függő beteg. Tele van a pincém borral, de kedvenc supermarketemben mindig elcsábulok egy palackra. Pedig nem is annyira jók az árak, és nem is annyira jók a borok. De mindig megmagyarázom. Most például azzal, hogy a Csányi pincészetről állandóan azt olvasom, belecsapott az igazi minőségbe a 2003-as évjárattól kezdve (miért elötte?). Nekem általában ez nehezen jön be, hogy most úgy meggondoltam magam. Ez a bornál valahogy nem így megy. 350 hektárnál valószínűleg a csináljunk jó bort szlogen a portfólió bővítés címszóval keveredik. Ebből ritkán sül ki kompromisszummentes, feledhetetlen minőségű eredmény. Egyébként a sima Teleki sorozatot sokakkal ellentétben becsülöm. Ezer alatt nem sok bor hozza azt a jó asztali bor minőséget, ami kéne hogy sztandard legyen nálunk is.
De e kipécézett Merlot a prémium család szülötte, egy Merlot a Merlotnak kítűnő forró évjáratból. Ennek megfelelő sötét bíbor szín lila színű pohár festéssel. Sűrű anyagnak tűnik, szó se róla. Illatát erősen kell szippangatni, nem az a kitárulkozós fajta. Málnás talán, nem sok gyümölcs és kicsi csokoládé benne van. Nem hengerel le a lenyelt anyag sem. Ugyan kellemes, lágy savak, enyhe vanília, de egy picit szárító, olyan tintás tanninok. Minden korty után az az érzésem, hogy a végén ki fogok száradni annyira nem integrálódott a tannin. Szokásomtól eltérően eléggé elhúzódott a kiürítés folyamata (a vége egy nap múlva lehelte ki a lelkét), de sajnos minden órával ment össze a bor. Elveszítette fokozatosan azt az elején sem túl délceg beltartalmát és a végén már szinte könyörgött hogy végezzük ki.
Nem mondom hogy csalódás, de a prémium család még inkább marketing tűnik mint tartalomnak (ezek alapján).

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!