left KEZDŐSZŐLÉSZ: Szent Gaál Kékfrankos Szelekció 2003

hétfő, december 11, 2006

Szent Gaál Kékfrankos Szelekció 2003


Pincészet: Szent Gaál Pincészet, Szekszárd
Beszerezhetőség: Ára: 1600-2500 Ft Alc: 13,8% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: My Wine, Corvinum, Decanter ; Egyéb: Cora



A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Közepesen testes kékfrankos, melyet 12 hónapig érleltünk tölgyfahordóban. Lágy tanninokkal és eroteljesen fuszeres illatokkal. Enyhén cseresznyés íze hosszú ideig a szájban marad. . ";
Mások a borról: "na "
A bor szubjektív értékelése: Nekem mindig szúrja a bögyömet, amikor egy palackon az van hogy válogatás, azonban sem a palackról, sem a honlapról meg sehonnan nem kapok információt azzal kapcsolatban, hogy ez épp mit jelent. Mert ugye ez jelentheti alapesetben azt, hogy a legszebb fürtöket külön szüretelték, vagy hogy egy kékfrankos ültetvényt kevésbe terheltek meg, és az ment a válogatásba. De azt is jelentheti hogy különleges dűlőről származik a szőlő, vagy hordóválogatás a gyöngyöm.
Hát ezt a standard szövegen kívül (lásd borász a borról) itt sem sikerült sehonnan sem megtudnom. Ahhoz képest, hogy a pince 2003-ban tulajdonost váltott egy intenzív minőségváltást meghirdetve, és például nagy felhördülésre 19 ezer pénzért is kihozott a piacra bort, hogy mondjam elég szegényes az információ.
Ettől persze még lehet jó a bor. Érdekesség, hogy a Cora valamiért 1600 pénzért kótyavetyéli ezt a palackot, ami kb 2500 a borszaküzletben és 2000 a pincénél (egyébként Hyperben meg Superben is rábukkanhatunk irreálisan olcsó borokra is, lásd árösszehasonlító post). Ez vitt rá egyébként a vásárlásra, mert egyébként (rossz) előitéletem van a borászattal kapcsolatban. Ez néha zsigeri, több pincével kapcsolatban is úgy vagyok, hogy na ne, ezektől én nem. Megmagyarázni viszont nem tudnám miért.
Na azonban ezt megvettem és kibontottam és megittam és jól tettem. Szép, erős tétel az elejétől a végéig. Lehet, hogy még gyúrniuk kell a komminikáción, de a borokkal ezek szerint már elkezdtek foglalkozni.
Érett cseresznye színű, sok piros gyümölcsös illatú bor ez, erős fás illatokkal. Nyomul szépen a kékfrankos az ízben, de meglepően (Szekszárdhoz képest) lágyak a savak, és puha, de jelen van a csersav. Erős a bor de nem lóg ki valahogy az alkohol, csak bódít kortyról kortyra. Idővel, melegedve is egyre szebb lesz, szép dolog iszogatni. Nem tarol le a test, nem robosztus, de nem is akar tán az lenni. Feszesen mutatja az értékeit egy jó évjáratból.
Ez igen jó vétel (1600 Ft-ért), de azért arra nem motivál hogy a 19 ezer pénzért kipróbáljam a nagy Cabernet testvér B verziót. Inkább ebből 12 palack.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!